Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 308247 | Landschappelijk element

Onverharde weg met knotwilgenrij

Eke (Nazareth)
Bij de Sint-Annakapel leidt een onverharde weg van de Landuitstraat naar het zuiden richting de Scheldemeersen. De smalle landweg loopt langs een hoeve en is afgezoomd met knotwilgen tot aan de grens van het erf.


ID: 38559 | Bouwkundig element

Omwald domein Coudenhof

Deinzestraat 42 (Nazareth)
Het kasteel werd gesloopt in 1974 en vervangen door een landelijke villa verderop in de behouden tuin. De rechthoekige omwalling met toegangsbrug, talrijke dreven en de dienstgebouwen bleven behouden. Langgestrekt bakstenen gebouw van elf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. Korfboogpoorten van de vroegere koetshuizen in de derde, vierde en vijfde travee.


ID: 132594 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande paardenkastanjes Kasteel Nazareth

Kasteelstraat (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De dreef met opgaande paardenkastanjes die loodrecht op het kasteel is georiënteerd is 465 meter lang. Op het moment van de inventarisatie was de dreef nog vrij volledig.


ID: 132595 | Landschappelijk element

Gemengde dreef Kasteel Nazareth

Kasteelstraat, Ommegangstraat (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De dreef met gemengd bomenassortiment die de verbinding maakt tussen Ommegangstraat en het kasteel is 290 meter lang.


ID: 132596 | Landschappelijk element

Concentrische lindendreef Kasteel Nazareth

Kasteelstraat (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De concentrische lindendreef verzamelt de drie straalsgewijs ingeplante dreven die voor het kasteel samen komen. Het boogsegment is 125 meter lang en bestaat uit 28 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie was er een boom verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.


ID: 38586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Nazareth met park

Kasteelstraat 16-18 (Nazareth)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.


ID: 38595 | Bouwkundig element

Goed ten Hoghen Gate

Kortrijkseheerweg 59 (Nazareth)
Hoeve, Voor het eerst vermeld in 1593. Achterin gelegen omgrachte hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk vanaf de oude heerweg via een populierendreef. Boerenwoning met woongedeelte van drie bakstenen en vier gewitte traveeën en aansluitend twee staltraveeën onder één zadeldak, in kern daterend uit de 18de eeuw. Armpomp ervoor. Ten zuiden, ruime bakstenen dwarsschuur en stallen met gewitte erfgevel en overstekend zadeldak. Ervoor mestvaalt.


ID: 300401 | Bouwkundig element

Omgeving van de Sint-Annakapel

Landuitstraat (Nazareth)
De Sint-Annakapel of kapel van Sint-Anna Landuit werd in 1746 gebouwd en fungeerde als halte voor de bedevaarders die zich van Deinze en Oudenaarde naar het heiligdom van Sint-Anna te Bottelare begaven.


ID: 132593 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef Kasteel Nazareth

Lindendreef (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De gekandelaarde lindendreef die de verbinding maakt tussen dorpskern en het kasteel is 400 meter lang en bestaat uit 100 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie waren er acht bomen verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.


ID: 304013 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande bruine beuken bij landhuis

Noël Schoorensstraat (Nazareth)
Een dreef van opgaande bruine beuken verbindt het landhuis met de Noël Schoorensstraat en de Steenweg. In het dorpsbeeld is deze dreef beeldbepalend.