Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 131027 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Schippersstraat (Lummen)
Op een driehoekig grasperkje, omgeven door de Schippersstraat en Genenbosstraat, staat een kapel met bijhorende kapelboom. De kapel werd gebouwd ter ere van een schoolmeester die verdronk tijdens het schooljaar 1926-1927. De opgaande winterlinde (Tilia cordata) die de kapel begeleidt is merkwaardig omdat deze uitgroeit met twee doorgaande koppen. Het geheel is een beeldbepalend object in de omgeving. De linde werd intussen bijgesnoeid omwille van de elektriciteitsdraden en tevens is er ook een nestkast voor uilen opgehangen in de boom.


ID: 131028 | Landschappelijk element

Meerstammige winterlinde

Schippersstraat (Lummen)
Op de hoek van een gewezen kerkhof, bij een restant van de kerkhofmuur staat een winterlinde (Tilia cordata). Deze driestammige kerkhofboom vertoont een natuurlijke meerstammigheid.


ID: 132020 | Landschappelijk element

Opgaande bomenrij van oude populierenklonen

Bossenaarstraat, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Een uitgedunde populierenrij van oude populierenklonen (Marilandica’s) met stamomtrekken van meer dan 350 cm.


ID: 132004 | Landschappelijk element

Bomenrij van tamme kastanje bij het Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Zeven tamme kastanjes in een bomenrij. De opgaande bomen zijn geplant met een onderlinge plantafstand van 12 meter. De eerste en de laatste in de rij hebben stamomtrekken van circa 470 cm. Kastanjes met dergelijke stamomtrekken komen zelden voor en hebben een respectabele leeftijd.


ID: 132005 | Landschappelijk element

Twee opgaande essen bij het Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Twee zwaar ontwikkelde opgaande essen staan bij de perceelsrand.


ID: 132009 | Landschappelijk element

Araucaria bij het Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Op het voorplein van het Hof te Kattebeke staat een monumentale Araucaria, ook slangenden of apenboom genoemd. Dit is een wintergroene conifeer die van nature groeit in het zuiden van Chili en het zuidwesten van Argentinië. Deze soort is in Europa geïntroduceerd omwille van zijn speciale groeivorm en sierwaarde.


ID: 132011 | Landschappelijk element

Opgaande tamme kastanje als welkomstboom

Bossenaarstraat 8 (Maarkedal)
Bij het hofgat staat een opgaande tamme kastanje als welkomstboom. De boom heeft een stamomtrek van meer dan 300 cm.


ID: 131605 | Landschappelijk element

Opgaande eik als eeuwfeestboom

Etikhoveplein (Maarkedal)
Deze boom werd omstreeks het jaar 2000 geplant op de plaats waar een inmiddels verdwenen vrijheidsboom van 1930 heeft gestaan en destijds werd geplant naar aanleiding van 100 jaar België. De jonge boom kreeg bij de heraanleg van het Etikhove plein een voor de boom gereserveerde oppervlakte ter beschikking van 100 m².


ID: 131995 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Fortstraat 2 (Maarkedal)
Op traditionele wijze zijn er twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 283 cm.


ID: 303075 | Landschappelijk element

Bruine beuk bij Huis Merchie

Hofveldstraat 34 (Maarkedal)
Bij het brouwershuis Huis Merchie staat achter in de tuin een enorme bruine beuk die vermoedelijk, samen met het bouwen van het huis, is aangeplant in het derde kwart van de 19de eeuw. In de schors zijn inscripties zichtbaar die het einde van de Eerste Wereldoorlog vermelden. De boom heeft een stamomtrek van 451 cm (2016).