Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 78739 | Bouwkundig element

Lagere meisjesschool

Slekstraat 3, Speystraat 2 (Damme)
Gelegen op deels ommuurd en omhaagd perceel begrensd door de Slekstraat (noord), de Ketelstraat (oost) en de Speystraat (zuid). Voormalige lagere meisjesschool opgericht in 1861, in 1893 in gebruik genomen door de zusters van de Heilige Vincentius, als bijhuis van het moederklooster in Werken. Gebouwencomplex toegankelijk zowel via Slek- als Speystraat; omgeven langs noord- en zuidzijde op zwartgeschilderde plint. Haaks op de straat ingeplant hoofdgebouw met aanpalende lagere vleugel aan oostzijde. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl.


ID: 78916 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Oostkerke

Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).


ID: 78989 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen Spermalie

Spermalieweg 25, 25A (Damme)
Historische omwalde hoeve Spermalie, opgericht circa 1300 als abdijhoeve horend bij de in 1241 gestichte Spermalieabdij, verwoest in 1578-1579. De huidige hoevegebouwen klimmen vermoedelijk op tot de 17de en 18de eeuw. Beboomde dreef. De hoeve omvat woonhuis, paarden-, ossen-, koe-, schaap- en varkensstal, losstaande schuren, wagenhuis, rosmolen en duiventil. Behalve een boomgaard is er een moestuin aan de westzijde van het erf, met waterput en vijver die in verbinding staat met de wal. Eénlagig, witgekalkt verankerd bakstenen volume met gepekte plint van zes traveeën met opkamertravee aan oostzijde onder overkragend zadeldak.


ID: 78764 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jacob-de-Meerdere met kerkhof

St. Jacobsstraat (Damme)
Georiënteerde vroeg-gotische kerk, met koor, portaal en sacristie die in de 17de eeuw (her)opgebouwd zijn. Centraal in de dorpskern gelegen kerk, met omringend het goed bewaarde, omhaagde kerkhof met ruime grasperken en talrijke bomen. Het beeld van het kerkhof wordt bepaald door enkele uitzonderlijke graftekens, namelijk de monumentale neoclassicistische stèle van Petrus (Standaert) en een drietal zeer waardevolle smeedijzeren kruisen, waarvan één met koperplaat. Toegangsdreef met gekandelaarde leilindes.


ID: 78912 | Bouwkundig element

Pastorie van Oostkerke

St.-Kwintensstraat 11 (Damme)
Tegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende pastorie van Oostkerke gelegen. De dorpswoning was in gebruik als pastorie van 1605 tot 1786. Dorpswoning met voortuin met waterput en achterliggende moestuin en boomgaard. De voortuin is met een gietijzeren hek afgesloten. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint; alle vleugels zijn gevat onder pannen zadeldaken.


ID: 79006 | Bouwkundig element

Hoeve

Veldstraat 10 (Damme)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845), doch vermoedelijk ouder, zie volume weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); woonhuis vermoedelijk aangepast in het interbellum.


ID: 79008 | Bouwkundig element

Hoeve De Vlier

Veldstraat 16 (Damme)
Erftoegang via ijzeren hek; deels gekasseid en omhaagd erf met hoge aanplantingen en leibomen aan de westzijde. Verankerde bakstenen gebouwen met witgekalkte straat- en erfgevels op gepekte plint onder zadeldaken. Bijgebouw met in zuidgevel beglaasde rondboognis.


ID: 79010 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Veldstraat 22 (Damme)
Hoeve van het langgeveltype met omhaagd voorerf opklimmend tot de 19de eeuw. Verankerd bakstenen volume onder licht overkragend zadeldak. Boerenhuis, opgevat als een dubbelhuis van drie traveeën met aflijnende tandfries, en geïncorporeerde schuur en stal.


ID: 79031 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Langgevelhoeve De Vierschare

Vierscharestraat 2 (Damme)
Historische hoeve "De Vierschare", minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Hoeve behoort tot de historische kern van het gehucht Vivenkapelle. Ze is gelegen op de kruising van de Vierscharestraat (vroegere "Middelen Bruggewech") en de Sijseelsesteenweg, waarrond Vivenkapelle is ontstaan. Omhaagd erf met boomgaard en knothaagliguster.


ID: 79034 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen Heeckenberch

Vierscharestraat 47 (Damme)
Historische hoeve, opklimmend tot de 17de eeuw, zie jaartalsteen "1616" boven voordeur boerenhuis met daaronder het wapenschild van de familie de Schieter de Beer, die volgens archivalische gegevens in 1614 de hoeve aankocht. De familie zou haar buitenverblijf in de opkamer gehad hebben. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met groen geschilderd schrijnwerk. Boerenhuis opklimmend tot de 17de eeuw, en haaks daarop de 19de-eeuwse schuur, gelegen op groot rechthoekig erf met voorliggende huisweiden, afgezoomd van de straat met een geschoren haag.