Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 84363 | Bouwkundig element

Brug

Meulebekestraat (Dentergem)
Brug (ter hoogte van nummer 17) uit de jaren 1920-1930 die de Meulebekestraat over de Krommendijkbeek leidt. Roodbakstenen brug, aan de westkant met bakstenen vleugels, met vlakke overwelving en betonnen dekplaten.


ID: 84575 | Bouwkundig element

Directeurswoning en magazijnen

Molenstraat 21 (Dentergem)
Samenstel van directeurswoning en magazijnen gegroepeerd rond een kasseistraatje. Volgens het Primitief Kadaster (circa 1830) was hier tot 1843 een blauwselfabriek gevestigd. Halfvrijstaande, verankerde bakstenen herenwoning. Dubbelhuis (1889) van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Voorgevel van vijf traveeën, gebruik van arduin voor de plint, cordon en deuromlijsting. Rechterpand, dwars op de straat georiënteerd is witbeschilderd, in de voorgevel een kapelletje.


ID: 213816 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Oosthoekstraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 213819 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Sint Antoniusstraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 84384 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Statiestraat 101 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Waarschijnlijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, na de aanleg in 1857 van de weg naar Aarsele. Bruine, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Het woonhuis is dwars op de straat georiënteerd. Rechts daarvan schuur met wagenhuis. Voorliggende weide met poel.


ID: 84374 | Bouwkundig element

Koetshuis en stallingen bij landhuis

Statiestraat 18 (Dentergem)
Voormalig koetshuis en stallingen, gebouwd circa 1899 (zie kadaster), horend bij het landhuis van de familie Opsomer, gelegen in een ruime tuin met vijver en bruggetje. Landhuis en stallingen maakten oorspronkelijk deel uit van één groot domein. Het domein werd opgesplitst en het koetshuis is volgens kadastergegevens circa 1953 omgebouwd tot landelijke woning zie huidig. Bij het huis hoort een kapel (zie supra). Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen verlevendigd met natuurstenen banden, natuurstenen plint met bossage en leien bedakingen. De villa wordt aan de oostzijde gedomineerd door een vierkante hoektoren.


ID: 84371 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Statiestraat 9 (Dentergem)
Elektriciteitscabine wellicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige constructie in bruine baksteen onder lessenaarsdak. Op de voorgevel een rondboogfries en lijstwerk in witte baksteen.


ID: 84443 | Bouwkundig element

Planckendambrug over de Oude Mandel

Tieltstraat (Dentergem)
Brug in rode mechanische baksteen, afgedekt met arduinen dekplaat. Aan weerszijden zijn in de dekplaat telkens twee cartouches gebeiteld met het jaartal "1941" en de afbeelding van een huisjesslak. Ter vervanging van een oudere brug, door Belgische troepen opgeblazen bij het terugtrekken over de Oude Mandel in 1940. De huidige brug werd in 1941 opgetrokken door een Duitse genie-eenheid, wiens embleem de huisjesslak was.


ID: 213817 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Vennestraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 84627 | Bouwkundig element

De Steengatbrug over de Mandel

Vijvestraat (Dentergem)
Brug over de Mandel met gekasseid wegdek,  "De Steengatbrug". Rechte brug met vlakke overwelving, waarschijnlijk daterend uit het interbellum. Betonnen balustrade steunend op bakstenen pijlers en geflankeerd door bakstenen zijstukken onder betonnen dekplaat.