Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 3082 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Kesselhof

Bogaertsheide 2 (Nijlen)
Neoclassicistisch kasteel in een park langs de grote Nete, van 1872-1874 naar ontwerp van J. Claes met parkaanleg door L. Füchs.


ID: 2471 | Bouwkundig element

Carolusberghoeve

Carolusberg 1, 1A (Nijlen)
Heden sterk aangepast gebouw van één à twee bouwlagen met markante steunberen en hoektorentje, afgewolfde bedaking van kunstleien.


ID: 2476 | Bouwkundig element

Kasteel Steynehof

Steynehofweg 1 (Nijlen)
Neotraditioneel kasteel met verspringende volumes van bak- en zandsteen onder een complexe leien bedaking.


ID: 304790 | Landschappelijk element

Voetweg naar Lourdeskapel

Nederhasselt (Ninove)
Naast de boomgaard bij een semigesloten hoeve, gekend als het Steppeshof, loopt een onverharde wegel de heuvel op. Het graspad is langs weerszijden begrensd door een rij opgaande populieren met wat uitval. Onder de bergoeiing zijn nog kasseien zichtbaar van de oorspronkelijke verharding en langs de bomen zijn resten aanwezig van een betonnen afsluiting. De voetweg loopt dood op de aangrenzende omgeploegde akkers maar ligt in een rechte lijn met de Lourdeskapel op het hoogste punt van de heuvel in een knik van de bochtige weg. De voetweg is al aanwezig op de Atlas der Buurtwegen van 1843-1845 en werd volgens de overlevering vroeger als doorsteek of bidwegel intensief gebruikt.


ID: 306771 | Landschappelijk element

Voetwegen Pollare dorp

Pollare (Ninove)
Op de steilrand langs de Dender tussen Pollare dorp en het gehucht Neuringen ligt een netwerk van voetwegen die het gebied doorkruisen. De wegen zijn vaak onverhard, soms deels verhard, en bieden ruime zichten op de omringende akkers en de Dendervallei. Waar de voetwegen elkaar of andere wegen kruisen, staan vaak kleine veldkapellen. De wegen en paden zijn al aanwezig op de 18de-eeuwse kaarten als verbinding tussen de verschillende gehuchten en grote boerderijen en liepen vaak dwars over de grote dorpsakkers.


ID: 306772 | Landschappelijk element

Holle weg Puitenkasj

Pollare (Ninove)
Tussen Pollare Dorp en Flierendries loopt een holle weg genaamd Puitenkasj. De weg is onverhard en sterk ingesneden in de oostelijke steilrand van de Dendervallei. De bermen zijn begroeid met houtkanten met dominantie van es. De weg is al aanwezig op de 18de-eeuwse Villaretkaart als een van de vier hoofdwegen die het gehucht Flierendries uitmaken. Op de Poppkaart wordt de weg aangeduid als 'Boschstraet dam' als verlengde van de Damstraat, een opgehoogde losweg in de Kwaadbroeken. In de loop van de 20ste eeuw geraakte de weg in onbruik. Vermoedelijk zorgde het onverharde karakter en de steile helling voor een minder goede begaanbaarheid zodat alternatieve wegen de voorkeur kregen en het verkeer zich geleidelijk aan verlegde.


ID: 306773 | Landschappelijk element

Lambrechtsweg

Pollare (Ninove)
De Lambrechtsweg is een onverharde voetweg die van in Flierendries in een rechte lijn naar Stebbingen loopt. De voetweg loopt op de perceelsgrens tussen de huizen en vervolgens verder tussen de akkers op het plateau. Rondom zijn open zichten op de velden. De Lambrechtsweg ligt in het verlengde van de holle weg Puitenkasj en liep oorspronkelijk via een opeenvolging van voetwegen verder door tot in Denderwindeke. Op de Poppkaart wordt deze weg en het vervolg ervan aangeduid als 'Flierendrieschen kerkweg'. Dit netwerk van voetwegen verbond gehuchten zoals Flierendries en Stebbingen met de parochiekerk in Denderwindeke.


ID: 9306 | Bouwkundig element

Hof ten Berg

Aalstersesteenweg 362 (Ninove)
Gesloten hoeve met rechthoekig erf, uit eind 19de eeuw, gelegen aan het einde van een mooie dreef midden de weilanden. Gebouwen in uniforme baksteenstijl op gecementeerde plint afgelijnd met rechte muizentandlijst onder afgesnuite en gewone zadeldaken. Roodgeschilderd houtwerk. Inrijpoort tussen bakstenen hekpijlers ten noordoosten.


ID: 9388 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Bokkendries 13 (Ninove)
Merkwaardige woning in traditionele stijl, juist na de Franse Revolutie als pastorie gebruikt later privébezit geworden; mooi gelegen in een tuin met gekandelaarde lindendreef en restant van de walgracht. Dubbelhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een gewijzigd zadeldak met verlaagde helling. Begane grond uit de 17de eeuw.


ID: 301492 | Bouwkundig element

Gesloten hoeven met omgeving

Borrekensveldweg, Cyriel Prieëlsstraat, Tortelboomstraat, Waagstraat (Ninove)
Het agrarisch landschap vormt de gaaf bewaarde landelijke omgeving van de twee gesloten hoeven, waarvan de occupatiegeschiedenis minstens terug gaat tot de 18de eeuw.