Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 304568 | Landschappelijk element

Doorsteekwegje Scheurbroek

Oosterzele (Oosterzele)
Op de Geraadsbergsesteenweg leidt tussen de huizen een smalle onverharde voetwegel weg van de hoofdbaan. Dit groen paadje loopt tussen tuinpercelen en volgt de perceelsgrens tot aan een bochtige weg die naar Ettinge en Oosterzele leidt. Deze voetweg is zichtbaar op de Vandermaelenkaart en bood een alternatieve weg van het gehucht Scheurbroek naar Oosterzele. De weg leidde van bij een hoeve over de dorpskouter naar het Ettingebos en vormde zo de kortste route naar Oosterzele. De hoofdweg die rondom het Kasteel van Smissebroek leidde en het drukke wegverkeer werd hierdoor vermeden.


ID: 304577 | Landschappelijk element

Weg naar voorde op Grote Ettingbeek

Scheldewindeke (Oosterzele)
In het centrum van het gehucht Hoekske loopt tussen de straten Pelgrim en Hoeksken een smalle voetweg langs de achterkant van de huizen. De graswegel loopt centraal door het huizenblok en gaat voorbij de straat Hoeksken over in een kiezelpad dat enkel toegankelijk is voor aangelanden. Deze voetweg liep oorspronkelijk door tot aan de Grote Ettingbeek en voorbij de beek verder zuidwaarts naar het gehucht Hemelgem.


ID: 36638 | Bouwkundig element

Hoeve

Geraardsbergse steenweg 218 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve bereikbaar via een dreef en naar verluidt vroeger horend bij "Kasteel Smissenbroek". Met de rugzijde naar de straat gekeerde boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën met dwarsschuur links, onder zadeldak (rode Vlaamse pannen).


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.


ID: 304556 | Landschappelijk element

Molenweg Scheldewindeke

Hettingen (Oosterzele)
Op de weg van Balegem naar Scheldewindeke leidt een weg met betonplaten omhoog naar de Windekemolen. De weg passeert langs de windmolen en loopt verder de kouter op met open zichten op de omliggende akkers en de kerktorens van de omliggende gehuchten. Uiteindelijk komt de weg uit bij het kruispunt met de weg naar Issegem. Op de Kabinetskaart van de Ferraris staat deze weg als voetweg aangeduid die de historische kouter van Scheldewindeke, de 'Grote Meulecouter', dwarst. Deze weg vormde ook de kortste verbindingsroute tussen de gehuchten 'Vrijhem' en 'Hettingen'.


ID: 304584 | Landschappelijk element

Parallelweg Kasteel Smissebroek

Hettingen (Oosterzele)
In het dorp van Oosterzele loopt net voor het gemeentehuis tussen twee huizen een smal verhard baantje naar het zuiden. Voorbij de bebouwing gaat de weg over in een half verharde zandweg met kiezels die de rand van het plateau volgt tussen akkers en weilanden. Van op de weg zijn er open zichten op het dorp en de parochiekerk. De weg leidt naar het parkbos bij het Kasteel van Smissenbroek en loopt hier op een wal of dijk parallel met de kasteelgracht. Voorbij het kasteeldomein sluit de weg aan op een landweg die via een scherpe bocht uitkomt aan de Geraardsbergsesteenweg. De weg maakt deel uit van de historische park- en drevenaanleg bij het kasteel.


ID: 36770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Hulst met omgrachting

Hoek ter Hulst 35 (Oosterzele)
In oorsprong hoogstwaarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats. Aan de voorste walgracht naast de straat paalt een merkwaardige boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Mogelijk liet een lid van de familie Schellart circa 1730 wat overbleef van het middeleeuws kasteel verbouwen tot boerenwoning in haar huidige nog bestaande vorm. De grachten zijn nog deels bewaard en bomenrijen markeren de perceelsgrens. Een onverharde dreef in het noordoosten geeft toegang tot de hoeve.


ID: 304555 | Landschappelijk element

Kasseiweg Issegem

Issegem (Oosterzele)
Het gehucht Issegem wordt gevormd door een drietal kruispunten van wegen. Een bochtige kasseiweg leidt van de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde naar beneden tot aan de landbouwstokerij Van Damme. De kasseiweg passeert langs het hoofdgebouw van het hoevecomplex en komt uit bij de weg naar Scheurbroek. Deze weg maakt deel uit van het oorspronkelijke historische stratennet van Issegem en vormde een belangrijke schakel in het wegenknooppunt bij dit gehucht waar wegen samenkwamen uit de vier windrichtingen.


ID: 304558 | Landschappelijk element

Issegem

Issegem (Oosterzele)
Het gehucht Issegem wordt gevormd door een drietal kruispunten van wegen. Van bij de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde leidt een bochtige weg richting het plateau. De weg is deels gekasseid en gaat dan over in asfalt tot aan het kruispunt met de Krekelberg. Deze weg vormde een belangrijke schakel in het wegenknooppunt bij Issegem waar wegen samenkwamen uit de vier windrichtingen en maakte deel uit van het (postkoets)traject Gent-Geraardsbergen.


ID: 304559 | Landschappelijk element

Kapelweg

Kapelweg (Oosterzele)
Van in het gehucht Berg leidt de Kapelweg naar de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde die een kruispunt in Issegem markeren. De weg in betonplaten volgt het plateau van de dorpskouter en is deels ingesneden bij een houtkant met opgaande eik en beuk. Op het hoogste punt biedt de weg open zichten op de omringende akkers, gehuchten en de Guillotinemolen. Deze weg vormde de historische verbinding dwars over de dorpskouter tussen de gehuchten 'Hissegem' en 'Denbergh en maakte deel uit van het (postkoets)traject Gent-Geraardsbergen.