1871 resultaten
ID: 88235 | Bouwkundig element
Robaardstraat 14 (Oostkamp)
Hoevetje met losse bestanddelen, gebouwd in 1839-1840 door ridder Eugène van Outryve d'Ydewalle, toenmalig eigenaar van het ten zuiden gelegen kasteel Lakenbossen. Verschillende bijbouwen van de tweede helft van de 20ste eeuw. Hoeve toegankelijk via een lange, rechte, verharde dreef, aan de oostzijde met hoge bomen.
ID: 88373 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rooiveldstraat 107-109 (Oostkamp)
Kasteelsite bestaande uit een voormalig jachthuis met een bijhorende hoeve en bijgebouwen. In het noorden van het park met laat 19de-eeuwse landschappelijke vormgeving bevindt zich het jachtpaviljoen, meer centraal twee vrijstaande landgebouwen. In 1903 wordt een verbouwing aan het jachtpaviljoen geregistreerd: het gebouw wordt uitgebreid; het oostelijke deel krijgt een L-vormige plattegrond. Ook het schuurvolume ten oosten wordt uitgebreid. In 1906 worden beide landgebouwen verbonden door een koetsdoorrit en wordt een torenvolume gebouwd. In het begin van de jaren 1960 wordt het voormalige jachtpaviljoen verbouwd tot een riant woonhuis.
ID: 88371 | Bouwkundig element
Rooiveldstraat 70-72 (Oostkamp)
Rooiveldstraat nrs. 70-72. Vrij zwaar verbouwde hoeve " <italic>'t Rooiveld</italic>", teruggaand tot de 18de eeuw. Hoeve met losse bestanddelen gelegen op het einde van een doodlopende, zuidelijke zijarm van de Rooiveldstraat, vlakbij de Akkerstraat; de zijarm is in de tweede helft van de 19de eeuw verbonden met de huidige Waterhoenstraat. De lange zijarm is deels aangelegd als toegansgdr
ID: 88328 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Watermolenstraat 2 (Oostkamp)
Site van de voormalige watermolen, bestaande uit de watermolen langs de Grote Beek, een vrijstaande schoorsteen en een dieper in gelegen molenaarswoonst met achterliggende schuren. Het molengebouw is gebouwd in de loop van de 19de eeuw in zeker twee fases. Onder het met platte pannen bedekte zadeldak bevinden zich de stallingen, de voormalige melkerijruimte, de maalderij en de voormalige stook- en stoommachineruimte. Het turbinehuisje dateert van 1925. De molenaarswoning is opgebouwd uit twee parallel gelegen diephuizen. Beek met sterk meanderend verloop en bomenrij. Onverharde voetweg ten oosten van de beekvallei.
ID: 87746 | Bouwkundig element
Papegaaistraat 85 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Op de oostelijke eindgevel van het woonhuis smeedijzeren huismerk met datum 1820. Toegankelijk aan de westkant via een lange aarden oprit afgeboord met populieren en rechts een weiland met poel. Een tweede oprit verbindt het oosten van het erf met de Dentergemstraat.
ID: 134077 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hulst 97 (Opwijk)
Rond 1860 werd de woonvleugel van het 'Smetteshof ' omgebouwd tot een riante villa. Een tweede vleugel van het hoevecomplex werd iets later omgebouwd tot brouwerij. Tuin in landschappelijke stijl van 20 are circa 1900 naar 'schotelmodel' (met opgehoogde randen), door een 250 m lange oprijlaan met hoofdweg verbonden.
ID: 300824 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Leuvensestraat 126-128 (Oud-Heverlee)
Pachthoeve in een beekvallei met vijvers, vanaf de 18de eeuw met een huis van plaisantie; rond 1890 omgebouwd tot neoclassicistisch landhuis met aanhorigheid (neerhof-koetshuis) en omringd door een voor twee derden bebost landschappelijk park van bijna 10 hectare.
ID: 308014 | Landschappelijk element
Corsendonkse Dreef (Oud-Turnhout)
De Corsendonkse dreef is een gefragmenteerde, twee kilometer lange, dreef die loopt van de voormalige priorij van Corsendonk tot aan de steenweg op Mol.
ID: 11762 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steenweg op Sevendonk 28 (Oud-Turnhout)
Oude kasseiweg leidt naar hoeve bestaande uit woonstalhuis met haakse langsschuur, vrijstaand bakhuisje en karrenhuis, kern tot de 18de eeuw.
ID: 27014 | Bouwkundig element
Achter de Wacht 28 (Oudenaarde)
Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl opgetrokken circa 1895 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Onderkelderd bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Grote tuin in landschapsstijl met boomgaard en moestuin, afgesloten door grote bomenrij en fraai ijzeren hekwerk en bakstenen muur. Achterin de tuin gelegen bakstenen tuinhuisje onder zadeldak met windveren.