Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 214021 | Bouwkundig element

Landhuis Het Schorrenhuis

Zoetenberm 2 (Beveren)
Landhuis in traditionele stijl, dat tegen de Scheldedijk aanleunt, buiten de kern van de Ouden Doel, een gehucht midden in de polders nabij de Nederlandse grens.


ID: 17200 | Bouwkundig element

Woonhuis met schuur

Zoetenberm 25 (Beveren)
Recent woonhuis met grote bakstenen polderschuur met zeer steil schilddak (golfplaten). Mogelijk een recentere omkleding van een ouder gebinte.


ID: 17201 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Zoetenberm 27 (Beveren)
Oorspronkelijk twee dubbelhuisjes uit het vierde kwart van de 19de eeuw van drie traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (kunstleien) gelegen aan de voet van de dijk.


ID: 17445 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Zwaantje 30 (Beveren)
Boerenburgerhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in de tweede helft van de 19de eeuw te dateren. Haaks op het woonhuis: bakstenen langsschuur, 1937 gedateerd.


ID: 135100 | Landschappelijk geheel

Heverleebos - Zoet Water - Meerdaal- en Mollendaalbos

Bierbeek (Bierbeek), Heverlee (Leuven), Blanden, Haasrode, Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Vaalbeek (Oud-Heverlee)
Dit oude boscomplex, aansluitend op het Arenbergkasteel te Heverlee, was lang het domein van de familie de Croy en de hertogen van Arenberg. Archeologische vondsten en relicten, waaronder talrijke grafheuvels en oude wegen getuigen van bewoning van de steentijden tot de Romeinse tijd. Het dambordvormig wegenpatroon in dit voormalig jachtterrein verbindt al enkele eeuwen Heverleebos en Meerdaalwoud. Er is eveneens een sterpatroon, verschillende salons en een arboretum. Daarnaast bleven talrijke holle wegen en andere georelicten bewaard. Ter hoogte van ‘‘t Zoet Water’ wordt het plateau versneden door de Vaalbeek. Langs dit riviertje en 5 vijvers vind je relicten van een omwald opper- en neerhof uit de 16de eeuw (kasteel Harcourt), een langshuis (Het Spaans Dak) uit de 16de-17de eeuw, de 18de eeuwse Kapel van O.L.Vrouw-van-Steenbergen en het ‘Lunapark’ uit de jaren 1930.


ID: 300814 | Landschappelijk element

Dreven van Heverleebos en Meerdaalwoud

Bierbeek (Bierbeek), Heverlee (Leuven), Blanden, Haasrode, Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Vaalbeek (Oud-Heverlee)
Een uitgestrekt drevenstelsel (ca.75 km) in de ca 2500 hectare grote bossen van Heverleebos en Meerdaalwoud, in 1727-1770 aangelegd als annex bij de kasteeltuinen van de hertog van Arenberg. Het klassieke dambordpatroon van rechte wegen werd oorspronkelijk op kruispunten of uitkijkpunten met groene kamers of 'salons' en twee 'sterren' opgesmukt. De 'Parnassusberg' in het Heverleebos is een monumentale, getrapte belvédèreheuvel met resten van de oorspronkelijke beplanting met lindebomen. Uit 1850-1860 dateren de dreefaanplantingen met bruine beuk en Amerikaanse eik.


ID: 307701 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Aarschotsestraat-Molensteenstraat-Vinoefschenweg

Aarschotsestraat, Vinaafstraat (Bierbeek), Ooienbergstraat (Boutersem)
Cluster van lokale kasseiwegen bij de gehuchten Molensteen en Vinaaf in Bierbeek en Boutersem: de Aarschotseweg, Molensteenstraat en Vinoefschen weg.


ID: 41536 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Bergstraat 1-3 (Bierbeek)
Dorpshuizen uit de 18de eeuw in min of meerdere mate gewijzigd tijdens de 19de eeuw.


ID: 41537 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bergstraat 2 (Bierbeek)
Twee verdiepingen hoog dubbel huis uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 41538 | Bouwkundig element

Hoeve Schotteshof

Bergstraat 29 (Bierbeek)
Voorheen grote, gesloten hoeve uit de 17de-18de eeuw, omgeven met een omheiningsmuur. Vierkante poorttoren met zandstenen risaliet, schietgaten en duifhuis.