Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 135127 | Landschappelijk geheel

De Fonteintjes en omgeving

Blankenberge (Blankenberge), Lissewege, Zeebrugge (Brugge)
Dit gebied omvat de strand-duinovergang tussen Blankenberge en de haven van Zeebrugge met het natuurgebied De Fonteintjes. De smalle duinplassen van De Fonteintjes zijn ontstaan als gevolg van een middeleeuwse inpolderingstechniek.


ID: 135397 | Landschappelijk geheel

Uitkerkse polder

Blankenberge, Uitkerke (Blankenberge), Wenduine (De Haan), Nieuwmunster, Zuienkerke (Zuienkerke)
Dit gebied omvat de landschappelijke overgang van het strand, de duinen en de Uitkerkse Polder. De zandvlakte van het strand heeft golfbrekers. De duinen vormen een markante reliëfstructuur met soms een lage helmgrasbegroeiing en struweelranden. De Uitkerkse Polder is een sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polder met reliëfrijke zilte graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven voor. De polder is doorsneden door talrijke zwinnen en vaarten. De Blankenbergse Dijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 135173 | Landschappelijk geheel

Oudemaarspolder

Uitkerke (Blankenberge), Lissewege (Brugge)
Door hun lage ligging hebben de gronden in de Oudemanspolder een permanent hoge grondwaterstand en liggen daarom grotendeels onder grasland. Tussen de percelen lopen kleine grachten en in de percelen ontwateringslaantjes. In de kleine depressies is nog zilte vegetatie aanwezig. De meeste graslanden vertonen microreliëf ten gevolge van turfwinning tijdens de middeleeuwen.


ID: 307509 | Landschappelijk element

Blankenbergse dijk

Uitkerke (Blankenberge), Brugge (Brugge), Zuienkerke (Zuienkerke)
Middeleeuwse binnendijk tussen Brugge en Uitkerke (Blankenberge), bijna 11 km lang. In de middeleeuwen stond de dijk bekend onder de benaming Gentele, later als Blankenbergse dijk. De dijk is een belangrijk landschapselement in de cultuurhistorie van dit gebied, omdat het samenhangt met de ingebruikname van de kustvlakte door de mens in de middeleeuwen.


ID: 307513 | Landschappelijk element

Blankenbergse vaart

Uitkerke (Blankenberge), Brugge (Brugge), Meetkerke, Zuienkerke (Zuienkerke)
Noord-zuid georiënteerd afwateringskanaal tussen Brugge en Blankenberge, middeleeuws van oorsprong.


ID: 44820 | Bouwkundig element

Beeldbepalend hoekpand A l'Abri des Flots

A. Ruzettelaan 18, De Saedeleerhelling 9 (Blankenberge)
Beeldbepalend hoekpand uit de jaren 1920. Drie bouwlagen onder plat dak. (Gele) baksteenarchitectuur met gestileerde art-deco-inslag. Geleding door middel van witgeschilderde gecementeerde banden en borstwering, hoger opgetrokken ter hoogte van de driezijdige en overhoekse erkers.


ID: 44821 | Bouwkundig element

Burgerhuizen Antonia

A. Ruzettelaan 22, De Saedeleerhelling 14 (Blankenberge)
Bel-etagewoningen uit de jaren 1920, nummer 22 met keldergarage. Beeldbepalend samenstel op hoek met helling. Parement van rode baksteen boven natuurstenen plint, beschilderde beraping en cementering. Cottage-architectuur zie gemansardeerde dakenstructuur, erkers, imitatie-vakwerk en bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling.


ID: 308002 | Bouwkundig element

Burgerhuis Ma Bicoque

A. Ruzettelaan 41 (Blankenberge)
Art-decogetint burgerhuis uit de jaren 1920-1930 van drie bouwlagen boven kelderverdieping onder plat dak.


ID: 44822 | Bouwkundig element

Burgerhuis Eigen haard: Goud Waard

A. Ruzettelaan 43 (Blankenberge)
Art-decogetinte burgerhuis uit de jaren 1920-1930 van vijf bouwlagen onder plat dak. Kleurrijk beschilderde gecementeerde gevel met geometrische motieven en gestileerde florale motieven.


ID: 44823 | Bouwkundig element

Dubbel appartementsgebouw

A. Ruzettelaan 55-57 (Blankenberge)
Dubbel appartementsgebouw uit de jaren 1920-1930, vier bouwlagen onder plat dak. Art-decogetint, doch met klassieke referentie voor de kroonlijst op klossen en de borstwering. Afgeronde erkers oplopend in loggia.