Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 131444 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij sluizencomplex

Kleine Moerwege (Maldegem)
Ten westen van het sluizencomplex Balgerhoeke staat in een weiland een solitaire bruine beuk. Hij werd op een heuveltje geplant, een plantwijze die vroeger werd toegepast op plaatsen met een hoge grondwatertafel.


ID: 131173 | Landschappelijk element

Japanse notenboom bij 't Kasteeltje

Noordstraat 15 (Maldegem)
De als monument beschermde Ginkgo biloba (Japanse notenboom) staat in de voortuin van het landhuis ‘t Kasteeltje. Deze zeldzame boomsoort had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 420 cm. Het is een vrouwelijk exemplaar dat jaarlijks nootjes produceert. De boom behoort vermoedelijk tot de oudste Ginkgo’s in Vlaanderen, de oudste gekende exemplaren van Ginkgo biloba zijn nagenoeg allemaal vrouwelijke exemplaren.


ID: 304284 | Landschappelijk element

Amerikaanse eikendreef bij Kasteel Reesinghe

Oude Kasteeldreef (Maldegem)
De Oude Kasteeldreef verbindt de Brugse Steenweg met de Koningin Astridlaan en bestaat uit een uitgedunde boomaanplanting van tamme kastanjes. Deze dreef is een relict van het oorspronkelijk drevenpatroon in het domein van het Kasteel Reesinghe.


ID: 57013 | Bouwkundig element

Adegem Canadian War Cemetery

Prins Boudewijnlaan (Maldegem)
Het Adegem Canadian War Cemetery werd aangelegd in 1945, naar ontwerp van architect Philip Hepworth en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De definitieve symmetrische aanleg met ingangspoort, centraal kruis en gedenkhal dateert van 1952-53.


ID: 307518 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Abdij Westmalle

Westmalle (Malle)
De Abdij van Westmalle is toegankelijk via een dreef met hekpijlers die uitkomt op de Antwerpsesteenweg. De weg is aangelegd in betontegels van 14 x 34cm in halfsteensverband en met zand gevoegd. De weg is 3m breed inclusief de boordstenen en heeft een licht bolrond profiel in functie van de afwatering. De wegbeplanting bestaat uit een bijna volledige en gelijkjarige rij van zomereik (Quercus robur) met stamomtrekken van 200-300cm.


ID: 13749 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinus met tuin

Berckhovenstraat 11 (Malle)
Pastorie met omhaagde tuin, gebouwd in 1777 door de paters bernardijnen van Hemiksem, verscheidene malen hersteld in de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 13556 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met Mariapark

Herentalsebaan (Malle)
Neogotische bakstenen kapel, opgericht in 1837 en vergroot in 1844. Een in 1930 aangelegd park met Lourdesgrot, calvarie en kruisweg omgeeft de kapel.


ID: 13558 | Bouwkundig element

Wolfskapel

Kapelakkers (Malle)
Verborgen onder lindebomen, gelegen op een honderdtal meter van de straat. Rechthoekig kapelletje onder leien zadeldak met aandaken, opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 131386 | Landschappelijk element

Mammoetboom in Domein de Renesse

Lierselei (Malle)
De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) staat aan de achterzijde van het kasteel in het park de Renesse ten zuidoosten van het dorpscentrum van Oostmalle.


ID: 307514 | Landschappelijk element

Mostheuvellaan

Mostheuvellaan (Malle)
De Mostheuvellaan, of in de volksmond ‘Blokskensweg’ genoemd, is een zijweg van de Antwerpsesteenweg die is aangelegd met rechthoekige betontegels in halfsteensverband. De weg werd aangelegd in 1932 door de paters van Westmalle om toegang te hebben tot hun weiland Het Groot Moer aan het einde van de straat. De betonblokken werden door de paters zelf vervaardigd in hun atelier. Deze weg vormt een van de laatste getuigen van een historische praktijk binnen de abdij en illustreert hoe de paters het abdijdomein en de bezittingen inrichtten en beheerden.