Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 91580 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand van 1872

Manpadstraat (Lendelede)
Opgericht in 1872 door de hoeve-eigenaars, de steenbakkers- en landbouwersfamilie Vandeputte. Roodbakstenen kapel onder zadeldak in daktegels (nok schuin tegenover de straat), bekronend ijzeren kruis. Rondbogige houten vleugeldeur met kleine tralieopening, geflankeerd door pilasters.


ID: 91585 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Meikapelstraat (Lendelede)
Gebouwd ten noorden van de erfoprit naar de voormalige hoeve ter hoogte van nummers 48-60. Eveneens gekend als Meikapel, waarnaar in 1959 de straat werd genoemd. Reeds vermeld in 1886 en weergegeven op kaart van het Institut Cartographique Militaire van 1896 (revisie op terrein 1883).


ID: 91599 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakapel van 1948

Rozebeeksestraat (Lendelede)
Gebouwd in 1948 op de plaats van een oudere kapel, reeds afgebeeld op de kaart van het Dépôt de la Guerre uit 1873, en na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog afgebroken. Huidige kapel naar ontwerp van architect Omer Vanderhaeghe uit Wevelgem, opgericht als dank van de wijkbewoners van het gehucht.


ID: 210651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dries 't Nelleken

Eizeringenstraat, Nellekenstraat, Oude Geraardsbergsestraat (Lennik)
Het pleintje, omkaderd door lage dorpshuizen, vormt min of meer een heuveltje. Het bestaat momenteel uit een met bomen omgeven grasveld; zeven groene en bruine beuken die, gezien hun stamomtrek, vermoedelijk rond de Eerste Wereldoorlog werden aangeplant. Op een uithoek van de met beuken overlommerde dries, gevormd door de Oude Geraardsbergsestraat, de Moeilleweg en de Eizeringenstraat, staat een vrij grote kapel, toegewijd aan de Heilige Berlindis.


ID: 39958 | Bouwkundig element

Hoeve met Heilig Hartkapel

Jan Baptist Van der Lindenstraat 44 (Lennik)
U-vormige hoeve met zes traveeën breed boerenhuis, gedateerd 1860. Tegen de zijgevel van het boerenhuis, een bakstenen Heilig Hartkapel.


ID: 39973 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Saffelbergkapel omgeven door linden

Saffelbergstraat (Lennik)
De stichting van de kapel gaat terug tot de 16de eeuw. Deze oude kapel werd circa 1880 vervangen door de huidige neogotische en is een bekende regionale bedevaartkapel.


ID: 84276 | Bouwkundig element

Kapel

Pater Clement Lemmensstraat (Leopoldsburg)
Bakstenen kapel op rechthoekig grondplan; jaartal 1700, geschilderd op de linker zijgevel.


ID: 307135 | Bouwkundig element

Wegkapel

Baron Descampslaan 93 (Leuven)
De eenvoudige wegkapel klimt mogelijk op tot de tweede helft van de 19de eeuw, aangezien ze voor het eerst wordt aangegeven op de topografische kaart van 1904. Ze werd ingewerkt in de bakstenen ommuring die het boerenburgerhuis Petit met bijhorende arbeiderswoningen omgeeft ter hoogte van de hoek van de Baron Descampslaan en de Kroonstraat. Ze werd opgericht door Clotilde en Marianne Beullens, toenmalige eigenaars van de boerderij en dit ter ere van het Heilig Hart naar aanleiding van de herhaaldelijke veesterfte.


ID: 306256 | Bouwkundig element

Wegkapel

Wakkerzeelsebaan (Leuven)
Deze wegkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bevindt zich op de scherpe hoek gevormd door de Baron Descampslaan en de Wakkerzeelsebaan. De kapel werd volgens onderzoek van E. Willekens op deze locatie opgericht in 1904 in opdracht van de heer Frans Grietens, brouwer van beroep en burgemeester van Herent.


ID: 51735 | Bouwkundig element

Wegkapel

Damplasstraat (Lichtervelde)
Wegkapel uit midden 19de eeuw; verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldakje (nok loodrecht op de straat). Rondboogdeur opgenomen in een omlijsting van gesinterde baksteen bestaande uit lisenen bekroond met tandfriezen. Erboven opschrift "O.L.V. B.V.O.".