Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 83751 | Bouwkundig element

Hoeve De Hertogh

Klein-Heidestraat 28A-E (Boutersem)
Goed bewaard voorbeeld van een middelgrote, bakstenen vierkantshoeve uit 1838. Het boerenburgerhuis bakent samen met de poort het erf af aan de straatzijde.


ID: 41599 | Bouwkundig element

Hoeve Mingeloo

Klein-Heidestraat 58 (Boutersem)
De hoeve werd in haar geheel volledig verbouwd.


ID: 300800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Peten met tuin

Lubbeeksestraat 11 (Boutersem)
Eclectische villa die na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1919 werd heropgebouwd in eclectische stijl door Clement Peten. De oostvleugel van de voormalige hoeve werd heringericht als remise en stallen van de stoeterij. Omgeven door een informele 'herenboerentuin' (31 are) aangelegd circa 1860, met groentekelder en beplantingsheuvel; enkele monumentale bomen uit oorspronkelijke beplanting.


ID: 41591 | Bouwkundig element

Hoeve

Roosbeeksestraat 6 (Boutersem)
Vroeger vrij omvangrijke hoeve uit de 18de eeuw, waarvan sommige gebouwen sterk verbouwd werden en andere haast in onbruik geraakt zijn. Poort met duiventil, verfraaid met een bakstenen fries van rechte muizetand.


ID: 73915 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bergstraat 11 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve met U-vormige aanleg, uitbreiding en aanpassing uit begin 20ste eeuw van oudere hoeve; open straatzijde van verharde rechthoekige binnenplaats afgesloten door breed driedelig ijzeren hek. Ten noordwesten, zijdelings aan de straat palend boerenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen. Voormalige veldkapel, gelegen op het achtererf aan voetweg. Rechthoekige bakstenen kapelletje onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 73913 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bergstraat 3 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend boerenarbeiderswoning van vijf traveeën met rechts later aangebouwde stal van twee traveeën, onder doorlopend zadeldak; wellicht begin 20ste-eeuwse verbouwing met uitbreiding van oudere kern. Op het erf, overdekte steenput met overstekend pannen zadeldakje op gewitte baksteen.


ID: 73914 | Bouwkundig element

Hoeve

Bergstraat 4 (Brakel)
L-vormige baksteenbouw uit begin 20ste eeuw met authentiek voorkomen. Boerenburgerhuis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën met links aansluitende korte dwarsschuur, onder zadeldak. Lang loodrecht achteraansluitend bijgebouw met onder andere stallen.


ID: 74085 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bieststraat 48 (Brakel)
Semigesloten, deels gewitte bakstenen hoeve met toegangspoort met gekasseide doorrit ten zuidwesten, opgenomen in korte vleugel van L-vormig bedrijfsgebouw. Merendeels gewitte boerenwoning van vijf traveeën en wellicht oorspronkelijk één bouwlaag, vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepaste oude kern. Bakstenen dwarsschuur met jaartal 1914 in de pannen van het zadeldak en lagere L-vormige stallen. Gekasseide oprit rechts naast stallen, onder meer leidend naar bakstenen bakhuis.


ID: 73920 | Bouwkundig element

Hoeve

Breedstraat 16 (Brakel)
Hoevetje met bakstenen gebouwen met U-vormige aanleg; waarschijnlijk voornamelijk uitbreiding uit de tweede helft van de 19de eeuw van kleinere oudere constructies. Vrij laag boerenhuis van zes traveeën parallel aan de straat. Bakoven en varkensstal in links gelegen bijgebouw.


ID: 73918 | Bouwkundig element

Hoeve Vandesande

Breedstraat 7 (Brakel)
De gesloten hoeve klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.