2944 resultaten
ID: 201188 | Bouwkundig element
Robert Vandammestraat (Koksijde)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar een ontwerp van E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De toegang tot de begraafplaats wordt geflankeerd door twee pijlers uit witte natuursteen, bekroond met een urne. Er zijn twee schuilhuisje, een 'Stone of Remembrance' centraal vooraan en een 'Cross of Sacrifice' centraal achteraan. De witte graven liggen verspreid over zes perken.
ID: 16556 | Bouwkundig element
Veurnekeiweg 16 (Koksijde)
Eertijds omwalde hoeve met losse opstelling van gebouwen; thans semigesloten hoeve ten gevolge recente aanbouwsels, onder meer 20ste-eeuws woonhuis en stallingen. Boerenhuis in kern opklimmend tot 1650.
ID: 16562 | Bouwkundig element
Wulpendammestraat 11 (Koksijde)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom 18de-eeuwse boerenwoning en met gras begroeid erf; resterende wal ten noorden en ten zuiden. Verder nog 19de-eeuwse stallen, tweedelig bakhuis, dwarsschuur en rosmolen.
ID: 13422 | Bouwkundig element
Antwerpsesteenweg 81 (Kontich)
Alleenstaande aalmoezenierswoning van circa 1900 in neotraditionele stijl. Beboomd en omheind domein met toegangspoort; bakstenen pijlers met vaasvormige bekroning en gietijzeren hek.
ID: 13466 | Bouwkundig element
Kontichhof 25-27 (Kontich)
Nagenoeg rechthoekig kasteel hoofdzakelijk in neo-Vlaamserenaissance-stijl met neogotische elementen, uit de 16de-17de eeuw en 19de eeuw.
ID: 13526 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Reepkenslei 134 (Kontich)
Symmetrisch opgebouwd kasteel met noordelijke voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking uit eind 16de of begin 17de eeuw, verbouwd in het derde kwart van de 18de eeuw.
ID: 91360 | Bouwkundig element
Amersveldestraat 233 (Kortemark)
Lage dorpswoning met geïncorporeerde stalling, vermoedelijk opgetrokken begin 20ste eeuw. Dubbelhuisopstand van drie traveeën + een staltravee onder zadeldak (rode mechanische pannen).
ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.
ID: 91364 | Bouwkundig element
Barisdamstraat 8 (Kortemark)
Maalderijcomplex minimaal opklimmend tot begin 19de eeuw en teruggaand op historische molensite van de "Gaainestmolen". De "Gaainestmolen" wordt in 1779 gebouwd op het gehucht "Gaainest". In 1907 wordt de houten molen afgebroken en verplaatst naar Ramskapelle (Nieuwpoort). Het huidige woonhuis en de nutsgebouwen zijn opgetrokken begin 20ste eeuw. De maalderij is een verbouwing van de oorspronkelijke molenaarswoning.
ID: 91280 | Bouwkundig element
Bovekerkemolenstraat 2 (Kortemark)
Kleine hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Bakstenen (sierankers) bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig rondom het erf gegroepeerd. Gele baksteen bij huis en schuur, rode baksteen bij de mogelijk oudere stalling. Rechts van het huis, toegang tot het gekasseide achtererf, toegang via gietijzeren hek met manpoortje. Tussen de schuur en de stalling, ijzeren toegangshek naar de achterliggende landerijen.