Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19048 resultaten


ID: 4163 | Bouwkundig element

Witten Swaene

Hoogstraat 32 (Antwerpen)
In kern traditioneel pand op de hoek van Hoogstraat en Kleine Pieter Potstraat, dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De dubbele puntgevel werd in neoclassicistische stijl aangepast door Pierre Schols in 1833.


ID: 4164 | Bouwkundig element

Ghulden Zwaen en Halle van Herentals

Hoogstraat 34 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en door J. Corthals in laatclassicistische stijl werd aangepast met een lijstgevel in 1808.


ID: 4165 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Hoogstraat 36 (Antwerpen)
Laatclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1807 gebouwd in opdracht van de heer Petit. Het rechter poortrisaliet werd later toegevoegd. A. Van Broekhoven liet het pand opdelen in appartementen en verhogen met een pseudo-mansarde, naar een ontwerp door de architect Frank Blockx uit 1937.


ID: 4149 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Hoogstraat 43A (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis tot zijn huidige vorm heropgebouwd in opdracht van de heer Van der Linden-De Loye, naar een ontwerp door de architect Jacques Van Cuyck uit 1834.


ID: 112999 | Bouwkundig element

Stadswaag en omliggende straten

Hoornstraat, Lange Brilstraat, Raapstraat, Stadswaag (Antwerpen)
De Stadswaag werd als plein samen met de omliggende straten aangelegd in 1548 door Gilbert van Schoonbeke. In het midden stond de 'Nieuwe Waag' waar goederen werden gewogen en belast.


ID: 5003 | Bouwkundig element

Twee neoclassicistische burgerhuizen

Hoornstraat 10-12 (Antwerpen)
Twee diephuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), waarvan de gevels respectievelijk in 1847 en 1851 herbouwd werden, in opdracht van de heren P. Everaerts en Van Landen.


ID: 5403 | Bouwkundig element

Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Hoornstraat 4 (Antwerpen)
Burgerhuis in Louis-Philippestijl met gevels aan de Hoornstraat en de Lange Noordstraat, opgetrokken naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1853. Opdrachtgever was de koopman en reder Franciscus Xaverius Hubertus Vrancken-Gevers. Tot het project behoorde ook het vandaag verdwenen bedrijfspand van de bouwheer aan de Lange Noordstraat. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.


ID: 306229 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistishe stijl

Hoornstraat 9 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1877 gebouwd in opdracht van de heer Ch. Vaerewyck. In 1990 gesloopt voor een nieuwbouwflat.


ID: 5012 | Bouwkundig element

Burgerhuis met traditionele kern

Hopland 18 (Antwerpen)
Burgerhuis met dubbelhuisopstand dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw, oorspronkelijk twee bouwlagen hoog met een hardstenen spiegelboogpoort. Het pand werd vermoedelijk in de vroege 19de eeuw met een derde bouwlaag verhoogd. Rechter Martin Villers-Lunden liet de gevel in 1849 in neoclassicistische stijl aanpassen. In 1997 gesloopt voor een nieuwbouwproject met hogeschool en winkels op het bouwblok Meistraat, Hopland, Langegang.


ID: 5014 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Hopland 34 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1902. Opdrachtgevers van dit vastgoedproject waren de erven Van Cuyck, vertegenwoordigd door de heer H. Van Cuyck. Deze had Bilmeyer al in 1896 een eerste maal geëngageerd voor “Het Wapen van Spanje” op de Meir, en liet hem later in 1902 en 1903 nog een ensemble van vijf burgerhuizen bouwen in de Lange Lozanastraat.