Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 51827 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Vijfwegenstraat 27 (Izegem)
Vrijstaand hoekhuis uit de jaren 1930-1940 met links tuinmuur. Dubbelhuis van drie traveeën + één afgesnuite hoektravee + twee traveeën en twee bouwlagen onder complex dakenspel (mechanische pannen).


ID: 88812 | Bouwkundig element

Burgerhuis met  ommuurde boomgaard

Cathilleweg 83 (Jabbeke)
Ruime, centraal in het dorp gelegen burgerwoning met achterliggende ommuurde boomgaard. Woning circa 1855 gebouwd door Pieter Demonie en Coleta Van Damme, landbouwers uit Oudenburg die in Stalhille kwamen rentenieren. De kadastrale gegevens worden bevestigd door een helrode steen in de top van de linker zijpuntgevel van het bijgebouw, waarin het jaartal en de initialen van de eigenaars zijn gekrast: "PDM CVD 1855".


ID: 88800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.


ID: 88853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Blauwe Toren

de Manlaan 50 (Jabbeke)
Kasteeldomein dat anno 2006 bestaat uit een rechthoekig park van circa 14 hectare. Centraal in het park, het kasteel dat in twee belangrijke fases tot zijn huidige samenstelling kwam: in de 19de eeuw als residentie voor de familie de Man, en in de jaren 1930 voor de Witte Paters, die er hun noviciaat in onderbrachten. Rechthoekig parkdomein met bos, weiland en waterpartijen, nog deels door de 19de-eeuwse muren omheind; toegang via smeedijzeren hek tussen hardstenen pijlers met zware uitgewerkte balusters. Verspreid over het park enkele 19de-eeuwse gebouwen.


ID: 88727 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Dorpsstraat 11A (Jabbeke)
Neogotische kerk die in 1871 werd opgetrokken naar ontwerp van de Brugse architect Antonius Verbeke (1828-1907). De architect toonde zich met deze kerk een trouwe aanhanger van de strenge neogotische stijlprincipes die in "Les vrais principes de l'architecture ogivale ou chrétienne" (1850) van Thomas Harper King worden uiteengezet en waarvoor hij de tekeningen verzorgde.


ID: 88777 | Bouwkundig element

Oranjerie van het kasteel van Snellegem

Kasteeldreef 16-18 (Jabbeke)
Oranjerie van het kasteel van Snellegem, gelegen ten oosten van het kasteel in een ommuurde tuin met moestuin, met een hoog hek van de straat afgescheiden. De remise werd in 1970 ingericht als woning, en is op die manier geïntegreerd in de villaverkaveling die op het oorspronkelijke kasteeldomein is aangelegd.


ID: 88877 | Bouwkundig element

Villa Kasteeltje met tuin

Oude Dorpsweg 46 (Jabbeke)
Eén van de meest kenmerkende gebouwen in de dorpskom van Varsenare is het "Kasteeltje", circa 1876 gebouwd als buitenverblijf van de vooraanstaande familie de Man-van Caloen. Ruime woning met stal en koetshuis grenzend aan de Zandstraat, in het kadaster geregistreerd in 1877. In 1889 worden huis en stal met elkaar verbonden door een veranda; in 1934 wordt een broeikas opgetrokken tegen de tuinmuur.


ID: 88873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

Oude Dorpsweg 75 (Jabbeke)
De parochiekerk Sint-Mauritius bestaat uit een vroeggotische westtoren die opklimt tot 1200-1240 en in 1897 werd aangevuld met een neogotische hallenkerk naar ontwerp van Jules Carrette. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren op vierkante basis met vijfzijdige traptoren ten zuiden, een driebeukig schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting; tegen de meest westelijke travee van de noordelijke zijbeuk, een kleine doopkapel met driezijdige sluiting, ten zuiden tegen het koor een sacristie. Ommuurd en met leibomen afgezoomd en van uitgewerkt smeedijzeren hekwerk voorzien kerkhof. Westelijke hoofdingang via een gekanteelde poort.


ID: 88889 | Bouwkundig element

Hof van Proven

Popstaelstraat 72 (Jabbeke)
Monumentale hoeve, die met haar huidige voorkomen nog steeds getuigt van het enorme historische belang van deze site. De huidige gebouwen gaan in kern tot de 16de en de 17de eeuw terug. De benaming van de hoeve deed haar intrede omstreeks 1501, als Jan van Gistel, Heer van der Mote en van Proven, de bezitting door huwelijk in handen krijgt. losse bakstenen bestanddelen op een groot, vierkant erf met een monumentale omwalling.


ID: 88844 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met voormalige pastoriesite

Sarkoheemstraat 15 (Jabbeke)
Voormalige pastorie van de parochie, opgetrokken in 1871 in een eenvoudige neogotische stijl. Opvallend gebouw met deels ommuurde voortuin en mooie achterliggende tuin.