Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1806 resultaten


ID: 11748 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria

Steenweg op Mol 159 (Oud-Turnhout)
Vrijstaande kerk, gebouwd in 1955-1956 naar ontwerp van R. Van Steenbergen senior in een vereenvoudigd historicisme.


ID: 135214 | Landschappelijk geheel

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
Het gebied ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.


ID: 306627 | Bouwkundig element

Stadskern Oudenaarde

Achter de Wacht, Achterburg, Baarstraat, Baarzak A, Baarzak B, Bekstraat, Beverestraat, Broodstraat, Burg, Burgschelde, De Ham, Devosstraat, Einestraat, Generaal Pershingstraat, Gentiel Antheunisplein, Gevaertsdreef, Gobelinstraat, Grachtschelde, Hofstraat, Hoogstraat, Jacob Lacopsstraat, Jan Jozef Raepsaetplein, Jezuietenplein, Kapucijnengang, Kasteelstraat, Kattestraat, Koekop, Koningsstraat, Krekelput, Lappersfort, Louise Mariekaai, Maagdendale, Margaretha Van Parmastraat, Markt, Marlboroughlaan, Matthijs Casteleinstraat, Meerspoort, Meinaert, Minderbroedersstraat, Nederstraat, Neringstraat, Pamelekerkplein, Pompstraat, Refugestraat, Remparden, Sint-Walburgastraat, Smallendam, Stationsstraat, Tacambaroplein, Tussenbruggen, Tussenmuren, Verdurestraat, Ververijstraat, Voorburg, Woeker, Zakske (Oudenaarde)
De oude stadskern situeert zich grosso modo binnen de laatmiddeleeuwse omwalling zoals deze is weergegeven op het stadsplan door J. Van Deventer omstreeks 1550 en het panorama volgens Sanderus omstreeks 1640. In grote lijnen stemt het gebied ook overeen met het reliëfplan van Oudenaarde uit 1747.


ID: 27560 | Bouwkundig element

Restanten gotische kerk

Armenlos 3 (Oudenaarde)
Vroeger parochiekerkje voorin gedeeltelijk ommuurde grote beboomde tuin gelegen, naar het zuiden georiënteerd. In 1828 worden kerk, omringende ommuurde kerkhof en andere kerkgoederen verkocht. Toren werd afgebroken in 1830; schip tot woningen verbouwd. Twee zandstenen zuilen uit de 16de eeuw bleven deels bewaard.


ID: 306630 | Bouwkundig element

Dorpskern Volkegem

Bagettestraat, De La Kethulleplein, Rogier van Brakelstraat, Steenbergstraat, Volkegemberg (Oudenaarde)
De dorpskern van Volkegem is gesitueerd in een heuvelachtig gebied. Bovenaan de Volkegemberg ligt centraal de bescheiden Sint-Martinuskerk met omhaagd kerkhof.


ID: 27769 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

De La Kethulleplein (Oudenaarde)
Oudste vermelding van de kerk daterend van 1110, toen het patronaatsrecht samen met de kerk in het bezit kwam van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. De behouden beuk van een eenbeukig romaans zaalkerkje van Doornikse steen wordt aanzien als een bouwwerk uit eind 11de eeuw tot begin 12de eeuw. Kerk nadien, eind 15de eeuw tot begin 16de eeuw vergroot.


ID: 27364 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus

Deinzestraat (Oudenaarde)
Neogotische kerk van 1872-1876 naar ontwerp van architect Th. Bureau ter vervanging van een vroegere Sint-Petruskerk gelegen op de plaats van het huidige kerkhof verderop in de straat. Niet georiënteerde pseudobasilicale kerk met uitgebouwde zuidoostelijke toren, driebeukig schip van zes traveeën met aansluitend koor van twee traveeën met driezijdige sluiting en geflankeerd door twee recht afgesloten zijkoren. Voorpleintje met oorlogsmonument met voorstelling van een soldaat, opgericht in 1923.


ID: 27567 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dokter Honore Dewolfstraat 2 (Oudenaarde)
Zuidelijk georiënteerde parochiekerk van 1830 in neoclassicistische stijl, ter vervanging van en deels bekostigd door verkoop van de oudere kerk in Armenlos; een deel van het vroegere kerkmobilair werd hergebruikt, alsook het torenkruis.


ID: 27404 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Edelareberg (Oudenaarde)
Plattelandskerkje fraai gelegen op de helling van de Edelareberg met omringend kerkhof en geflankeerd door klooster en pastorie. Vermoedelijk dateren de oudste delen van de huidige kerk nog uit de 13de eeuw.


ID: 27439 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein (Oudenaarde)
Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting. Op het kerkhof, open Calvariekapel wellicht uit de 18de eeuw onder schilddak met kruisbeeld boven imitatierots en aan weerszij een laag muurtje en twee taxusbomen. In 1882 werd een nieuw bakstenen knekelhuis ten noordoosten op het kerkhof opgericht.