Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 91287 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hogestraat 9 (Kortemark)
Huis uit de jaren 1920-1930. Voortuintje afgesloten door ijzeren hekwerk tussen vernieuwde bakstenen pijlers. Rode baksteenbouw (sierankers) onder schild- en zadeldaken (rode mechanische pannen), aflijnende gootlijsten en windborden.


ID: 91005 | Bouwkundig element

Dry Ceuninghenhoeve

Ieperstraat 56 (Kortemark)
Hoeve gelegen in de vallei van de Grijsperrebeek, groene omgeving met meidoorn- en hulsthagen en populieren. De benaming van de hoeve en het leengoed komt reeds voor in 1628.


ID: 91000 | Bouwkundig element

Hoeve d'Oude Scheure

Ieperstraat 6 (Kortemark)
Kleine aan de straat gelegen hoeve. Hekken tussen blauwhardstenen pijlers. Volgens het kadaster gebouwd in 1906 door Isidoor Neyrinck, kunstschilder uit het nabije Staden. Hierbij wordt een dieperin gelegen huis afgebroken, de rest van het grote perceel wordt ingericht als boomgaard. Rode, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen).


ID: 91388 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Klerkenstraat 8 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning, volgens kadastergegevens in 1939 gebouwd door de Zarrense landbouwersfamilie Delheye. Achtergelegen landgebouwen en halfstamboomgaard aan de rechter zijde. Links, erfoprit met hek in buisstaal en dito poortje gevat tussen twee witgeschilderde betonnen pijlers.


ID: 91215 | Bouwkundig element

Lage dorpswoningen met werkhuis

Koekelarestraat 74-76 (Kortemark)
Lage tweewoonst met aanpalend werkhuis, aan weerszijden een smeedijzeren hek. Volgens een mutatieschets gebouwd in 1909 in opdracht van Philips Gilles de Pelichy ('s Gravenwezel). Het werkhuis wordt in 1913 vergroot aan de achterzijde zodat de pachter, een timmerman, er een gemotoriseerde maalderij/ zagerij kan in onderbrengen.


ID: 91217 | Bouwkundig element

Pastorie en Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek

Kronevoordestraat 2 (Kortemark)
Pastorie en Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek. Voortuin afgesloten door lage bakstenen muur onder ezelsrug.


ID: 91230 | Bouwkundig element

Historische hoeve Kronevoorde

Kronevoordestraat 60 (Kortemark)
Dieperliggende hoeve bestaande uit boerenhuis, schuur met geïncorporeerd wagenhuis, stal en een vijftal overige nutsgebouwen rond een deels gekasseid en deels onverhard erf toegankelijk via een lange, onverharde oprit afgesloten door smeedijzeren hek tussen twee vierkante, blauwhardstenen pijlers. Het huidig gebouwenbestand dateert hoofdzakelijk uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (zie mutatie "voor 1932", doch sommige gebouwen hebben een 19de-eeuwse kern of zijn gebouwd met gerecupereerde gele baksteen), maar de site is zeker sinds de 17de eeuw bebouwd.


ID: 91416 | Bouwkundig element

Lage boerenarbeiderswoning

Staatsbaan 201 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, gelegen in voortuin met betonnen afsluiting (geometrische motieven) en ijzeren poortje. Gebouwd in 1935 door Zarrense werkman op de plaats van een in 1894 door de staat gebouwd wachthuis (vermoedelijke functie in verband met de spoorweg) dat in 1935 wordt afgebroken.


ID: 91435 | Bouwkundig element

Vrije meisjesschool en klooster

Stadenstraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen vrije meisjesschool en klooster uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Laag geelbakstenen klassengebouw van twaalf traveeën onder zadeldak, waarvan de lange gevels geritmeerd door steekbogige muuropeningen, lisenen en portaalrisalieten. Achter het schoolgebouw ligt een iets hoger gebouw onder pannen schilddak, vermoedelijk deels teruggaand op het wezengesticht van 1900 - 1901.


ID: 91440 | Bouwkundig element

Dorpswoning met werkhuis

Stadenstraat 81 (Kortemark)
Lage woning met geïncorporeerd werkhuis en achterliggend boomgaardje, erfoprit aan rechter zijde afgesloten door hek in buisstaal. Volgens het kadaster gebouwd in 1913 door timmerman Felix Demoen-Vandamme uit Zarren.