Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 27925 | Bouwkundig element

Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel

Hasselstraat 7, 7A (Maarkedal)
Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel met thans zogenaamd "Rusthuis Maarkedal" en links aanpalende kleuterschool. Aanvankelijk school opgericht in 1838 door T.J.A. Van Saceghem uit Gent, zoon van de laatste heer van Maarke. Stichting door hem bij de school en het weeshuis in 1842 van een klooster, bijhuis van de zusters van het Heilig Hart van Maria te Nederbrakel.


ID: 28103 | Bouwkundig element

Gemeenteschool, later gemeentehuis

Hofveldstraat 42, Schoolstraat (Maarkedal)
Voormalige gemeenteschool met voorgevel aan de Hofveldstraat. Vleugel van aanvankelijk zeven traveeën samen het de rechts aanpalende onderwijzerswoning van toen vier traveeën en één bouwlaag, opgericht in 1853-1854 naar ontwerp van architect J.-B. (?) Royers.


ID: 27936 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Barmhartigheid van Ronse met bijbehorende school

Kloosterstraat 5 (Maarkedal)
Rechts, dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, vroeger kloosterhuis, met links aanpalend vroeger schoolgebouw; eveneens drie traveeën en twee bouwlagen, onder doorlopend pannen zadeldak. Op het eind van de verharde speelplaats achter het klooster, kleinschalig schoolgebouw van één verdieping onder pannen zadeldak, van 1922 naar ontwerp van architect J. Dhaeyer.


ID: 27876 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

La Salettestraat 20, 20A (Maarkedal)
Voormalige gemeenteschool en onderwijzerswoning met achterliggende tuin, ten westen palend aan het kerkhof. Opgevat als pendant van de pastorie en aanvankelijk met zelfde voorgevel. Bewaarde plannen van 1851 van architect L. Minard (Gent).


ID: 27877 | Bouwkundig element

Lagere meisjesschool

La Salettestraat 22 (Maarkedal)
Voormalige parochiale lagere meisjesschool van Louise-Marie, thans onder meer hondenschool zogenaamd "Woef Company". Klein schoolgebouw met eclectische inslag, van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, gebouwd in 1930.


ID: 27963 | Bouwkundig element

School, weeshuis, klooster

Lindeke 7 (Maarkedal)
Deels bewaarde voormalige bewaarschool en meisjesweeshuis met kloosterhuis van de zusters van Barmhartigheid van Ronse. Oorspronkelijk langgestrekt gebouw van aanvankelijk twaalf traveeën opgericht in 1877, in meerdere keren nadien, 1879 - begin 20ste eeuw, links verlengd met zes traveeën in dezelfde stijl.


ID: 27881 | Bouwkundig element

Instituut Sint-Leonardus

Louise-Mariestraat 19 (Maarkedal)
Instelling opgericht als sanatorium voor verpleging van rustbehoevende dames, gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert en voltooid in 1902. Opmerkelijk lang hoofdgebouw van twee bouwlagen en negentien traveeën. Verder nog bijbehorende directeurswoning van 1901, een kunstgrot, een voormalige lagere school opgericht in 1899 en eveneens gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert en ten slotte jongere bijgebouwen, waaronder voormalige hoeve, gebouwd in 1924-1925 naar ontwerp van J. Dhaeyer..


ID: 27949 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Maarkeweg 61, 65 (Maarkedal)
Gemeenteschool met voormalige onderwijzerswoning, opgericht circa 1870 in de kenmerkende officiële bouwstijl van de gemeentelijke dorpsscholen uit die periode. Rechthoekig ensemble bestaand uit een laagbouw van zes traveeën van de klaslokalen, vanaf begin jaren 1950 tot 1977 ook gemeentehuis en rechts aanpalend hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, vroegere onderwijzerswoning, onder pannen zadeldaken.


ID: 28007 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Pontstraat 17-19, 17A (Maarkedal)
Achterin gelegen bakstenen schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. L-vormige aanbouw op voorerf door diverse wijzigingen en toevoegingen niet onmiddellijk meer als vroeger schoolgebouw herkenbaar.


ID: 306693 | Bouwkundig element

Stadscentrum Maaseik

Begijnenstraat, Bleumerstraat, Boomgaardstraat, Bosstraat, Capucienenstraat, Eikerstraat, Grote Kerkstraat, Halstraat, Hepperstraat, Houtstraat, Kleine Kerkstraat, Lekkerstraat, Lombaardsteeg, Markt, Monseigneur Koningsstraat, Munnikenstraat, Pelserstraat, Rueelstraat, Torenstraat, Vossenbergstraat, Vullerstraat, Waagstraat, Walstraat (Maaseik)
De middeleeuwse stadsstructuur bleef vrijwel intact bewaard in het huidige stratenpatroon van Maaseik. Het monumentaal patrimonium vertegenwoordigt nagenoeg alle periodes uit de bouwgeschiedenis vanaf de houtbouwfase tot en met de tweede helft van de 19de eeuw.