7153 resultaten
ID: 38495 | Bouwkundig element
Kunstschildersweg 5 (De Pinte)
18de-eeuwse hoeve van het semigesloten type met woonhuis ten zuiden en in L-vorm aansluitende schuur en stallen ten noorden en ten oosten omheen een met gras begroeid binnenerf. De oorspronkelijke omwalling werd gedempt. Oorspronkelijk woonhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Een ijzeren hek aan gewitte vierkante pijlers op gepikte plint en piramidale bekroning geeft toegang in de zuidoosthoek. Een imposante gemengde haag omsluit de moestuin in het zuidoosten.
ID: 38522 | Bouwkundig element
Landuitstraat 31 (De Pinte)
Hoevetje op verhard, omhaagd erf met ijzeren hek tussen overhoekse bakstenen pijlers, links met nis.
ID: 132784 | Landschappelijk element
Mieregoed (De Pinte)
Perceelsrandbegroeiing van zwarte els aangeplant langs een akkerperceel. Langs de houtkanten zijn er nog sporen aanwezig van grachten. Vanaf de 18de eeuw zijn deze houtkanten ingetekend op de historische kaarten. Deze houtkanten zijn nu nog een van de weinige reminiscenties uit het historische bulkenlandschap. De houtkant is hier gevormd door een kaphaag,namelijk elzenknotbomen in onregelmatig plantverband.
ID: 132785 | Landschappelijk element
Mieregoed (De Pinte)
Achter het erf van de historische hoeve ’t Mieregoed staat een opgaande zomereik. De boom is hoog opgesleund en vertoont over de volledige stamlengte veel jong twijgjes. Deze stamopslag werd periodiek gesnoeid en benut voor het maken van takkenbundels (mutsaards) voor de bakoven of gebruikt als erwtenrijs.
ID: 132782 | Landschappelijk element
Mieregoed 4B (De Pinte)
Aan de zuid-oostkant, bij de bakoven van hoeve ’t Mieregoed, staat een zwaar ontwikkelde gekandelaarde lindeboom. De boom heeft een stamomtrek van meer dan 4 meter (gemeten in 2013) en een knothoogte van circa 3,5 meter. De boom is er geplant om de oven af te schermen tegen weer en wind maar ook om met zijn bladerdek het verspreiden van gensters tegen te gaan en brand bij de gebouwen op het erf te voorkomen.
ID: 132783 | Landschappelijk element
Mieregoed 4B (De Pinte)
Deze opgaande linde staat verweesd op het erf van hoeve 't Mieregoed. Volgens de bewoners stond de boom bij een in middels verdwenen mestvaalt en was hij er dienstig als schermbeplanting. De schermboom voorkwam op deze wijze het verdampen van het voedselrijke mestvocht.
ID: 132781 | Landschappelijk element
Mieregoed 4B, 4F (De Pinte)
Het erf van de historische hoeve ’t Mieregoed wordt aan de oostzijde afgesloten met een kaphaag van haagbeuk. De haag telt op het moment van de inventarisatie nog 49 knotboompjes in een onregelmatig plantverband.
ID: 38531 | Bouwkundig element
Pont-Zuid 55 (De Pinte)
Bij een oude afgesneden Scheldebocht gelegen, vanouds gekende herberg, tevens hoevetje met woonhuis en voorheen in L-vorm aangebouwde stal.
ID: 38534 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veldstraat (De Pinte)
Neogotische bakstenen kapel van één travee onder zadeldak, gebouwd in 1878 in opdracht van de kasteelheren van het Kasteel van Welden. Hoge voorpuntgevel tussen hoogoplopende hoekpilasters met door hogels en kruisbloem afgezette pinakels. Naast de kapel werd een treurwilg aangeplant.
ID: 303931 | Landschappelijk element
Veldstraat (De Pinte)
Bij de toegang tot het Kasteel van Welden aan de Veldstraat werden twee opgaande bruine beuken geplant. Deze imposante welkomstbomen markeren het begin van de monumentale toegangsdreef tot het kasteeldomein.