Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1406 resultaten


ID: 1811 | Bouwkundig element

Brouwerij Lamot

Hoofd 1 (Willebroek)
Bestaande huisbrouwerij met herberg; in 1907 omgevormd tot N.V. Désiré Lamot; zuidvleugel naar ontwerp van G. Van Dyck van 1910.


ID: 1829 | Bouwkundig element

Molenhuis en jeneverstokerij Hof van Breedam

Mechelsesteenweg 392 (Willebroek)
U-vormig ingeplant woonhuis, wagenhuis en jeneverstokerij met oudere kern, vermoedelijk na 1930 grondig aangepast.


ID: 1792 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Nikolaas met ast en   mouterij

Stationsstraat 1 (Willebroek)
Rest van de 19de-eeuwse brouwerij, van 1973 tot 1987 brouwerijmuseum zogenaamd De Schouwpijp met tentoonstellingsruimte, gelegen in een ommuurde tuin.


ID: 205536 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boskapeldreef 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf met restanten van een boomgaard. Opgetekend op het primitief kadasterplan circa 1829 als een boerenwoning met vrijstaand nutsgebouw. Volgens een mutatie van 1884 wordt de boerenwoning uitgebreid in noordoostelijke en in zuidwestelijke richting. In 1953 volgt een uitbreiding van het woonhuis. Alle landgebouwen worden afgebroken en ten zuiden worden er drie nieuwe gebouwen opgetrokken. . In 1957 volgt opnieuw een uitbreiding van het bestaande woonhuis en wordt de grote hangar ten westen van de boerenwoning gebouwd. Boerenwoning met geïntegreerde stalvleugel, deels ingestort. Breedhuis van drie traveeën en hoger volume beiden van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Nutsgebouwen en grote hangar.


ID: 90421 | Bouwkundig element

Dorpswoning met landgebouwen

Brandstraat 12 (Wingene)
Alleenstaand, laag huis met enkele landgebouwen. Een eerste, kleiner volume wordt volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1867 in opdracht van de familie Gilliodts, grondeigenaar in Doomkerke. Circa 1870 wordt achteraan een landgebouw toegevoegd.


ID: 90423 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 16 (Wingene)
Voormalige pachthoeve van de familie Gilliodts, grootgrondbezitter in Doomkerke. Vroeger "Tieste Van Ackers hof", nu beter bekend als "Pestels hof" genoemd respectievelijk naar de vroegere en huidige bewoners. De kleigrond op de weide achter deze hoeve dient als grondstof voor de bakstenen die gebruikt worden voor het bouwen van de kerk, school en klooster, pastorie en de omliggende huizen.


ID: 90415 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 2 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Voor de eerste maal afgebeeld in het Renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede uit 1686 en beschreven als "behuysde hofstede ende drij stucxkens lants groot ontrent vijf gemeten", eigendom van Christaen Lootens en zijn kinderen.


ID: 90462 | Bouwkundig element

Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Wingene)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.


ID: 205565 | Bouwkundig element

Hoeve

Hereveldstraat 7 (Wingene)
Kleine hoeve met vrijstaande boerenwoning en stal parallel opgesteld rond een onverhard erf met restant van boomgaard. Het woonhuis is weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als een tweewoonst. Circa 1879 wordt het woonhuis verlengd in oostelijke richting. De stal is volgens kadastergegevens gebouwd in 1890. Lage tweewoonst van zes traveeën onder zadeldak met pannen. Stal in baksteen met opgeklampte poorten en deuren. Behouden mestpomp tegen erfgevel.


ID: 90542 | Bouwkundig element

Hoeve

Knokstraat 25 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een lange, onverharde oprit. Staat weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1873 een uitbreiding van het huis aan de oostkant en de afbraak van het bakhuis.