Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 12278 | Bouwkundig element

Lokerenkapel

Steenweg op Gierle 126 (Turnhout)
Op omhaagd graspleintje gelegen bedevaartkapel met classicistische inslag, zou opklimmen tot het eerste kwart van de 18de eeuw.


ID: 12284 | Bouwkundig element

Nazarethkapel

Steenweg op Merksplas 66 (Turnhout)
Neoclassicistische kapel, enige overblijfsel van het buitengoed van de Apostolische school. Ook omwalling, vijvertje met ijzeren brug, resten van oude afsluitingsmuur en grot met gepolychromeerde Onze-Lieve-Vrouwebeeld en knielende Heilige Bernadette zijn bewaard.


ID: 12338 | Bouwkundig element

Arresthuis Turnhout

Wezenstraat 1 (Turnhout)
Gebouwd in 1904 naar ontwerp van L. Bouckaert volgens het Amerikaanse Pennsylvaniasysteem.


ID: 306657 | Bouwkundig element

Stadskern Veurne

Appelmarkt, Astridlaan, Blauwe Nonnenstraat, Boterweegschaalstraat, Citernestraat, Dan. De Haenelaan, Grote Markt, Handboogstraat, Heldenplein, Houtmarkt, Kaatsspelplaats, Noordstraat, Ooststraat, Oratoriestraat, Pannestraat, Paviljoenstraat, Scholasterstraat, Sint-Niklaasplaats, Sint-Walburgapark, Sint-Walburgastraat, Smissestraat, Spaans Kwartier, Vleeshouwersstraat, Witte Kanunnikstraat, Zuidstraat, Zwarte Nonnenstraat (Veurne)
De stadskern van Veurne bewaart een middeleeuws stratenpatroon, waaruit de vroegste stadsontwikkeling nog af te lezen is. Interessante gevelwanden zijn relevant voor de evoluerende stedelijke architectuur, die hier tot de 13de eeuw opklimt.


ID: 16663 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenis

Bieswalplein (Veurne)
Modernistisch bedehuis van 1961 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Sint-Andries, Brugge).


ID: 16700 | Bouwkundig element

Landhuis en belfort

Grote Markt 29 (Veurne)
Architecturaal en historisch belangrijk ensemble op noordelijke marktzijde; vormt hoek met voormalige conciërgewoning of huidig Stadhuis op westelijke zijde. Achtergevels en Belfort zien uit op Sint-Walburgapark en Heldenplein. Voormalig Landhuis met ingewerkte kapel, gebouwd in 1613-1621. Hoofdgebouw met voorgevel van negen traveeën en rechter zijgevel van drie traveeën.


ID: 16710 | Bouwkundig element

Sint-Jansgasthuis

Houtmarkt 1, 14 (Veurne)
Eertijds ook zogenaamd "Noordgasthuis" naar de oorspronkelijke vestigingsplaats buiten de Noordpoort. Oudste vermelding van 1255.


ID: 16720 | Bouwkundig element

Bisschoppelijk College

Karel Coggelaan 8 (Veurne)
Gesticht in 1851 als voortzetting van de vroegere Latijnsche Schoole. Complexe gebouwen gelegen op de gronden van de voormalige Sint-Niklaasabdij uit de 17de eeuw. Het college speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog als medische en culturele instelling. Een aediculum herdenkt de leerlingen die tijdens de twee wereldoorlogen zijn omgekomen.


ID: 16748 | Bouwkundig element

Schoolcomplex Latijnse en Vlaamse School

Noordstraat 21, Smissestraat 1-3 (Veurne)
Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Gebouwd op de plaats van het voormalig Gavegasthuis, gesticht in 1324 door Joannes van Dendermonde, kanunnik van de Sint-Walburgakerk. In 1578 door het kapittel overgedragen naar de stad: ingericht tot school wanneer eind 16de eeuw de verschillende Veurnse gasthuizen in het Sint-Jansgasthuis samensmelten.


ID: 16790 | Bouwkundig element

Wezengesticht der Heilige Moeder Gods

Pannestraat 9-17 (Veurne)
Meisjesweeshuis gesticht door juffrouw Catharina de Geest in 1675 in haar woning in de Pannestraat. De resterende gebouwen van het complex klimmen op tot de 19de eeuw en omvatten een voormalig schoolgebouw, nu opgesplitst in rijhuizen van het enkelhuistype van drie traveeën en twee bouwlagen, en de neoclassicistische puntgevel van de voormalige kapel van 1841.