Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 18225 | Bouwkundig element

Wolweverij E. Van Ceulebroeck

Eendrachtstraat 40 (Gent)
Voormalige wolweverij E. Van Ceulebroeck, heden magazijn van drukkerij Het Volk. Achter de huizenrij gelegen weverij waarvan de bakstenen gebouwen een onregelmatig rechthoekige gebouw vormen. Volgens kadastergegevens daterend van 1898 en zonder latere uitbreidingen.


ID: 18627 | Bouwkundig element

Stijfselfabriek I. Blum & co

Elyzeese Velden 10A-B (Gent)
Volgens bouwaanvraag van 1876 voormalig stijfselfabriekje van "I. Blum en Co". Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder schilddak. Gecementeerde lijstgevel met gedrukte rondboogarcade waarin twee poorten met waaier of getoogde vensters en deuren.


ID: 24569 | Bouwkundig element

Herenhuizen met bijgebouwen

Emile Braunplein 15-20, 38-39 (Gent)
Neo-Lodewijk XVI-dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met mansardedak; uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken, naar ontwerp van architect E. Neyrinck. Ruime binnentuin met oudere gebouwen. Noordzijde, aangebouwd tegen de achtergevel, een herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen uit midden 18de eeuw. Aan de oostzijde bevindt zich een haaks bijbouw (atelier) uit de 19de eeuw en aan de oost- en westzijde bijgebouwen uit midden 18de eeuw met voormalige stallen.


ID: 19506 | Bouwkundig element

Burgerhuis Maison Raes

Ferdinand Lousbergskaai 127 (Gent)
Zogenaamd "Maison Raes", bedrijf in keramiekvloeren. Fraai burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Later gevelparement van geglazuurde baksteen met opvallende tegeltableaus op de borstweringen.


ID: 19499 | Bouwkundig element

Opslagplaatsen cementfabriek Fiévé G. en Cie

Ferdinand Lousbergskaai 36 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen, vermoedelijk daterend van de tweede helft van de negentiende eeuw en aangepast in het eerste kwart van de twintigste eeuw.


ID: 18442 | Bouwkundig element

Gieterij Heynderyckx

Francisco Ferrerlaan 210, Lavendelstraat 66, 66A (Gent)
Gebouwen van de voormalige gieterij Heynderyckx, nu onder meer constructie-atelier, gebouwd in 1909, sedert 1920 "société gantoise de fonderies et constructions mécaniques".


ID: 18257 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen en kantoorgebouw Filature du Rabot

Frans van Ryhovelaan 2A-D (Gent)
Jutespinnerij en twijnderij zogenaamd Filature du Rabot bevond zich oorspronkelijk op de Nieuwevaart, gesticht in 1899 door Theophile Vercoutere en Leon de Landtsheer. Grootste uitbreiding in 1910 met de oprichting van een nieuwe fabriek op de Fr. van Ryhovelaan, hoek Nieuwevaart. Bewaarde elementen van deze bouwfase zijn een fabrieksschoorsteen en een bureaugebouw met art-nouveaugevel naar ontwerp van aannemer Schauvliege.


ID: 18259 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Frans van Ryhovelaan 57 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), eertijds woonhuis bij brouwerij, daterend van 1895.


ID: 19141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 18262 | Bouwkundig element

Suikerijfabriek De Zon

Fuchsiastraat 100, 100A-B (Gent)
Voormalige suikerijfabriek De Zon van de zogenaamde Samenwerkende Maatschappij Vooruit. Bewaarde bakstenen gebouwen aan de straatkant met ingang en kantoren, gebouwd naar ontwerp van Ferdinand Dierkens in 1910. Linkerdeel bestaande uit een overbouwde inrijpoort met topgevel; ernaast gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder schilddak.