1406 resultaten
ID: 57911 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg 32 (Zuienkerke)
Hoevetje uit 19de eeuw met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, al aangeduid op Atlas der Buurtwegen circa 1845. Boerenwoning met geïncorporeerde stal. Gecementeerde lijstgevel aan erfzijde en segmentbogige muuropeningen met stalgebouw en wellicht bakhuis met zomerkeuken onder hoog zadeldak van recentere datum.
ID: 58074 | Bouwkundig element
Dullemolenstraat 2 (Zuienkerke)
Historische hoeve die teruggaat tot een motteburcht met opperhof, neerhof en dubbele verdedigingsgracht, voor het eerst vermeld in 1468. Nu met losse bestanddelen opgesteld aan de vier zijden van een onverhard erf. Het poortgebouw wordt al op 17de-eeuwse kaarten aangeduid en is vermoedelijk nog ouder. Boerenwoning uit 1845 van één bouwlaag en zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Op de hoger gelegen motte, een bakhuis en varkensstal, respectievelijk uit 1882 en 1918. Een lange stalvleugel met een 17de- en een 18de-eeuws gedeelte. Grote schuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, al aangeduid op 17de-eeuwse kaarten maar met beeldbepalende verbouwing van 1882.
ID: 58075 | Bouwkundig element
Heerweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met vier losse bestanddelen, in L-vorm rond een begraasd erf geplaatst. Eerste vermelding van de hoeve in 1690. Boerenwoning met geïncorporeerde stal en schuur, vermoedelijk teruggaand tot de 17de eeuw. Dit langgeveltype is opgetrokken uit verankerde baksteenbouw onder een mank zadeldak met Vlaamse pannen. Langwerpig witgekalkt bakhuis, groot stalvolume met hooizolder en kleine bakstenen varkensstal in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. De toegang tot het erf is afgesloten met een ijzeren hekken tussen twee witgeschilderde bakstenen pijlers.
ID: 57932 | Bouwkundig element
Kerkhofstraat 17 (Zuienkerke)
Herberg Drie Koningen, in de 19de eeuw deel van één grote afspanning. Vermoedelijk 17de-eeuws, gebouwd als losstaande herberg met aanhorigheden en vermeld in 1654. Nu laag half vrijstaande hoekwoning, vijf en twee traveeën, een bouwlaag onder zadeldak, twee opkamertraveeën langs de Zakstraat onder hoger zadeldak. Witgekaleide baksteenbouw op hoge gepekte plint, muurankers, kelder en oorspronkelijk schrijnwerk. Via ijzeren hek smalle toegang tot kleine betegelde binnenkoer waarrond witgekaleid voormalig bakhuis en zomerkeuken.
ID: 57938 | Bouwkundig element
Langedorpweg 1 (Zuienkerke)
Diepergelegen 19de-eeuwse hoeve, zie kaart P. Vander Maelen (circa 1850), met losse bakstenen bestanddelen en verharde erfoprit. Gerenoveerde boerenwoning als dubbelhuis met twee opkamertraveeën onder licht verspringend zadeldak en aan oostzijde voormalig bakhuis/ zomerkeuken.
ID: 57939 | Bouwkundig element
Langedorpweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met minimaal 18de-eeuwse kern aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778, met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, haaks op de straat ingeplant. Centrale boerenwoning van het langgeveltype met opkamertravee onder zelfde nok met geïncorporeerde stal en schuur en aandaken. Parallel aan westzijde bakhuis met zomerkeuken.
ID: 57940 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Langedorpweg 4 (Zuienkerke)
Voormalig omwalde hoeve. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen getypeerd door verankerde baksteenbouw onder zadeldaken met rood geschilderd houtwerk. Aan zuidzijde van het erf langgestrekte vleugel met boerenwoning, aanpalende stalgebouwen met voormalig wagenhuis en schuurgedeelte, in kern minstens 18de-eeuws. Toegankelijk via lange erfoprit ten noorden en grote, nog in gebruik zijnde poel aan oostzijde van het erf. De voormalige omwalling is nog zichtbaar en wordt aan de oostzijde gemarkeerd door populieren.
ID: 58107 | Bouwkundig element
Nieuwe Steenweg 128 (Zuienkerke)
Eerste vermelding in 1437 als omwalde hoeve ten groten boghaerde, eigendom van de Kartuizers. Aangeduid op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 als een grote, omwalde hoeve. Nu hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, waarvan enkel de boerenwoning met twee opkamertraveeën onder verhoogde nok is witgekalkt. De gebouwen zijn aan drie zijden van een begraasd erf opgesteld waarbij de oudere gebouwen een L vormen. De boerenwoning is het enige volume dat bij de 19de-eeuwse verbouwingen is behouden.
ID: 58100 | Bouwkundig element
Nieuwe Steenweg 56 (Zuienkerke)
Hoeve met grote, losse bestanddelen, die teruggaat tot de 17de eeuw. Witgekalkte boerenwoning met geïncorporeerde stallen en met opkamer onder dezelfde nok werd in de jaren 1990 gerenoveerd tot woonhuis. Het huidige schuurgebouw is in 1866 gebouwd, in onbeschilderde baksteen met geïncorporeerd wagenhuis en stal met datering en radvormig uilengat. Erf met bakstenen hekpijlers, laag muurtje, tuin en vijver.
ID: 58013 | Bouwkundig element
Oostendse Steenweg 52 (Zuienkerke)
Schilderachtige historische hoeve met losse witgeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken en met rood geschilderd schrijnwerk. Eerste vermelding van de hoeve in een staat van goed van 1554. Het oudste bewaarde gebouw is de zomerkeuken gedateerd 1569 met de gaaf bewaarde oven en varkensstal. De boerenwoning met kelder, tongewelf onder opkamer. Een 53 meter lange schuur onder een pannen mansardedak met geïncorporeerde stallen, voormalig wagenhuis met acht gaaf bewaarde gebintes.