Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 40321 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jan-de-Doperparochie met tuin

Osselstraat 1 (Merchtem)
Pastorie gebouwd in 1758, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak geflankeerd door twee eenlaagse bijgebouwtjes van twee traveeën, gelegen in een omstreeks 1850 in landschappelijke stijl aangelegde tuin.


ID: 40237 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Wolvertemsesteenweg (Merchtem)
Bakstenen wegkapel met pilastergevel, hek met roedeverdeling en houten luifel, gedateerd 1896 en ingeplant bij een treurwilg.


ID: 133383 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud langs holle weg

Biest (Merelbeke)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.


ID: 302733 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Kasteel van Zink

Biest (Merelbeke)
Een zéér lange kasteeldreef van circa 800 meter verbindt het Kasteel van Zink met Biest. Deze straat was de verbindingsweg naar de verdwenen parochiekerk, deze stond op de plaats van de huidige begraafplaats langs de Torrekensstraat. De bomen zichtbaar vanaf Biest zijn opgaande bruine beuken en zijn aangeplant in de eerste 160 meter vanaf Biest. De boomsoorten in het verdere verloop van de dreef zijn ons nog niet bekend.


ID: 301190 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande linde

Burg. Maenhautstraat 61 (Merelbeke)
Solitaire linde die bij een inmiddels verdwenen hoevetje stond en nu opgenomen is in een grote private tuin. De boom is zichtbaar vanaf de openbare weg, is beeldbepalend en heeft een mooi ontwikkelde kruin.


ID: 301189 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Hundelgemsesteenweg (Merelbeke)
Mooi gevormde opgaande bruine beuk aan de straatzijde bij een nieuw appartementsgebouw. Door zijn omvang is de boom een beeldbepalend element in de straat.


ID: 301186 | Landschappelijk element

Wilgenrij met opgaande bomen en knotbomen

Koestraat (Merelbeke)
Knotwilgenrij van bindwilg langs het spoorwegtalud. Het is een bomenrij met oude exemplaren waarvan de dikste, op het moment van de inventarisatie in 2014, een omtrek had van meer dan 630 cm.


ID: 301188 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Koestraat (Merelbeke)
Een opgaande canadapopulier waarvan alle gesteltakken op ongelukkige wijze zijn ingekort, staat in de hoek van een kadastraal perceel en markeert er de grens.


ID: 130882 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vrijheidsboom

Koning Albert I-Plein (Merelbeke)
Op het dorpsplein van Bottelare tegenover de parochiekerk Sint-Anna staat op het Koning Albert I-plein een mooi gevormde monumentale zomerlinde (Tilia platyphyllos). Het zou de vrijheidsboom zijn die na de onafhankelijkheid van België op 30 april 1831 werd geplant.


ID: 301178 | Landschappelijk element

Tweestammige linde als kruispuntboom

Landskoutersesteenweg (Merelbeke)
Langs de Lanskoutersesteenweg, daar waar de Driebunderwegel uitkomt, staat een tweestammige Hollandse linde. Op de Ferrariskaart wordt hier, bij een kruispunt van wegen, een boom afgebeeld. De huidige twee opgaande bomen zijn twee spaartelgen die uit de opslag zijn geselecteerd.