Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 214129 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hoevestraat 4 (Tremelo)
Hoevetje van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken in een neotraditionele stijl, kadastraal geregistreerd in 1927.


ID: 308900 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hoevestraat 6 (Tremelo)
Neotraditionele boerenarbeiderswoning met schuur uit het interbellum, vlak bij de Veldonkhoeve. De kleine woning van anderhalve bouwlaag is iets hoger dan de naastliggende schuur en stal en wordt gekenmerkt door de twee tuitgevels. De vensters hebben een zware rollaag als ontlastingsboog. De deuropening is later verkleind. De deur- en poortopeningen van de stal en schuur worden getypeerd door een rondboog. Door het gebruik van dezelfde architecturale elementen als de Veldonkhoeve (zoals de tuitgevels) is de woning waarschijnlijk samen met de hoeve heropgebouwd door architect Jozef Fonteyne, na verwoestingen door het Duitse leger in WO I. Op de mutatieschetsen van het kadaster werd de heropbouw van de Veldonkhoeve samen met drie boerenarbeiders geregistreerd. Door de ligging midden in het landbouwgebied heeft de woning een sterke samenhang met de Veldonkhoeve en de boerenarbeiderswoning aan de Hoevestraat nummer 4.


ID: 308901 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Honsdonkstraat 32 (Tremelo)
Sobere boerenarbeiderswoning uit het interbellum in traditionele stijl. Bakstenen woning van een bouwlaag onder een zadeldak van zes traveeën breed. Mogelijks oudere kern door vermelding op de Ferrariskaart en Atlas der Buurtwegen, maar hier is aan de gevels geen spoor van.


ID: 308904 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Honsdonkstraat 47 (Tremelo)
Typische boerenarbeiderswoning uit het interbellum. Gebouw van een bouwlaag onder zadeldak van vijf traveeën breed. De tandfries onder de dakrand, de muurankers en getoogde vensteropeningen vormen de enige decoratieve elementen.


ID: 12295 | Bouwkundig element

Hovenierdery De Kluis

Kluisstraat 9 (Turnhout)
Geheel van bakstenen volumes, gebouwd circa 1913 met recuperatiemateriaal naar ontwerp van J. Luyts.


ID: 16978 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Elzentapstraat 5 (Veurne)
Voormalig boerenarbeidershuisje, thans buitenverblijf. Gelegen op hoek bij Houtemstraat. Begraasd erf met waterpomp en gekasseide oprit (recent).


ID: 306659 | Bouwkundig element

Dorpskom Vinkem

Gouden-Hoofdstraat , Vinkemstraat , Zomerweg (Veurne)
Kleine 19de-eeuwse dorpskom, langsheen de Vinkemstraat, welke vanaf de Gouden-Hoofdstraat via een rechte hoek afbuigt naar de Sint-Audomaruskerk te midden van het kerkhof. De dorpskern wordt gedomineerd door de kerk en de ten zuiden ervan gelegen omwalde voormalige pastorie, ten noorden ervan boerarbeiderswoningen en ten oosten hoeve Kapelhof. Verder bewaarde traditionele dorpsbebouwing, bestaande uit burger- en arbeidershuizen, waaronder de 19de-eeuwse eenheidsbebouwing aan de Gouden-Hoofdstraat. Ten westen van de kerk bevindt zich een neoclassicistische gietijzeren waterpomp.


ID: 16980 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Korte Nieuwstraat 7 (Veurne)
Boerenarbeidershuisje met rechts aanleunend schuurtje en voorgelegen tuintje, haaks ingeplant op tweesprong bij Nieuwstraat.


ID: 17013 | Bouwkundig element

Boerenarbeidershuis

Sikkelstraat 4 (Veurne)
Alleenstaand boerenarbeidershuisje; voorgelegen moestuin rechts van straatkapel uit de 20ste eeuw.


ID: 16898 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Zomerweg 3, 1D (Veurne)
Twee alleenstaande boerenarbeidershuisjes uit de eerste helft van de 19de eeuw, ingeplant ten noorden van de kerk en voorzien van omringende moestuinen.