Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 86739 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch winkel-woonhuis

Kortrijkstraat 28 (Tielt)
Laatclassicistisch winkelpand minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); na vereniging met naastgelegen pand in 1869 gedeeltelijk herbouwd en het jaar erna opgesplitst. Gepleisterde en geschilderde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Begane grond voorzien van imitatiebanden en zwartgeschilderde plint, heden met drieledige winkelpui.


ID: 86740 | Bouwkundig element

Herberg De Stad Kortrijk

Kortrijkstraat 30 (Tielt)
Voormalige herberg "De Stad Kortrijk". Laatclassicistisch pand, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) dat geen enkele volumewijziging ondergaat tot op heden. Geschilderde en gepleisterde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Geprofileerde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen; T-ramen met later ingebracht (gekleurd) glas in lood met ruitmotief in bovenlichten. Aangepaste, vlak gepleisterde begane grond met winkelpui.


ID: 86774 | Bouwkundig element

Laatclassicistische  burgerhuizen Het Witte Paard en Belle et Beau

Markt 20-21 (Tielt)
Laatclassicistische panden met invloed van empirestijl (nummer 21). Deze huizen vormen oorspronkelijk één bouwblok samen met nummer 19. Op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (circa 1830) staan twee smalle volumes (nummers 19 en 20) weergegeven, een breder hoekpand (nummer 21) en een klein volume langs de Sint-Janstraat. In de tweede helft van de 19de eeuw zouden de huizen eigendom geweest zijn van brouwerij Loosveldt in de Ieperstraat.


ID: 86778 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Markt 32 (Tielt)
Laatclassicistisch pand opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86791 | Bouwkundig element

Laatclassicistische stadswoning

Nieuwstraat 33 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), mogelijk met 18de-eeuwse kern zie bebouwing reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Later uitgebreid met kleine achterbouw, volgens kadaster vergroot in 1952.


ID: 86789 | Bouwkundig element

Herenhuis in classicistische stijl

Nieuwstraat 7 (Tielt)
Herenhuis in classicistische stijl met late inslag van rococostijl, gebouwd in 1769, met aansluitende tuin. Inkom uitgewerkt in rococostijl met natuurstenen kwartholle spiegelboogomlijsting op neuten, gedecoreerde imposten en rocaillesluitsteen onder geprofileerde kroonlijst met gestrekte uiteinden. Vleugelpaneeldeur en bovenlicht met waaiervormige verdeling (zonnemotief). Bekronend halfrond balkon met fraaie smeedijzeren leuning en balkondeur in gelijkaardige natuurstenen rococo-omlijsting als inkom. Natuurstenen trap (twee treden).


ID: 86808 | Bouwkundig element

Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof

Peperstraat 13 (Tielt)
Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof met aanpalende voormalige materniteit "Ave Maria".


ID: 86828 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Rameplein 22-23 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met tuinmuur langsheen de straat en achterliggende tuin. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Toegangsdeur waarvan bovenlicht met waaiervormige indeling. Lage natuurstenen afgeronde trede. Brede poorttravee met koetspoort. Aan zuidzijde, haakse aanbouw. Aan westzijde, gepleisterde tuinmuur met pijlers waartussen poort naar achterliggende tuin. Muurkapelletje.


ID: 87220 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Schuiferskapelle-Dorp (Tielt)
Laatclassicistische parochiekerk, grotendeels gebouwd in 1838-1840 naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Van Caneghem, in aansluiting op het classicistische koor dat is opgetrokken in 1786-1788. Gebouwd ter vervanging van een begin-18de-eeuwse kapel, op de plaats waar zich sinds 1242 in opeenvolgende bouwfasen de "Kapel van Hulswalle" bevindt. Kerk opgetrokken op een rechthoekig grondplan, met een vierzijdige westtoren. Driebeukig pseudobasilicaal schip van zes traveeën, koor met halfronde sluiting, geflankeerd door vierkante aanbouwen van sacristieën. Materiaalgebruik: volledig opgebouwd in donkerrode baksteen. Leien zadeldaken en torenspits.


ID: 86865 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Sint-Janstraat 36 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis gebouwd in 1848. Hoekpand met achterliggende tuin, waarlangs hoge bakstenen tuinmuur. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van schild- en zadeldak. Gebruik van natuursteen voor hoge plint met ingewerkte afgeronde schamppaal. Nieuw parement in rode siersteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Geaccentueerde middentravee door deur in bewaarde natuurstenen omlijsting met entablement waarboven balkon met eenvoudige ijzeren leuning. Op rechtse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat met gebeiteld opschrift. Natuurstenen trap. Haakse achterbouwen met onder meer oculi, getoogde staldeurtjes en nieuwe muuropeningen.