Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 212564 | Bouwkundig element

Klooster en schoolgebouw

Sint Sebastiaanstraat 14 (Linkebeek)
L-vormig geheel van twee bouwlagen, historiek begint in de 19de eeuw, de twee oudste vleugels met kapel in het midden omsluiten een ommuurde speelplaats met toegangshek, huidig uitzicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 302467 | Bouwkundig element

Dorpskern Orsmaal

3e Regt.Lansiersstraat, Ezelsbaan, Helen-Bosstraat, Sint-Truidensesteenweg (Linter)
Als voormalige zetel van een kleine heerlijkheid, op de grens met het prinsbisdom Luik, die onder het gezag van de hertogen van Brabant ressorteerde, vormt Orsmaal een illustratie van een oude feodale site waarvan de structuur en configuratie op het terrein nog nadrukkelijk aanwezig zijn.


ID: 301858 | Bouwkundig element

Dorpskom Reninge

Dorpplaats, Ieperstraat, Lostraat, Peperstraat, Sint-Maarten, Zwartestraat (Lo-Reninge)
De dorpskom van Reninge wordt sterk bepaald door de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende wederopbouw. Na de Eerste Wereldoorlog worden zowel de kerk, de pastorie als het gemeentehuis heropgebouwd naar ontwerp van de Oostendse architecten Charles Pil en Henri Carbon.


ID: 70276 | Bouwkundig element

Onderwijsgebouw

Ieperstraat 10D (Lo-Reninge)
Jongensschool uit de wederopbouwperiode. Het huis van het schoolhoofd werd afgebroken. Haakse vleugel onder pannen zadeldak voorafgegaan door portaal en nutsgebouw onder lessenaarsdak, met inslag van de regionale baksteenarchitectuur.


ID: 70273 | Bouwkundig element

Klooster der zusters annuntiaten met lagere school

Ieperstraat 7, 7A (Lo-Reninge)
In kern 19de-eeuws gebouw in voortuin. Vernieuwde hoge tuinmuur met portaal onder zadeldak, korfboogpoortje waarboven Marianis. Achterin gelegen, lange kloostervleugel van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met klokkentorentje. Achter dit klooster, aan de Peperstraat gelegen klassenvleugel uit de jaren 1920.


ID: 70059 | Bouwkundig element

Klooster van de Grauwe zusters

Markt 11 (Lo-Reninge)
Aaneengesloten complex bestaande uit verscheidene vleugels van twee bouwlagen opgetrokken in verankerde gele baksteen onder leien zadeldak, met uitzondering van haakse 18de-eeuwse uitbouw. Fraai geheel voornamelijk getypeerd door de regionale Vlaamse-renaissancestijl. Het bouwvolume van kapel, doksaal, keuken en mogelijks ook de haakse uitbouw gaan wellicht terug op de fase van 1493. Circa 1550, 1560, 1654-1655 en in de 18de eeuw: uitbreiding van het klooster. 1922-1926: gedeeltelijke wederopbouw en herstellingswerken naar ontwerp van architecten Charles Pil en Henri Carbon uit Oostende.


ID: 70158 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Middelstraat 3-5 (Lo-Reninge)
Gemeenteschool en onderwijzerswoning, heropgebouwd in 1920-1921 naar ontwerp van architect K. Laloo. Links, huis van het schoolhoofd met middenrisaliet en rechthoekige muuropeningen gevat in korfboognissen. Rechts, aansluitende lage klassenvleugel.


ID: 70096 | Bouwkundig element

Patronagegebouw

Ooststraat 42 (Lo-Reninge)
In 1905 opgericht door toedoen van priester M. Mouraux. Het gebouw liep schade op tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna het met één bouwlaag werd verlaagd. Gele baksteenbouw, gemarkeerd door spitsboognissen en trapgevels. Na de Eerste Wereldoorlog in gebruik als noodkerk.


ID: 70098 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Ooststraat 58 (Lo-Reninge)
Gemeenteschool, vermoedelijk opgericht eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Aan de straat, woning van de hoofdonderwijzer, geflankeerd door lagere nutsgebouwtjes. Achteraan, haakse klassenvleugel.


ID: 70219 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Pollinkhovestraat 39, 37A-C (Lo-Reninge)
In 1922 registreert het kadaster een totale herbouwing van de school die volgens S. Debaeke uitbrandde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Imposant neoclassicistisch, symmetrisch opgevat geheel, met aan de straat het woonhuis van het schoolhoofd geflankeerd door twee lagere nutsgebouwen. De klassen achteraan haaks op het huis dateren vermoedelijk grotendeels van na de Eerste Wereldoorlog.