7153 resultaten
ID: 305864 | Landschappelijk element
Lindeplein (Damme)
Midden op het Lindeplein staat een opgaande linde. Deze boom werd als vredesboom geplant in 1920, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk stond de boom op de hoek van de Dorpsstraat en de Decloedtstraat. Naderhand werd de linde verplant naar de huidige locatie.
ID: 78824 | Bouwkundig element
Maleise Weg (Damme)
Eenvoudige rood bakstenen kapel omringd door haag en linden. Opgericht in 1954 als naoorlogse wederopbouw van een kapel die sinds 1874 bedevaarders aantrok langs de Hoornstraat. Verplaatsing naar Maleise Weg in de jaren 1980.
ID: 78829 | Bouwkundig element
Moerkerkebrug 18 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Lieveberm. Hoofdgebouw met muurankers in de zijgevel "1773" gedateerd. Woning met voorgevel gericht op Lieveberm, voortuin en klein erf met recent bijgebouw. Een bouwlaag en vier traveeën onder mansardedak. In de noordwestelijke hoek, een plaats die vroeger als herberg werd gebruikt. Links aansluitend, een lager bakstenen stalvolume onder zadeldak.
ID: 78900 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Monnikeredestraat 9 (Damme)
Gelegen op een vierkant omwald terrein binnen een prachtige, ruime tuin. Eind-18de-eeuwse pastorie in een sobere, classicistische bouwstijl die aansluit bij de typische, historische architectuur van pastorieën. De statige woning is gelegen in de noordoosthoek van een ruime tuin, op een vierkant omwald terrein. Een kasseipad leidt van de straat naar de voordeur, over de walgracht heen. Aan de straat wordt de ingang gemarkeerd door witgekalkte vierkante bakstenen hekpijlers waartussen een smeedijzeren hek.
ID: 78760 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oostkerkestraat 4 (Damme)
Ten noorden van de Sint-Jacobskerk, gelegen in omhaagde tuin, toegankelijk via hek met bakstenen pijler. Achterliggend weiland te bereiken via een poortje achterin de tuin. De huidige pastorie wordt tussen 1781 en 1790 gebouwd, maar heeft in de 19de en 20ste eeuw verschillende verbouwingen ondergaan. Pastorie in classicistische stijl, bestaande uit een hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok haaks op straat). Aan beide zijden een uitbouw onder plat dak.
ID: 78971 | Bouwkundig element
Oud Spoorwegpad (Damme)
Witgeschilderd bakstenen Onze-Lieve-Vrouw-pijlerkapelletje waarop metalen belettering "Rosario", onder pannen zadeldakje, geplaatst in haag. Rechthoekige beeldnis in bakstenen omlijsting, voorzien van gestileerd smeedijzeren hekwerk met bloemmotief. Gepolychromeerd beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met kind.
ID: 78725 | Bouwkundig element
Oude Sluissedijk 19 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen opklimmend tot de 18de eeuw, zie boerenhuis reeds weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778). Verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak. Dwarsschuur door middel van hoge bakstenen muur verbonden met woonhuis. Ten noorden, klein bakhuis. Omhaagde voortuin.
ID: 78840 | Bouwkundig element
Preekboomstraat 4 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gekenmerkt door een boomgaard aan straatkant en volledige omzoming door een moerbeihaag. Drie gebouwen U-vormig geplaatst rond een binnenerf, baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde schuur en stal; parallel een tweeledige dwarsschuur met geïncorporeerde stal in rode baksteenbouw.
ID: 78908 | Bouwkundig element
Sabtsweg 10 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse witgekalkte bestanddelen met gepekte plinten, onder pannen zadeldaken. Erf tegen de straat aan gelegen, ervan afgescheiden door hagen en bakstenen muren. Op het erf, leiperen en moestuin. Haaks op de straat ingeplant woonstalhuis. Bakhuis en dwarsschuur.
ID: 78987 | Bouwkundig element
Schardauwstraat 15 (Damme)
Dieper gelegen hoeve "Scardauw", opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op het primitief kadasterplan (1834), uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw met woonhuis en bijgebouwen. Zo genoemd naar het leengoed Schardauw dat in de eerste helft van de 13de eeuw samen met het kleine leengoed Helsmoortel of Elsmoortele toegevoegd wordt aan de heerlijkheid Rostune, gelegen ten noorden ervan.