Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1850 resultaten


ID: 216709 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Kleiner Hof

Loviestraat 12 (Middelkerke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij 'Kleiner Hof' of 'Ferme Timide', aldus de toegekende benaming op Duitse respectievelijk Belgische militaire stafkaarten. Langs de Loviestraat, op Duitse stafkaarten aangeduid met 'Langestraβe' waren heel wat camouflageschermen opgetrokken, wellicht bedoeld om de vele batterijen in de omgeving voor de vijand te maskeren.


ID: 216672 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Mechelhof

Mechelhofweg (Middelkerke)
Duitse militaire post, in de winter van 1917-1918 opgetrokken ten oosten van de 'Flandern I Stellung', ten westen van de 'Artillerie-Schutz-Stellung'. De bunker is opgetrokken tussen twee 'Batl. St.' ('Bataillon Stand' of commandopost voor bataljon).


ID: 216708 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Schleusenhof

Monnikenstraat 33 (Middelkerke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, bij een hoeve 'Ferme de l’Eclusette' op Belgische militaire stafkaarten genoemd, 'Schleusenhof' op Duitse militaire stafkaarten. De hoeve lag achter (ten oosten van) de Duitse '1. Stellung', ten westen van de 'Artillerie-Schutz-Stellung'.


ID: 216673 | Bouwkundig element

Twee Duitse militaire posten Sluiswijk

Oostendelaan (Middelkerke)
Twee Duitse militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog opgericht tussen de '2. Stellung' en 'Flandern I Stellung', ten noordwesten van de 'Wilskerke-Riegel', vermoedelijk door de Duitse artillerie.


ID: 74547 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Fort van Nieuwendamme

Rattevallestraat (Middelkerke)
Vierkantig sperfort van 1584, gebouwd tijdens de godsdienstoorlogen, deel uitmakend van een verdedigingslinie, langs IJzer, Ieperlee en kust, tegen de uitvallen van de Watergeuzen vanuit Oostende. Heden schans, gelegen ten noordwesten van de dorpskom en ten oosten van de IJzer aan de kreek van Nieuwendamme, nu verland beekje. Grote vierhoekige veldschans, voorzien van vier bastions met rechte flanken. Oorspronkelijk omwald met gracht van 30 meter.


ID: 216702 | Bouwkundig element

Duitse bunker Dode Kreek

Rattevallestraat (Middelkerke)
Grote Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de Duitse '1. Stellung', 'Tranchée de la Branche' genoemd op geallieerde stafkaarten, ter hoogte van de Groot-Noord-Nieuwlandpolder.


ID: 216760 | Bouwkundig element

Duitse ingebouwde observatiepost

Schorestraat 16 (Middelkerke)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken in bakstenen gebouw van een hoeve, die op Belgische stafkaarten werd aangeduid met 'Ferme du Kabyle'. Deze hoeve was gelegen tussen de eerste Duitse lijn langs de IJzer en de 'Artillerie-Schutz-Stellung' die tussen de Duitse frontlijn en de 'II. Stellung' liep en ter hoogte van Schore passeerde.


ID: 55115 | Bouwkundig element

Veldbatterij Bamburg

Schuddebeurzeweg (Middelkerke)
Gelegen in een weiland gevat tussen de Bamburgstraat en de Schuddebeurzeweg. In 1942-1944 door de Duitse bezetter gebouwd als onderdeel van de "Atlantikwall". Drie km landinwaarts gelegen; ter verdediging van de ten westen gelegen haven van Nieuwpoort. Uniek als enige nog volledig uitgebouwde veldbatterij van de "Atlantikwall" tussen Boulogne en de Scheldedelta, id est met loopgraven en bunkers van verschillende typologie.


ID: 216657 | Bouwkundig element

Duitse bunker Kapelleweiden

Sint-Godelievestraat (Middelkerke)
Typische Duitse mitrailleurpost annex observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd te midden van de 'Cappelle Weiden'. De bunker is opgetrokken achter de Duitse '2. Stellung'.


ID: 55091 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Oudekeskruise

Spermaliestraat 270 (Middelkerke)
Hoeve heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Goigne van 1923, getypeerd door een minder traditionele opstelling van de nutsgebouwen. Bunker, naar verluidt als munitiedepot aangewend tijdens de Eerste Wereldoorlog, ten oosten.