Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 306970 | Bouwkundig element

Sint-Pietersschool met klooster

Kloosterstraat 2 (Bierbeek)
Sint-Pietersschool, bestaande uit een kloostergebouw met kapel, een klassenvleugel en een aangepaste oudere constructie. Kloostergebouw met aansluitende kapel in neoromaanse stijl, volgens het kadaster opgericht rond 1879 in opdracht van Elisa de Dieudonné de Corbeek Overloo op een perceel op de hoek van de Tiensesteenweg en de Kloosterstraat. Op het perceel stond op dat moment al een constructie in de zuidwestelijke hoek van het perceel. In de mutatieschetsen verschijnt er in 1897 een rechthoekig gebouw in de tuin in het oosten van het perceel, de klassenvleugel.


ID: 41549 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Rijcke

Korbeek-Losestraat 120 (Bierbeek)
Gesloten hoeve uit 18de of 19de eeuw. Heden gesloten hoeve waarvan de bestanddelen oorspronkelijk afzonderlijk ingeplant waren rond het rechthoekig erf; grote langsschuur.


ID: 300737 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Hof ter Eiken met tuin

Korbeek-Losestraat 124 (Bierbeek)
Eclectische villa, gebouwd in 1906-1907, omgeven door een kleine 'informele' tuin. Dit type van eclectische architectuur komt meermaals voor in het Leuvense, onmiskenbaar naar het ontwerp van Theo Van Dormael. De oorspronkelijke tuinaanleg is grotendeels decorum voor de oprijlaan, waaronder twee opvallende balsemzilversparren.


ID: 41548 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Korbeek-Losestraat 37 (Bierbeek)
Semigesloten hoeve waarvan sommige gebouwen, onder meer het boerenhuis opklimmen tot de 18de eeuw; de meeste schijnen echter tot de 19de eeuw te behoren.


ID: 212490 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Kamillusinstituut

Krijkelberg 1-2, 1A-B (Bierbeek)
Tussen 1928 en 1932 werd op de Krekelberg te Bierbeek door de Broeders van Liefde een gesticht gebouwd voor 800 behoeftige krankzinnige mannen. Het psychiatrisch instituut is hiërarchisch-organisch gestructureerd (de kapel in het midden), met omringende eclectische tuinaanleg uit 1930 over circa 15 hectare. Het domein is symmetrisch en modulair opgebouwd rond diverse eenheden (een administratief gebouw, een dodenhuisje, een feestzaal, een washuis, een watertoren, ....) en paviljoenen in een eclectische, op streekeigen historische stijlen gesteunde architectuur. De paviljoenen hebben elk, afwisselend, strak geometrische en landschappelijke deeltuinen waarin invloeden van de 'Nouveau jardin pittoresque' te herkennen zijn. Achteraan het domein zijn de hoeve en de begraafplaats gelegen. De gebouwen werden ontworpen door Alfons Van de Vijver.


ID: 307639 | Landschappelijk element

Kasseiweg Langestraat

Langestraat (Bierbeek)
De Langestraat slingert van bij de spoorlijn Leuven-Tienen zuidwaarts over het plateau richting Bremt en Benedenheide. De weg is gekasseid met overwegend Tiense kwartsiet met zones porfier en Petit Granit. De kasseiweg heeft een licht bolrond profiel en is afgeboord met Tiense kwartsiet en Petit Granit. Op het plateau vervaagt de kasseiweg tot een zandweg maar duikt weer op bij de afdaling van het plateau in de holle weg. Hier overweegt de Tiense kwartsiet en loopt de kasseiweg tussen taluds met boskers, eik en hakhout van hazelaar.


ID: 214823 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Langestraat 1 (Bierbeek)
Vandaag gesloten hoeve gelegen op de hoek van de Langestraat en de Rijsmortelstraat; ten noorden van de hoeve zijn nog sporen van een vroegere boomgaard. Volgens buurtbewoners was hier eertijds een afspanning.


ID: 307645 | Landschappelijk element

Kasseiweg Meerbeeksedelleweg

Meerbeeksedelleweg , Merbeekstraat (Bierbeek)
De Meerbeeksdelleweg is een kasseiweg die zuidwaarts richting de vallei van de Molendaalbeek en het gehucht Meerbeek slingert. De weg is deels ingesneden als holle weg en loopt vervolgens op het plateau tussen uitgestrekte akkers. De kasseiweg is aangelegd met Tiense kwartsiet en Petit Granit, in onregelmatig verband. Het profiel is licht bolrond en de weg is afgeboord met Petit Granit en in mindere mate Tiense kwartsiet. De kasseiweg daalt af naar de beekvallei en krijgt opnieuw het karakter van een holle weg tussen taluds met gemengd hakhout. De kasseiweg is al aanwezig op de 18de-eeuwse kaarten en maakt deel uit van de historische verbindingsweg tussen Lovenjoul en Bierbeek.


ID: 307731 | Landschappelijk element

Kasseiweg Middelbosstraat

Middelbosstraat (Bierbeek)
De Middelbosstraat is een recent heraangelegde kasseiweg met regelmatige rechthoekige kasseien in halfsteensverband tussen parallelle betonboorden. De weg loopt van bij de Sint-Barbarakapel tot een volgende splitsing gemarkeerd door een kruispuntlinde en is een relict van het historisch wegpatroon dat de landbouwgronden rond Bierbeek ontsloot.


ID: 307079 | Bouwkundig element

Watertoren Bierbeek

Neervelpsestraat (Bierbeek)
De watertoren van Bierbeek werd in 1969 gebouwd door de Ateliers de Construction de Jambes langs de Neervelpsestraat en ligt op een heuvelrug ten noorden van de Velpevallei op 103,6 meter hoogte. De stalen watertoren met bolbekroning is 29 meter hoog. De toren heeft een capaciteit van 500m³ water en voorziet ongeveer 5.000 gezinnen in Bierbeek, Lovenjoel, Kessel-Lo, Lubbeek, Blanden en Haasrode alsook het ziekenhuis van Pellenberg van drinkwater.