Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 34471 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Weiden

Zwaantje 6 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen met een met gras begroeid en omhaagd voorerf afgesloten door dubbel ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers, uiterst rechts met fraai ijzeren tralienisje met IHS monogram. Ten oosten, woonhuis van acht traveeën onder zadeldak, naar verluidt eertijds gedateerd 1816.


ID: 39141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stoeterij Haras de Vollezeele en omgeving

Repingestraat 24 (Galmaarden)
Aan de straatzijde, eclectisch pittoreske villa van de eigenaar uit 1906. Het uitgestrekte gekasseid erf wordt geflankeerd door stal- en schuurvleugels die met hun variërende typologie en vormgeving een enig bewaard voorbeeld vormen van een grote, commerciële stoeterij van eind 19de-begin 20ste eeuw. Rondom het complex liggen uitgestrekte graslanden en ten zuiden is een historische voetweg deels bewaard.


ID: 35985 | Bouwkundig element

Hoeve

Baaigemstraat 173 (Gavere)
Gerenoveerd hoevetje met woonhuis en in L-vorm aangebouwde stallingen ten noorden en ten westen van het tot tuin omgevormd binnenerf met ijzeren toegangshek.


ID: 36110 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boomstraat 9 (Gavere)
Gesloten hoevecomplex, opklimmend tot de 18de eeuw, ingeplant in de bocht van de straat met achterin gelegen gebouwen omsloten door een muur en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Woonhuis met links aanleunende vleugel met doorrit, schuur en stallen ten oosten, zuiden en westen met duiventoren in de zuidoostelijke oksel . Mestvaalt in het midden van het gekasseide erf.


ID: 36166 | Bouwkundig element

Hoeve

Bukkestraat 7 (Gavere)
Achterin gelegen hoeve met in L-vorm gebouwd woonhuis met schuur en stallen, respectievelijk ten westen en ten noorden van het verharde erf met ijzeren toegangshek tussen gewitte, overhoeks geplaatste pijlers, in kern opklimmend tot begin 18de eeuw.


ID: 36141 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof

Dorpstraat (Gavere)
Parochiekerk met nog gedeeltelijk ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshekken. Enkel de onderbouw van de toren met zware pijlers en rondbogen is een restant van het oorspronkelijke romaanse kerkje uit de 12de eeuw. Een nieuwe kerk in neo-Scheldegotiek werd volledig opgetrokken uit Doornikse steen. De huidige plattegrond vertoont een basilicale vorm met kruisingstoren, midden- en twee zijbeuken van vier traveeën, iets uitspringend transept van één travee met rechte sluiting en koor van één travee eveneens met rechte sluiting, links, rechts en achteraan aangebouwde sacristie, winterkapel en stookplaats.


ID: 36144 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pietersbandenparochie met tuin

Dorpstraat 1 (Gavere)
De kern van deze pastorie klimt op tot de 18de eeuw. Het pand onderging aanpassingen in de 19de en de 20ste eeuw. Het imposante gebouw is gelegen in een ommuurde tuin met waardevol bomenbestand. Een ijzeren hek tussen ronde, gemetste pijlers met dekplaten en bolornamenten sluit het perceel af. Het gecementeerde dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Aansluitend staat een L-vormig bijgebouw van één bouwlaag, drie en vier traveeën onder een zadeldak.


ID: 36143 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorpstraat 2-4 (Gavere)
Typisch 19de-eeuws burgerhuis; dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met voorgevelparement met begin 20ste-eeuwse cementering.


ID: 36149 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dorpstraat 39 (Gavere)
Achterin gelegen dorpswoning op U-vormige plattegrond met voortuintje afgesloten door fraaie ijzeren hekken; gebouwd circa 1875. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder overstekend zadeldak.


ID: 36016 | Bouwkundig element

Hoeve

Galgenstraat 18 (Gavere)
Omhaagd hoevetje met woonhuis ten westen en aangebouwde schuur en stallen ten zuiden van het met gras begroeide erf met ijzeren toegangshek tussen gemetste, overhoeks geplaatste hekpijlers ten noorden. Woonhuis van vier en twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Linker staltravee in versteende vakwerkbouw met behouden houten stijl- en regelwerk.