Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 91092 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Begraafplaats

Torhoutstraat (Kortemark)
De begraafplaats werd aangelegd na de Eerste Wereldoorlog. Ingedeeld in twee zones, een oudere en een recentere. Toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat tussen twee vierkante bakstenen pijlers. Monumentale treurwilg accentueert ingang. Perceel deels ommuurd (straatzijde), deels afgezoomd door haagbeuk en knotlindes. Oudste grafteken 1854.


ID: 91119 | Bouwkundig element

Kapelhof

Vijfhuishoekstraat 17 (Kortemark)
Hoeve met lindes en kapel bij de erftoegang, beukenhaag. Vierkante bakstenen hekpijlers. Circa 1680 bevindt zich op deze plaats het "Casteel van Proyen".


ID: 91011 | Bouwkundig element

Hoeve het Kasteeltje

Vinkaertstraat 12 (Kortemark)
De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828): eigenaar is dan de Kortemarkse molenaar Dewulf, de bestanddelen zijn L-vormig opgesteld rondom een erf met boomgaard, het boerenhuis ten noorden van het erf. Bij de mutatie van 1836 (de eigendom gaat over naar de Brugse familie Van Outryve d'Ydewalle) wordt van de tweewoonst een landgebouw gemaakt en wordt een nieuw huis gebouwd ten oosten van het erf. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie).


ID: 91262 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vrijbosstraat 4 (Kortemark)
Hoeve met losse, lage bestanddelen in U-vormige opstelling gelegen op een helling met omliggende weiden. Begraasd erf toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen twee lindes aan de erfoprit. Volgens kadastergegevens heropgebouwd in 1921 na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hierbij werden verschillende oorspronkelijke muren gerecupereerd (zie vermelding op mutatieschetsen). De oude hoeve is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als twee vrijstaande gebouwen in een haakse opstelling, gelegen binnen een boomgaard.


ID: 91343 | Bouwkundig element

Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk

Werkenplein (Kortemark)
Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. De omgeving van de Sint-Martinuskerk is sinds 1957 beschermd als landschap. De wederopbouwkerk, het kerkhof met de leilindes, de ommegang van zeven kapellen, de gekasseide paden en de haag van haagbeuk is samen met de site van de "Hoge Andjoen" beschermd als landschap. De kerk en het kerkhof bevinden zich op het neerhof van de site "Hoge Andjoen", een lager gelegen zone aan de voet van de motte. Het beschadigde, vóóroorlogse kerkhof met ijzeren hek wordt in 1924-1925 hersteld naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


ID: 91346 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Werkenplein 22 (Kortemark)
Vrijstaande villa naar verluidt opgetrokken in 1925 als buitenverblijf voor Franse dokter. Gelegen in een ruime tuin waarin onder meer oude taxus en linde. De tuin is aan de straatzijde afgesloten door een laag geelbakstenen muurtje onder ezelsrug waarop smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Verankerde gele baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen).


ID: 91350 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld en pijlerkapel

Werkenstraat (Kortemark)
Het Heilig Hartbeeld - vermoedelijk uit de jaren 1930 - is aan de straatzijde afgesloten door een smeedijzeren hek in geometrische vormgeving tussen vierkante bakstenen pijlers, dito poortje. Witstenen beeld op bakstenen sokkel. Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd circa 1937.


ID: 91269 | Bouwkundig element

Hoeve het Klokhof

Werkenstraat 44 (Kortemark)
Hoeve het "Klokhof", zie literatuur en houten naambord. Site als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), maar wel al op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844).


ID: 91349 | Bouwkundig element

Halfvrijstaand burgerhuis

Werkenstraat 92 (Kortemark)
Halfvrijstaand burgerhuis, volgens het kadaster gebouwd tussen 1918 en 1926. Voortuin afgesloten door een smeedijzeren hek en twee poortjes met geometrische vormgeving tussen witgeschilderde bakstenen pijlertjes. Links, bewaarde hoge geelbakstenen tuinmuur voorzien van tandlijst onder ezelsrug. Oorspronkelijk diephuisvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 91462 | Bouwkundig element

Hoeve

Zarren-Lindestraat 34 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve op het gehucht "Zarren-Linde". Twee oude lindebomen aan de erftoegang, roodgeschilderd ijzeren toegangshekken. Twee parallelle bestanddelen rondom een gekasseid erf.