Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1914 resultaten


ID: 9518 | Bouwkundig element

Kasteel van Voorde

Sint-Marcellusstraat 9A (Ninove)
Huidig kasteel gebouwd in 1539-40; herenhuis op de binnenplaats gebouwd in 1827. Waterburcht, een gesloten rechthoekig massief met vierkant binnenplein, geflankeerd door vier ronde hoektorens; twee kleinere torentjes flankeren de inrijpoort met ophaalbrug. Huidig kasteel met behouden aanleg: vier vleugels gegroepeerd rondom de vierkante gekasseide binnenplaats. Van de laatmiddeleeuwse, versterkte burcht, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, blijven de noordvleugel met ingangspoort, flankerende torentjes en twee hoektorens, de deels behouden achtergevel van de oostvleugel en de zandstenen onderbouw van de zuidvleugel bewaard.


ID: 9395 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vreckom 8 (Ninove)
Imposante gesloten hoeve mooi ingeplant in een golvend, beboomd landschap. Dreef afgezoomd door canadapopulieren en kerselaars. Deels witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf met mestvaalt. Datering 1739 in een gevelsteen boven de inrijpoort, opgenomen in het dienstgebouw ten noordoosten. Dienstgebouw ten noordoosten met centrale inrijpoort en duiventoren onder tentdak.


ID: 306667 | Landschappelijk element

Molenweg Wildermolen

Wilderstraat (Ninove)
Bij het station van Appelterre loopt de Wilderstraat deels parallel met de spoorlijn en leidt vervolgens naar de Wildermolen op de Wilderkouter. Bij de windmolen verandert de asfaltweg in een half verharde weg met grind die tussen de uitgestrekte akkers loopt en zichten biedt op de Dendervallei. Deze weg is al aanwezig op de Kabinetskaart van de Ferraris voor de oprichting van de molen circa 1800 en vormde toen een rechtstreekse verbinding tussen het centrum van Eichem en de bewoning aan de Neerstraat op de grens met het de Dendervallei.


ID: 55252 | Bouwkundig element

Parkeergebouw

Aartshertoginnestraat 23 (Oostende)
Parkeergebouw van circa 1960 (?). Begane grond met conciërgewoning en bekleed met geglazuurde baksteen en vier overkragende bouwlaag, bekleed met granitopanelen; plat dak. Horizontale vensterregisters.


ID: 56929 | Bouwkundig element

Hoekpand

Christinastraat 151, Vindictivelaan 13 (Oostende)
Hoekpand van drie + één travee + brede afgeronde hoektravee en vier bouwlagen onder plat dak volgens bouwaanvraag van 1951 als naoorlogse uitloper van de vooruitstrevende architectuur.


ID: 306674 | Landschappelijk element

Duinenstraat

Duinenstraat (Oostende)
Voormalige drift, een pad waarlangs het vee werd gedreven tussen het duin- en poldergebied. Teruggaand op de in de 15de eeuw versterkte Graaf Jansdijk die volgens archeologisch onderzoek werd opgericht in de 12de of de 13de eeuw.


ID: 56975 | Bouwkundig element

Parkeertoren

Wittenonnenstraat 49 (Oostende)
Voormalige bioscoop "Ritz", uitgebaat van 1955 tot 1963, nadien verbouwd en opgetrokken tot parkeertoren van negen bouwlagen met autolift.


ID: 135209 | Landschappelijk geheel

Ettingebos

Balegem, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele)
Dit gebied situeert zich tussen Oosterzele en Scheldewindeke (Oosterzele) in het noorden en Balegem (Oosterzele) in het zuiden. Op het kasteelpark van Keiberg sluit het Ettingebos aan, dat in de vallei van de Ettingebeek gelegen is. Ten zuiden van het Ettingebos bevindt zich de stokerij ‘Van Damme’ en ten westen en zuiden daarvan liggen twee kouters met elk een windmolen.


ID: 135213 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Leeuwergem en omgeving

Balegem (Oosterzele), Elene, Leeuwergem, Oombergen (Zottegem)
Het kasteeldomein van Leeuwergem, bij Zottegem gelegen, behoort tot de belangrijkste 18e eeuwse realisaties van Vlaanderen. Behalve om het kasteel is het domein vooral bekend om zijn park, waarin de klassieke ‘Franse’ tuin, met een voor België uniek looftheater, overvloeit in een romantisch ‘Engels’ park. Een lange dreef leidt naar het omwalde kasteel. De dorpskern van Leeuwergem is door middel van een dreef verbonden met het park. Ten westen van het kasteel bevindt zich een open akkercomplex, in het westen begrensd door Elene met windmolenromp van de Stenen Molen.


ID: 304554 | Landschappelijk element

Voetweg naar Issegem

Balegem (Oosterzele)
In de hoofdstraat van Balegem dorp, niet ver van de parochiekerk, vertrekt naast een rij dorpswoningen een smalle verharde voetweg. De voetweg gaat over in een graswegel die de perceelsgrens volgt van de achtertuinen in dit woonblok. De wegel komt langs een rijtje knotwilgen uit bij een geïsoleerde hoeve aan het kruispunt van Krekelberg met een tweede voetweg. Van in het centrum van Balegem liep het tracé van de voetweg dwars over de dorpskouter naar het oosten en sloot vervolgens aan bij de weg naar het gehucht Issegem.