Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 31588 | Bouwkundig element

Sint-Sixtusabdij

Donkerstraat 11-12 (Vleteren)
Trappistenklooster gesticht in 1831 door enkele paters, afkomstig uit een gelijkaardige orde op de Katsberg, op de plaats van het in 1783 afgeschafte Birgittijnenklooster. De priorij van Westvleteren was afhankelijk van de abdij van Westmalle en werd 1871 tot abdij verheven.


ID: 37877 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

De Plank 39 (Voeren)
Klein zaalkerkje, op een gevelsteen in het koor gedateerd 1860.


ID: 37652 | Bouwkundig element

Klooster en pensionaat der ursulinen

Kloosterstraat 21, Tienhof (Voeren)
Voormalig klooster en pensionaat der ursulinen, opgericht in 1852; thans rusthuis. Complex geheel.


ID: 37713 | Bouwkundig element

Steenboskapel

Steenbos 1 (Voeren)
Kleine, rechthoekige kapel van twee traveeën, de koortravee iets hoger dan die van het schip, onder zadeldak met klokkeruitertje.


ID: 47560 | Bouwkundig element

Klooster- en scholencomplex van de zusters van de Heilige Jozef van   Calasanz

Markt 19 (Vorselaar)
Congregatie ontstaan in 1820; priester en ex-jezuïet Lodewijk Vincent Donche en gravin Regina van de Werve-della Faille namen toen het initiatief tot stichting van een meisjesschool en van een klooster voor zusters die zich met het onderwijs bezig hielden.


ID: 200612 | Bouwkundig element

Mariapark

Parklaan (Vosselaar)
Parkje gelegen in de dorpskern, toegankelijk via de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Parklaan; legendarische vindplaats van het miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeld van Vosselaar.


ID: 88442 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Heidekapelstraat (Waasmunster)
Noord-zuid gerichte eenbeukige kapel in bak- en zandsteenbouw in een mooi landschappelijk kader gesitueerd en opvallend door een bijzonder silhouet resulterend uit een aaneenschakeling van bouwvolumes en de pittoreske barok getinte voorgevel. Datering 1641 op centrale gevelsteen.


ID: 88480 | Bouwkundig element

Klooster van Mariazusters van Franciscus

Kerkstraat 14, 20 (Waasmunster)
Het klooster van de Mariazusters van Franciscus omvat een oudere kloosterkapel van 1877 naar ontwerp van architect Modeste De Noyette, die teruggaat op het moederklooster van de vroegere zusters maricolen-franciscanessen. Architect Dom Hans van der Laan creëerde tussen 1981 en 1985 op de kloostersite een groot kloostercomplex. De tuinen werden na een aanzet van ontwerp door Van der Laan opgemaakt door de vooraanstaande tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys, samen met B. Van der Vliet.


ID: 88487 | Bouwkundig element

Klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker

Kerkstraat 32 (Waasmunster)
Historische site van de abdij van Roosenberg. Architect B. Cnops maakte in 1841 plannen van de abdij voor bouwfase Roosenberg II, met inplanting van een nieuwe kapel. Vanaf 1977 klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker. Van de historische abdijgebouwen bleven de kapel uit 1852 en een in de abdij geïntegreerd 17de-eeuws herenhuis bewaard. In de deels ommuurde kloostertuin zijn relicten bewaard van de abdij van Roosenberg II waaronder twee kleine kapellen, en een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot.


ID: 215660 | Bouwkundig element

Domein Baverik

Oud Vliegveld 57 (Waasmunster)
Het domein is opgericht door de hiëronimieten van Sint-Niklaas als recreatie- en bezinningsoord voor retraites, vormingen en opleidingen. Het gebouw, gelegen in een groen bosrijk domein van 2,5 hectare, is ontworpen in 1965 door architect François J.T. Van de Velde. Het recreatie- en bezinningsoord beslaat een onconventionele complexe plattegrond met een halfcirkelvormig op het zuidoosten gericht hoofdgebouw.