Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 306244 | Landschappelijk element

Twee opgaande zilverlindes als vredesbomen

Kerkstraat (Kinrooi)
Tegenover de kerk van Kessenich staat een oorlogsgedenkteken, geflankeerd door twee opgaande zilverlindes (Tilia tomentosa). Deze vredesbomen staan in een plantsoen, aan de voet van de motte.


ID: 28383 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Herpelgem

Avelgemstraat 6 (Kluisbergen)
Recent gerestaureerd complex gebouwen rondom binnenplaats. Tot voor kort ten oosten van het complex, brouwerij gebouwd in 1897 en gesloopt in 1991 en vervangen door autobergplaats. Ten westen, bijgebouwen rondom een tweede binnentuin en ten noorden deels bewaarde vierkante omgrachting van een ouder kasteel of hoeve, heden een aangelegde tuin met onder meer een interessante oude lovergang.


ID: 300884 | Landschappelijk element

Bomenrij van gekandelaarde kastanjes en lindes bij Kastanjehof

Bergstraat 33 (Kluisbergen)
Gemengde bomenrij van negen gekandelaarde en één op struik gezette bomen boorden de voorhof af van het Kastanjehof. Bij de tamme kastanjes werden exemplaren gemeten met stamomtrekken van 331, 288 en 278. De Hollandse lindes hebben stamomtrekken van 139, 185 en 192. Op de zuidoostelijke hoek van de voorhof staat een op struik gezette Hollandse linde. Hij is vierstammig en heeft een omtrek van 950 cm gemeten op maaiveldhoogte.


ID: 28448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Ten Broecke

Kapoenstraat 18 (Kluisbergen)
De grote hoeve 'Ten Broecke' is een site met walgrachten, als foncier horend bij de gelijknamige heerlijkheid, die minstens opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw. Het boerenhuis, gedateerd 1844, is representatief voor de midden 19de-eeuwse grote hoevebouw in de Vlaamse Ardennen, maar vertoont sporen van een veel oudere kern. Bij het huis staan imposante 19de-eeuwse bakstenen bedrijfsgebouwen, waaronder ook een watermolenhuis, gedateerd 1870, en vergezeld van een strekdam, woelkom, drie lindes, oude spaarvijver en sluizenstelsel aan de Molenbeek.


ID: 306477 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Keuzelingsstraat (Kluisbergen)
Voor de voormalige gemeenteschool van Kwaremont staat een opgaande, bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze boom is na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom, ter herdenking van de herwonnen vrede.


ID: 131604 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij op kerkhof

Ommegangstraat (Kluisbergen)
Traditioneel gekandelaarde lindenrij aan de zuidwestzijde van het kerkhof. De beeldbepalende bomenrij zorgt voor een schermbeplanting bij de kerk, een beplanting die de kerk beschermt tegen regen, zon en wind.


ID: 131475 | Landschappelijk element

Opgaande tamme kastanje als markeringsboom in het Kluisbos

Pensemont (Kluisbergen)
De tamme kastanje (Castanea sativa) bevindt zich langs een bospad in het Kluisbos, dat de Vierschaar met het gehucht Pensemont verbindt, op 120 meter van de noordelijke bosrand.


ID: 130787 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Zulzekestraat (Kluisbergen)
In de zuidoosthoek van het kerkhof, staat langs de straatkant een markante grote rode beuk, geplant in 1919 als vrijheidsboom. De boom werd zéér dicht geplant bij de kerkhofmuur. Tijdens dorpsherwaarderingswerken werd de wortelzone en stambasis met een booggewelf uitgespaard in de kerkhofmuur.


ID: 58967 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie

Dominicanenpad 2, Sparrendreef 91 (Knokke-Heist)
Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie en omgevende kloostertuin, opgetrokken in de periode 1925-1929 naar ontwerp van architect Jozef Viérin in samenwerking met zijn zoon Luc Viérin; architect Antoine Dugardyn is medeontwerper van de pandgang.


ID: 58589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met twee populieren als welkomstbomen

Jonckheerestraat 131 (Knokke-Heist)
Achteringelegen hoeve met aan de erftoegang Canadapopulieren met klein Mariakapelletje. Verbouwd, in kern 18de-eeuws boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde wagenschuur met drie doorgangen.