Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 300824 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Swiggershof

Leuvensestraat 126-128 (Oud-Heverlee)
Pachthoeve in een beekvallei met vijvers, vanaf de 18de eeuw met een huis van ­plaisantie; rond 1890 omgebouwd tot neoclassicistisch landhuis met aanhorigheid (neerhof-koetshuis) en omringd door een voor twee derden bebost landschappelijk park van bijna 10 hectare.


ID: 308014 | Landschappelijk element

Corsendonkse dreef

Corsendonkse Dreef (Oud-Turnhout)
De Corsendonkse dreef is een gefragmenteerde, twee kilometer lange, dreef die loopt van de voormalige priorij van Corsendonk tot aan de steenweg op Mol.


ID: 11762 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Steenweg op Sevendonk 28 (Oud-Turnhout)
Oude kasseiweg leidt naar hoeve bestaande uit woonstalhuis met haakse langsschuur, vrijstaand bakhuisje en karrenhuis, kern tot de 18de eeuw.


ID: 27014 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis met tuin en dreef

Achter de Wacht 28 (Oudenaarde)
Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl opgetrokken circa 1895 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Onderkelderd bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Grote tuin in landschapsstijl met boomgaard en moestuin, afgesloten door grote bomenrij en fraai ijzeren hekwerk en bakstenen muur. Achterin de tuin gelegen bakstenen tuinhuisje onder zadeldak met windveren.


ID: 200844 | Landschappelijk element

Kasseiweg Beaucarnestraat

Beaucarnestraat (Oudenaarde)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.


ID: 300833 | Bouwkundig element

Dorpskern Melden

Berchemweg, Meldenstraat, Ruiminge (Oudenaarde)
De dorpskern van Melden wordt getypeerd door de motte met parochiekerk Sint-Martinus, de omringende populieren, de pastorie en de overwegend éénlagige 19de-eeuwse woonhuizen.


ID: 27369 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof de Bruwaan

Deinzestraat 115 (Oudenaarde)
Voormalig neerhof en koetshuis van het Kasteel Beverwaen, zetel van het leen Beverwaen gehouden van de heerlijkheid Bevere en waarvan de oudste vermelding het "huus van Bedruan" teruggaat tot 1232 met als eerst gekende eigenaar Margaretha van Bedruwaen. Achterin gelegen, voorheen volledig omgrachte ovale site met hierbinnen afzonderlijk omgracht opperhof waarop tot circa 1860 het kasteel stond.


ID: 200995 | Landschappelijk element

Kasseiweg Doorn

Doorn (Oudenaarde)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


ID: 27088 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Doornikstraat 33, 33B (Oudenaarde)
Merkwaardig burgerhuis van 1927 in modernistische stijl naar ontwerp van architect A. Desmet, gelegen in een ruime tuin en toegankelijk via een ijzeren hek tussen muurtjes en een lindendreefje leidend naar de voordeur. Bakstenen huis met kelderverdieping en één verdieping boven de verhoogde begane grond.


ID: 27559 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Toren

Heurnestraat 311 (Oudenaarde)
Nagenoeg volledig gesloten hoeve met gekasseid erf, op de westelijke weide een kruisbeeld. Gekasseide dreef tot de toegangspoort, gedateerd 1731, zie cartouche. Dwarsschuur met lagere stallen en vervallen bakhuis minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Toren tussen twee aanbouwen, minstens van 1641, waarschijnlijk ter vervanging van een toren uit de 11de tot 12de eeuw. Westelijk vleugel minstens van 1641 en duidelijk één geheel vormend met de toren. Oostelijke vleugel, woongedeelte uit de 19de eeuw op oudere kern, afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en hoger heropgebouwd in 1919.