Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 88560 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Antonius abt

Rodendries (Waasmunster)
Sint-Antoniuskapel uit 1628, gelegen midden op het driehoekige plein aan de Rodendries op een langwerpig perk deels omzoomd door bomen en lage aanplantingen met hagen. Eenbeukige kapel op rechthoekige plattegrond, vier traveeën lang en afgedekt door een leien zadeldak. De aanvankelijke kapel was slechts twee traveeën lang en bezat een nagenoeg vierkante plattegrond. De bidplaats onderging herhaaldelijk verbouwingen.


ID: 34351 | Bouwkundig element

Tuinkapel van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo

Dorp (Wachtebeke)
Roodgeschilderde neogotisch getinte rechthoekige bakstenen tuinkapel van drie traveeën met polygonale sluiting onder leien zadeldak, gebouwd in 1873.


ID: 208543 | Bouwkundig element

Klooster en meisjesschool

Liebaardstraat 7, 7A (Waregem)
Klooster en voormalige meisjesschool van de zusters van de Heilige Familie uit Ieper, daterend uit het midden van de 19de eeuw en gelegen aan het plein achter de Sint-Martinuskerk.


ID: 207541 | Bouwkundig element

Le Petit Séminaire du Transvaal

Olmstraat 25-27 (Waregem)
Huidig complex bestaat uit vijf verschillende vleugels van telkens twee bouwlagen, die elk getuigen van een andere bouwfase. Gesitueerd op een groot perceel op de hoek met de Processiestraat en deels gebouwd rondom een nieuw gekasseid plein. Bruine baksteenbouw onder vernieuwde (soms verhoogde) zadeldaken met zwarte, mechanische pannen en nieuwe dakvensters.


ID: 208457 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Beveren-Leie

Sint-Jansstraat 126 (Waregem)
Gelegen tussen de straat en de Zavelputten. Voormalig kerkhof, tot 1940 gelegen rondom de parochiekerk. Begraafplaats op onregelmatig grondplan, gelegen op enkel glooiende percelen ten noordoosten van de Sint-Jansstraat. Toegang aan de Sint-Jansstraat met ijzeren hek tussen bakstenen muurtjes met pannen afdekking. Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt van 1857 links van de toegang met daarvoor een boom en bloemperk.


ID: 207628 | Bouwkundig element

Heilig Hartcollege

Stationsstraat 85 (Waregem)
In 1927 krijgt de pas aangestelde pastoor Arthur Dumortier de opdracht van bisschop Waffelaert om in Waregem een middelbare jongensschool op te richten. Na onderhandelingen met het gemeentebestuur koopt hij van de gemeente een vervallen, 19de-eeuwse school, gelegen op de zuidelijke hoek met de latere Processiestraat.


ID: 84268 | Bouwkundig element

Kapel ursulinenklooster

Dorpsplein 12 (Wellen)
Bakstenen gebouw met kapel op de bovenverdieping; zadeldak met achtzijdig dakruitertje met naaldspits ten noordwesten.


ID: 32580 | Bouwkundig element

Kapel van Oetersloven

Oeterslovenstraat 10 (Wellen)
Kapel van drie traveeën, met driezijdige koorsluiting, onder zadeldak, daterend uit de 17de eeuw.


ID: 32566 | Bouwkundig element

Na 1956 verdwenen kapel van Sint-Lucia

Zangstraat (Wellen)
Kapel heropgebouwd in steen. In 1839 hersteld dankzij privé-giften en een toelage van de gemeente.


ID: 32824 | Bouwkundig element

Klooster  grauwe zusters franciscanessen

Grauwe Zusterstraat 2, 2B, Speiestraat 23, 23A (Wervik)
Klooster, waarvan de stichting opklimt tot de late 14de eeuw. Bakstenen gebouwencomplex omvattende aan de Grauwe Zusterstraat links klooster en kapel met achterliggende, ommuurde kloostertuin, en rechts klaslokalen en latere uitbreidingen aan de Speiestraat. De huidige gebouwen dateren uit de 19de en 20ste eeuw, namelijk de neoclassicistische kapel werd heropbouwd in 1834, en het klooster omvat een neogotisch hoofdgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw en vleugels uit de vroege 20ste eeuw, onder andere heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Langs beide straten is ook een rest van de voormalige kloostermuur bewaard.