Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1872 resultaten


ID: 45651 | Bouwkundig element

Lindenhoeve

Dorpsstraat 51 (Oudenburg)
19de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen, beeldbepalend in het dorp door zijn lange, met linden afgezoomde dreef. Vrij gaaf bewaarde bakstenen gebouwen, schuur gedateerd "1873 M. Debusschere".


ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed 't Reigersnest

Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.


ID: 308180 | Landschappelijk element

Vijfsprong op plateau van Duisburg

Aardeweg (Overijse), Glazemakerstraat, Huldenbergstraat, Keersmaekersstraatje, Oliestraat (Tervuren)
Ten zuidoosten van Duisburg komen op het plateau bij een kruispunt gemarkeerd door een veldkapel en zomerlinde vijf wegen samen. Het betreft vier kasseiwegen en een onverharde holle weg die de open akkers doorkruisen. Deze wegen speelden een centrale rol in de ontsluiting van het akkerlandschap ten zuiden van Duisburg en de verschillende kleine gehuchten aan de rand.


ID: 301254 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hagaard

Hagaard 8-12, 30, 30A (Overijse)
Landhuis in cottagestijl naar ontwerp van Arthur Verhelle, met remise en dienstwoning, geregistreerd in 1910, bereikbaar via lange toegangsdreef vertrekkend naast de eind 19de-eeuwse portierswoning en gelegen in een groot landschappelijk park naar ontwerp van landschapsarchitect Jules Buyssens met modelhoeve uit het interbellum.


ID: 40484 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof ter Holst

Hof Terholst 47 (Overijse)
Vierkantshoeve met gebouwen uit de 18de tot en met de 20ste eeuw, zijnde boerenwoning, interbellumwoning met kapel, stallen en langsschuur met veldpoort onder zadeldakje.


ID: 302534 | Landschappelijk element

Koningsberg

Kouterstraat, Walravensbosstraat (Overijse)
Het hellingsbos op de Koningsberg, omgeven door akkers en grasland, vormt een relict van de landschappelijke structuur ten tijde van Ferraris (1770-1778) met versnipperde bebossing op hellingen en in valleien.


ID: 200029 | Bouwkundig element

Sanatorium Joseph Lemaire

Waversesteenweg 331 (Overijse)
Het complex bestaat uit een kruisvormig hoofdgebouw - het sanatorium - en verschillende, over het terrein verspreide dienstgebouwen die architecturaal één geheel vormen, gebouwd in 1936-1937 naar ontwerp van Maxime Brunfaut.


ID: 302456 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site van het Kartuizerklooster Onze-Lieve-Vrouw-Kapelle

Aerebeekstraat, Kapellestraat, Oud-Klooster (Pajottegem)
Als eerste kartuizerstichting in ons land, dat tijdens zijn grote bloei in de 15de eeuw een befaamd geestelijk centrum vormde, gefrequenteerd door eminente figuren, bezit het voormalig kartuizerklooster van Herne onmiskenbaar een belangrijke historische en cultuurhistorische waarde. De kloostersite ligt in een landelijke omgeving met akkers, weilanden en de Arebeek. De centrale oost-wes as die het klooster ontsloot is nog bewaard evenals vier welkomstbomen aan de hoofdingang.


ID: 39080 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof Tasseniers

Damstraat 4 (Pajottegem)
Voormalig landgoed van de abdij van Vorst die het in 1164 van de abdij Sint-Winoksbergen had gekocht. Hoeve met geplaveid erf, gekasseide toegangsdreef met populieren en volledig omgeven door een meidoornhaag.


ID: 39638 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ekkelenbergstraat 7 (Pajottegem)
Hoeve met geplaveide binnenplaats waarvan de woning en de hoevegebouwen recent zijn. De langsschuur wijst op een oudere toestand.