Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 43852 | Bouwkundig element

Hoeve

Reutelstraat 6 (Kruisem)
Op de rooilijn ingeplant langgestrekt hoevetje met boerenhuis van vijf traveeën en stal onder één afgewolfd deels pannen en deels behouden strodak (nok parallel aan de straat), vermoedelijk uit de 18de eeuw.


ID: 74404 | Bouwkundig element

Hoeve Rode Poorte

Ropoortstraatje 1 (Kruisem)
Voormalig Goed te Bochaute een pachthoeve en leen van de heerlijkheid Ayshove, reeds bestaande in 1230 in bezit van Juliana vanden Bochaute, echtgenote van Daniël Van Machelen I en voor het eerst vermeld in 1502.


ID: 74349 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spiegelstraat 3 (Kruisem)
Hoeve op deels verhard en met gras begroeid erf. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, vernieuwd circa 1875.


ID: 74409 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stokstraat 6 (Kruisem)
Haaks op de straat ingeplant hoevetje met bestanddelen gegroepeerd rondom een verhard erf. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak, minstens uit de 18de eeuw.


ID: 74313 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijverdamstraat 4 (Kruisem)
Omhaagde hoeve met losstaande bestanddelen en fraai ijzeren hek tussen twee imposante linden.


ID: 74422 | Bouwkundig element

Hof te Wijkhuyze

Wijkhuizestraat 8 (Kruisem)
Achterin gelegen hoeve met in U-vorm ingeplande gebouwen; voorerf met vijver als rest van de vroegere brede walgracht, deels gedempt circa 1860 en begin 20ste eeuw. Boerenhuis van heden acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoeltje, door middel van ankers 1822 gedateerd in linker zijgevel.


ID: 74431 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Hoeyen

Zevekotstraat 4 (Kruisem)
Semi-gesloten hoeve met in L-vorm gebouwd boerenhuis en stallen ten zuiden en ten oosten en losstaande schuur ten noorden van het deels met gras begroeide erf; ijzeren toegangshek geflankeerd door geschoren hulstboompjes in noordelijke hoek.


ID: 89714 | Bouwkundig element

Hoeve Vandewalle

Boomgaardstraat 168 (Kuurne)
Voormalige hoeve, heden ingericht als gemeentelijk domein met verschillende recreatieve functies. De oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1405 als het leengoed "Ten Driessche" of nog anders genoemd "Goet te Coppenholle". Omwalde voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf.


ID: 89726 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brugsesteenweg 509 (Kuurne)
Vroeg 19de-eeuws arbeidershuis, volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835). Volgens de kadastrale gegevens wordt de woning in 1861 uitgebreid door Louis Vrommans, winkelier, met een langgestrekt dwars ingeplant volume, vermeld als schuur en twee kleinere volumes vermeld als werkwinkel (achter het woonhuis) en bakhuis (achter de schuur).


ID: 89747 | Bouwkundig element

Hoeve

Haantjesstraat 75 (Kuurne)
Kleine, aan de straat gelegen hoeve, nabij de grens met Lendelede. Huidig gebouwenbestand daterend van 1910 maar op een oudere site (minstens 18de-eeuws) teruggaand.