1913 resultaten
ID: 135348 | Landschappelijk geheel
Nieuwerkerken, Wijer (Nieuwerkerken), Sint-Truiden, Zepperen (Sint-Truiden)
Dit gebied omvat een rijk en gevarieerd erfgoed: een oud boscomplex uit het bezit van de abdij van Sint-Trudo, afgewisseld met kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Nieuwerkerken, Terkelen en Kortenbos, de hoeven Schorrebos en Casselaer en de Metsterenmolen. Geografisch gezien behoort dit gebied tot het buitengebied van Sint-Truiden, op 5 km ten noorden van het stadscentrum. De omgeving is er dun bebouwd, weinig dooraderd met wegen en goed voorzien van erfgoedsites en relicten. Tot in de 18de eeuw kwamen op de hoger gelegen heuvelruggen tussen riviervalleien bossen voor, die intussen grotendeels zijn verdwenen. Alleen in de omgeving van Nieuwenhoven hield een vrij groot boscomplex stand. Dit bos vormt in combinatie met Nieuwenhoven, het middeleeuwse abdijgoed van de Sint-Trudo abdij, de kern van dit gebied.
ID: 303369 | Landschappelijk element
Grotestraat 205 (Nieuwerkerken)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter uit de tweede helft van de 19de eeuw bij het tot de 16de eeuw opklimmend waterkasteel met neerhof-opperhofstructuur, en latere wijzigingen; nu afgescheiden kasteelboerderij, op grondgebied Kozen.
ID: 83677 | Bouwkundig element
Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.
ID: 200838 | Bouwkundig element
Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een driehoekige plattegrond, een bakstenen voormuur tussen hogere hardstenen en bakstenen pijlers met traliewerk en een toegangshekken, lichte niveauverschillen, symmetrisch aangelegde gebogen rijen grafstenen met hagen.
ID: 3082 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bogaertsheide 2 (Nijlen)
Neoclassicistisch kasteel in een park langs de grote Nete, van 1872-1874 naar ontwerp van J. Claes met parkaanleg door L. Füchs.
ID: 2471 | Bouwkundig element
Carolusberg 1, 1A (Nijlen)
Heden sterk aangepast gebouw van één à twee bouwlagen met markante steunberen en hoektorentje, afgewolfde bedaking van kunstleien.
ID: 2476 | Bouwkundig element
Steynehofweg 1 (Nijlen)
Neotraditioneel kasteel met verspringende volumes van bak- en zandsteen onder een complexe leien bedaking.
ID: 135118 | Landschappelijk geheel
Denderwindeke (Ninove), Oetingen, Vollezele (Pajottegem)
Het kasteel van Steenhault ligt ten zuiden van het gehucht Steenhout, tussen Denderwindeke en Vollezele. Het grote domein omvat een park, een neerhof, een waterkasteel en een kasteelhoeve. De omgeving van het kasteel werd ingericht als een landschappelijk park met een langwerpige vijver die aansluit op de waterpartij rond het kasteel. Het zuidelijk deel van dit ongeveer 200 hectare groot domein wordt ingenomen door het Steenhoutbos. In de sterk heuvelende omgeving liggen talrijke gesloten vierkantshoeven.
ID: 304790 | Landschappelijk element
Nederhasselt (Ninove)
Naast de boomgaard bij een semigesloten hoeve, gekend als het Steppeshof, loopt een onverharde wegel de heuvel op. Het graspad is langs weerszijden begrensd door een rij opgaande populieren met wat uitval. Onder de bergoeiing zijn nog kasseien zichtbaar van de oorspronkelijke verharding en langs de bomen zijn resten aanwezig van een betonnen afsluiting. De voetweg loopt dood op de aangrenzende omgeploegde akkers maar ligt in een rechte lijn met de Lourdeskapel op het hoogste punt van de heuvel in een knik van de bochtige weg. De voetweg is al aanwezig op de Atlas der Buurtwegen van 1843-1845 en werd volgens de overlevering vroeger als doorsteek of bidwegel intensief gebruikt.
ID: 306771 | Landschappelijk element
Pollare (Ninove)
Op de steilrand langs de Dender tussen Pollare dorp en het gehucht Neuringen ligt een netwerk van voetwegen die het gebied doorkruisen. De wegen zijn vaak onverhard, soms deels verhard, en bieden ruime zichten op de omringende akkers en de Dendervallei. Waar de voetwegen elkaar of andere wegen kruisen, staan vaak kleine veldkapellen. De wegen en paden zijn al aanwezig op de 18de-eeuwse kaarten als verbinding tussen de verschillende gehuchten en grote boerderijen en liepen vaak dwars over de grote dorpsakkers.