Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7153 resultaten


ID: 79031 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Langgevelhoeve De Vierschare

Vierscharestraat 2 (Damme)
Historische hoeve "De Vierschare", minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Hoeve behoort tot de historische kern van het gehucht Vivenkapelle. Ze is gelegen op de kruising van de Vierscharestraat (vroegere "Middelen Bruggewech") en de Sijseelsesteenweg, waarrond Vivenkapelle is ontstaan. Omhaagd erf met boomgaard en knothaagliguster.


ID: 79034 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen Heeckenberch

Vierscharestraat 47 (Damme)
Historische hoeve, opklimmend tot de 17de eeuw, zie jaartalsteen "1616" boven voordeur boerenhuis met daaronder het wapenschild van de familie de Schieter de Beer, die volgens archivalische gegevens in 1614 de hoeve aankocht. De familie zou haar buitenverblijf in de opkamer gehad hebben. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met groen geschilderd schrijnwerk. Boerenhuis opklimmend tot de 17de eeuw, en haaks daarop de 19de-eeuwse schuur, gelegen op groot rechthoekig erf met voorliggende huisweiden, afgezoomd van de straat met een geschoren haag.


ID: 78786 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes

Vredestraat (Damme)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes op een omhaagd perceel, gebouwd in 1954 door de kerkfabriek van Lapscheure op gronden van een nabijgelegen boerderij. Gele baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak (zwarte pannen, nok haaks op straat).


ID: 78862 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Weststraat 13 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen op een met gras begroeid en met moerbeihaag omzoomd erf, opklimmend tot de 18de eeuw. Witgekalkt, langgestrekt boerenhuis van vijf traveeën, met jaarankers gedateerd uit "174."; achter links bevindt zich een opkamer.


ID: 78929 | Bouwkundig element

Hoeve 't Westhof

Zuidbroekstraat 4 (Damme)
In kern 18de-eeuwse, dat zijn naam kreeg omwille van zijn ligging ten westen van het kasteel van Oostkerke. Als pendant, op de Krinkeldijk nummer 1, de 18de-eeuwse hoeve " 't Oosthof". Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met gepekte plint, op een met gras begroeid erf met gekasseide stoepen, dat van de straat afgesloten wordt met een hek, geflankeerd door twee knotwilgen. Ten oosten, een moerbeihaag. Ten westen van de woning, een zomerkeuken met bakhuis. Haaks op de woning, aan straatkant het erf afsluitend, 19de-eeuwse schuur en stal.


ID: 79012 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Nood met ommegang

Zwaanstraat (Damme)
Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels.


ID: 214300 | Bouwkundig element

Mariakapel

Lepelemstraat (De Haan)
Mariakapel opgericht in 1981 ter gelegenheid van een 25-jarig huwelijksjubileum. Pijlerkapel beschaduwd door een knotwilg.


ID: 135398 | Landschappelijk geheel

Westhoekduinen, duinen van Cabour, De Moeren en plateau van Izenberge

Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Dit gebied omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 135159 | Landschappelijk geheel

Houtsaegerduinen

De Panne (De Panne), Koksijde (Koksijde)
De duinen van het natuurreservaat Houtsaegerduinen behoren tot de zogenaamde middeloude duinen en zijn ontstaan tijdens de 14de-16de eeuw. Het gebied kent een afwisseling van grote pannes en paraboolduinen wat zorgt voor gevarieerde biotopen. De vegetatie bestaat uit een mengeling van duingraslanden en struweelbegroeiing die kalkminnend is. In het zuiden en oosten van het gebied komen restanten van duinakkers voor die herkenbaar zijn aan kleine verwilderde percelen met een houtwal errond. In de zuidoostelijke hoek liggen gedeelten van het Kerkepannebos, één van de oudste bosaanplantingen aan de Vlaamse kust met een rijke flora.


ID: 200966 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats De Panne

Kerkstraat (De Panne)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd vanaf januari 1918. De begraafplaats heeft een rechthoekige plattegrond, met rechthoekige perken die geometrisch zijn aangelegd rond een centrale vlaggenmast. De rijen graven zijn meestal dubbel, rug aan rug, aangelegd, met aanplantingen ertussen.