Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 83649 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Baafsabdij

Buitenhof (Gent)
Ruïne van de voormalige brouwerij der Sint-Baafsabdij, opgetrokken in de loop van de 12de eeuw uit Doornikse steen. Oorspronkelijk romaans gebouw van twee bouwlagen, door het verhoogd straatniveau slechts één bouwlaag hoog met rondboogvensters.


ID: 200806 | Bouwkundig element

Hoge huis

Buitenhof 35 (Gent)
Zeer oud, breed gebouw, oorspronkelijk fungerend als werkplaats voor de Sint-Baafsabdij. Sporen van het oudere gebouw, dat opklimt tot de 13de eeuw, in de hoge plint van Doornikse steen met versnijding. Nu voornamelijk 16de- en 18de-eeuwse elementen, zie onder meer de bakstenen bovenbouw van in totaal achttien traveeën met hoofdzakelijk een 18de-eeuws, classicistisch uitzicht. De voorgevel werd voorzien van een bepleistering.


ID: 21111 | Bouwkundig element

Nijverheidsgebouw

Burgstraat 176, Sint-Elisabethplein (Gent)
Industrieel gebouw met twee bouwlagen van vijf traveeën onder mansardedak, uit eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 19014 | Bouwkundig element

Hotel de Loose

Burgstraat 18, 18A-H, Jan Botermanstraat (Gent)
Brede voorgevel, oorspronkelijk enkelhuistype, volledig opgetrokken uit zandsteen, met drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, zogenaamd naar weduwe Pierre de Loose die in 1780 een aanvraag deed om de voorgevel van haar huis te laten herbouwen. Behouden koetshuis met zijgevel in de Jan Botermanstraat.


ID: 19019 | Bouwkundig element

Ensemble in empirestijl en pianofabriek Van Hyfte

Burgstraat 25-29, 25A, 27A-F, 29A, Perkamentstraat 7-9 (Gent)
Gevelwand in empirestijl omvattende drie woningen, in de loop van de eerste helft van de 19de eeuw aan elkaar aangepast. Nu bepleisterde, beschilderde en volledig belijnde lijstgevel met drie bouwlagen van acht traveeën waarvan de vier middenste uitgewerkt zijn als risaliet. Deze vier traveeën vormen een herenhuis op U-vormige plattegrond. De twee zijtraveeën vormen elk een afzonderlijke woning onder schilddak. Rechts van de tuin en aan het Perkamentstraatje gelegen, ateliers van de pianofabriek Van Hyfte, opgevat als een bakstenen gebouw, daterend van rond 1929.


ID: 20242 | Bouwkundig element

Atelier Van den Kerchove

Coupure 625A-H, 627A (Gent)
Een groot deel van het binnenblok tussen Coupure Links, Raas van Gavere-, Heilig-Bloed- en Ekkergemstraat werd vanaf midden 19de eeuw langzamerhand ingenomen door het constructiebedrijf Van den Kerchove. Grote toegangspoort in neobarokstijl, daterend van 1875. Achterin resterende bedrijsgebouwen.


ID: 19544 | Bouwkundig element

Poortgebouw van Stedelijk Slachthuis

Coyendanspark 1 (Gent)
Van het oorspronkelijke complex van het Stedelijk Slachthuis, gebouwd naar ontwerp van architect Louis Roelandt en vermoedelijk afgewerkt door stadsarchitect A. Pauli tussen 1853 en 1857, resteert enkel een toegangspoort langs de Voorhoutkaai. Het volume is opgevat als een hoger oplopende partij met rondboogvenstertjes onder bakstenen booglijst en kleine omlijste oculi onder de gootlijst.


ID: 18208 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw van brouwerij van Vooruit

Dahliastraat 27, 27A (Gent)
Voormalige brouwerij van de Vooruit, daterend van 1907. Aan de straatkant behouden bureaugebouw. Bakstenen gevel van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 19081 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dampoortstraat 81, 81A-D (Gent)
Resten van een in 1863 in opdracht van J.F. Kricke opgerichte huidevetterij. Woonhuis, opgevat als een breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1866.


ID: 26299 | Bouwkundig element

Hoeve De Meierij

Deinsesteenweg 104 (Gent)
Heden brede boerenwoning met ten zuiden ervan schuur en ernaast kleinere dienstgebouwen. Breedhuis van twee en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gevel daterend van 1828. Aan de zuidwestelijke hoek van de dwarsschuur aangebouwde achthoekige manegemolen, uit eind 19de eeuw. Ten noorden, dienstgebouw met horizontale planken beschieting van top.