Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 15271 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas en Gislenus

Belseledorp (Sint-Niklaas)
Dorpskerk met ingewikkelde bouwgeschiedenis in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Georiënteerde gotische kruiskerk met ingebouwde westelijke toren en polygonaal koor; rechthoekige bergplaats in noordoostelijke oksel, dito sacristie in zuidoostelijke oksel.


ID: 15264 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Belsele

Belseledorp 76 (Sint-Niklaas)
Neogotische baksteenarchitectuur met verwerking van natuursteen voor sokkel, hoekkettingen, speklagen, deuromlijstingen en vensterstaven. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in 1899 gebouwd naar ontwerp van architect H. Derre.


ID: 135225 | Landschappelijk element

Dries van Sinaai

Dries (Sint-Niklaas)
Sinaai is het prototype van een centrumdorp dat zich centrifugaal vanuit het dorpsplein met kerk en schepenhuis heeft ontwikkeld. De dorpskom wordt bepaald door een rechthoekige structuur van het kerkhof en de dries, welke reeds in 1219 is aangelegd. Centraal op de dries staan een imposante solitaire eik, waarschijnlijk een vrijheidsboom.


ID: 301272 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Dries (Sint-Niklaas)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van Sinaai tijdens de Eerste Wereldoorlog, onthuld in 1920. Het monument is een ontwerp van bouwmeester Van der Gucht uit Antwerpen en werd gebeeldhouwd door de lokale steenkapper Ch. Willems uit Lokeren. Sterk emotioneel geladen beeldengroep met grote religieuze symboliek verwijzend naar heldenmoed en stille diepe rouw.


ID: 15376 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Sinaai en aanpalende woningen

Dries 78-82, 86-90 (Sint-Niklaas)
Gemeentehuis, neoclassicistisch gebouw van het dubbelhuistype van een + vijf + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak, aan weerszijden geflankeerd door lagere bakstenen woonhuizen en aldus de noordwestzijde van het gemeenteplein uitmakend.


ID: 15381 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Edgar Tinelstraat 31 (Sint-Niklaas)
Bakstenen gebouw uit 1868 van één bouwlaag onder zadeldak. Straatpuntgevel met vooruitspringende hoek - dammen, klimmende baksteenfries en twee rondbogige blinde vensters waartussen arduinen gedenkplaat.


ID: 14979 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Johannes Bosco

Gladiolenstraat (Sint-Niklaas)
Parochiekerk in gotiserende stijl, gebouwd in 1950-1952 naar ontwerp van de Gentse architect Adrien Bressers. Vrij zware bakstenen volumes, al dan niet haaks tegen elkaar geplaatst en afgedekt door zadeldaken en opmerkelijke vierkante klokkentoren.


ID: 14981 | Bouwkundig element

Stadhuis Sint-Niklaas

Grote Markt 1 (Sint-Niklaas)
Statig neogotisch gebouw uit 1876-1878 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove, gebouwd op de plaats van de op 26 februari 1874 afgebrande voorganger in neoclassicistische stijl.


ID: 15012 | Bouwkundig element

Rusthuis Sint-Vincentius

Hospitaalstraat 10 (Sint-Niklaas)
Rusthuis, zogenaamd "Sint- Vincentius", gegroeid uit de zogenaamde "armhuizekens" in 1774 door de familie Venneman aan de armendis geschonken en in 1791 ingericht als hospitaal en rusthuis voor ouden van dagen.


ID: 212484 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument ontworpen door Bruno Gerrits

Houtbriel (Sint-Niklaas)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, gemartelden en opgeëisten van Sint-Niklaas tijdens de Eerste Wereldoorlog. Groots monument, beeldbepalend gelegen aan de oostkant van de Houtbriel. Het omliggende bloemenperk met omringend hekwerk werd eind 20ste eeuw verwijderd, waarbij het monument heden is ingewerkt in het geplaveide plein..