Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 48502 | Bouwkundig element

Herberg Vlassenbroek

Vlassenbroek 54 (Dendermonde)
Hoeve met herberg met achterliggend erf. Voorheen alleenstaande woning volgens kadastergegevens opgericht in 1864, in 1894 uitgebreid met rechts aansluitende schuur en kleine losstaande stal op het achtererf. Ensemble van landelijke gebouwen in verankerde baksteenbouw. Aan de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag. Oude ronde waterput met houten deksel op achtererf.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In het gebied komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.


ID: 84309 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 4 (Dentergem)
Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt in 1928 de omvorming van bestaande gebouwen tot huis en werkhuis. Woonhuis is een verankerde bruine baksteenbouw onder zadeldak. Segmentboogdeur en -vensters, nieuw schrijnwerk.


ID: 84466 | Bouwkundig element

Monument aan de Leie

Brugstraat (Dentergem)
Monument aan de Leie, gelegen voorbij het kerkhof aan de westzijde van de straat vlak voor de "4-frontenbrug" over de oude bedding van de Leie. In een roestkleurige staalplaat worden de oude en de nieuwe loop van de Leie weergegeven door middel van uitsparingen. Erlangs worden belangrijke historische sites en gebeurtenissen aangeduid.


ID: 84467 | Bouwkundig element

Betonnen hangbrug Vierfrontenbrug

Brugstraat (Dentergem), Brugstraat (Zulte)
Betonnen hangbrug over de oude bedding van de Leie, die de grens met Zulte en Oost-Vlaanderen vormt. De brug speelt een belangrijke rol in beide wereldoorlogen. Wordt voor het eerst aangelegd in 1912-1913 als ijzeren brug en in 1914 door het Belgische leger en in 1918 door de Duitse troepen opgeblazen.


ID: 84327 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groeneweg 23 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen rond een begraasd erf met enkele fruitbomen. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met woonhuis en daartegenover de stallingen en wagenhuis aangeduid. Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1864 uitgebreid. In de tweede helft van de 20ste eeuw worden aan de oost- en zuidkant van de boerderij enkele grote stallingen toegevoegd.


ID: 213815 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Kapellestraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 84513 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters van de Heilige Jozef en kostschool voor meisjes

Kapellestraat 8 (Dentergem)
Een nieuw gebouw wordt, volgens kadastergegevens, opgericht circa 1847, deze is zeker in 1874 vervangen door een nieuw en groter complex. Het aantal klassen wordt uitgebreid, een kapel gebouwd en een kantwerkschool opgericht. Verder is er sprake van een grot en een park. Er volgen nog verschillende uitbreidingen.


ID: 84523 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wakken

Kasteeldreef 6-9 (Dentergem)
Kasteeldomein toegankelijk iva smalle rechte dreef met recente leilinden, aan straatzijde bakstenen hekpijlers. Voor het neoclassicistische kasteel van circa 1840 een open plaats met een schandpaal, ten noorden van de binnenplaats het voormalige koetshuis. Omwald kasteel met walgracht met boogbrug.


ID: 84346 | Bouwkundig element

Brug over de Oude Mandel

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Brug over de Oude Mandel op de Vandermaelenkaart (circa 1850) vermeld als "Kessenbrug". De brug markeert de grens met Markegem. Bakstenen brug met vlakke overwelving in beton. Arduinen dekplaten en aan de oostkant een metalen leuning gevat in gietijzeren paaltjes versierd met dierenkoppen.