Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 36770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Hulst met omgrachting

Hoek ter Hulst 35 (Oosterzele)
In oorsprong hoogstwaarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats. Aan de voorste walgracht naast de straat paalt een merkwaardige boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Mogelijk liet een lid van de familie Schellart circa 1730 wat overbleef van het middeleeuws kasteel verbouwen tot boerenwoning in haar huidige nog bestaande vorm. De grachten zijn nog deels bewaard en bomenrijen markeren de perceelsgrens. Een onverharde dreef in het noordoosten geeft toegang tot de hoeve.


ID: 304555 | Landschappelijk element

Kasseiweg Issegem

Issegem (Oosterzele)
Het gehucht Issegem wordt gevormd door een drietal kruispunten van wegen. Een bochtige kasseiweg leidt van de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde naar beneden tot aan de landbouwstokerij Van Damme. De kasseiweg passeert langs het hoofdgebouw van het hoevecomplex en komt uit bij de weg naar Scheurbroek. Deze weg maakt deel uit van het oorspronkelijke historische stratennet van Issegem en vormde een belangrijke schakel in het wegenknooppunt bij dit gehucht waar wegen samenkwamen uit de vier windrichtingen.


ID: 304558 | Landschappelijk element

Issegem

Issegem (Oosterzele)
Het gehucht Issegem wordt gevormd door een drietal kruispunten van wegen. Van bij de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde leidt een bochtige weg richting het plateau. De weg is deels gekasseid en gaat dan over in asfalt tot aan het kruispunt met de Krekelberg. Deze weg vormde een belangrijke schakel in het wegenknooppunt bij Issegem waar wegen samenkwamen uit de vier windrichtingen en maakte deel uit van het (postkoets)traject Gent-Geraardsbergen.


ID: 304559 | Landschappelijk element

Kapelweg

Kapelweg (Oosterzele)
Van in het gehucht Berg leidt de Kapelweg naar de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde die een kruispunt in Issegem markeren. De weg in betonplaten volgt het plateau van de dorpskouter en is deels ingesneden bij een houtkant met opgaande eik en beuk. Op het hoogste punt biedt de weg open zichten op de omringende akkers, gehuchten en de Guillotinemolen. Deze weg vormde de historische verbinding dwars over de dorpskouter tussen de gehuchten 'Hissegem' en 'Denbergh en maakte deel uit van het (postkoets)traject Gent-Geraardsbergen.


ID: 304552 | Landschappelijk element

Voetweg als doorsteekje

Kattenberg (Oosterzele)
In het centrum van Balegem vertrekt van op de hoofdweg een kleine verharde voetweg tussen de huizen door. Het vervolg van de voetweg is onverhard en volgt de perceelsgrens tussen tuinen van het huizenblok in de Kattenberg. De wegel biedt mooie zichten op de kerktoren van Balegem en komt na een scherpe hoek naar het noorden tenslotte uit in de straat Kattenberg. Deze voetweg is al zichtbaar op historische kaarten en vormt een binnendoorwegje tussen de huizen binnen het bewoningsblok Kattenberg om zo de hoofdweg af te snijden.


ID: 36646 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
Lodewijk XIV-kasteel van één bouwlaag en negen traveeën, onder mansardedak op H-vormige plattegrond en met symmetrische opstand. Aanvankelijk een waterkasteel waarvan de binnenwallen overeenstemden met die van het vroeger opperhof, heden grotendeels gedempt. Reconstructie van het kasteel na brand in 1947. Twee vrijwel identieke, lange bijgebouwen ingeplant aan weerszijden van het voorhof van het kasteel. Waarschijnlijk voormalige paardenstallen, koetshuizen en personeelswoningen daterend uit dezelfde bouwperiode als het kasteel. De oorspronkelijke 18de-eeuwse indeling en aanleg van het kasteelpark van 17 hectare bleef grosso modo behouden met onder meer de typisch stervormig aangelegde dreven in het vroegere wandelbos. Bewaarde ijskelder aan de westelijke walgracht.


ID: 304581 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
In het centrum van Oosterzele leidt van op de Keiberg een toegangsdreef naar het Kasteel Smissenbroek. Voorbij de toegangspoort is de dreef beplant met een dubbele rij opgaande beuken die het geheel een monumentaal karakter verlenen. De dreef zelf is aangelegd met kasseien en leidt tot aan het voorhof en de kasteelgracht. Op historische kaarten is te zien dat de kasteeldreef oorspronkelijk verder doorliep naar het noordwesten over de weg en de toenmalige 'Brouck Kauter' en zo het kasteel voorzag van een mooie zichtas.


ID: 36792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Loo met watermolen en omgeving

Kloosterstraat 42, Watermolenstraat 3-5 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met maalderijgebouw aan de Molenbeek. Landelijk ensemble, gedeeltelijk omringd door populieren. Gekasseide binnenkoer met mesthoop. Voormalig boeren- en molenaarshuis met voorgevel palend aan de Watermolenstraat; één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak. Rechts naast de woning aansluitend maalderijgebouw van de watermolen, gedateerd 1616 met drie traveeën brede straatgevel. Ten zuiden van de molen is langs de Molenbeek nog een deel van de molenvijver onder bos bewaard gebleven.


ID: 36743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenberghoeve met omgeving

Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.


ID: 36656 | Bouwkundig element

Hof van Boekhoute

Maudeweg 3 (Oosterzele)
Gedeeltelijk bewaard voormalig neerhof van het verdwenen omgracht kasteel Hof van Boekhoute gelegen in het Boekhoutbos. Vermoedelijk een laatmiddeleeuwse site, zie de aanwezigheid van een enkelvoudige vierkante omwalling met brede gracht en motte ten zuidoosten van het neerhof. Het kasteel zou gesloopt zijn in het tweede kwart van de 19de eeuw. Bewaarde kasteeldreef tegenover de omgrachte kasteelsite. Heden drie in U-vorm opgestelde, grote bedrijfsgebouwen waaronder twee gewitte bakstenen dwarsschuren met zadeldak.