Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 85180 | Bouwkundig element

Hoeve met café

Dorpsstraat 68 (Wetteren)
Hoeve met café, een dorpsherberg waarin tevens het gemeentehuis was ondergebracht. Volgens gegevens van het kadasterarchief bevond zich hier aanvankelijk een klein huisje dat in 1831 zijdelings aanzienlijk werd vergroot tot zijn huidige lengte. Op de balkenlaag in de woning zijn de jaartallen 1830 en 1846 aangebracht. Op een onbekend tijdstip nadien op het achtererf uitgebreid met landgebouwen tot een gesloten hoeve.


ID: 84895 | Bouwkundig element

Hoeve 't Rood Kasteeltje

Duilhoekstraat 29 (Wetteren)
Omwalde hoeve, vermoedelijk opklimmend tot de 15de of 16de eeuw. Erf toegankelijk via brugje over walgracht en ijzeren hek aan bakstenen pijlers; gekasseide oprit. Woning bestaande uit twee volumes van respectievelijk zes traveeën en twee en een halve bouwlaag en twee traveeën. Grote bakstenen schuur met geknikt zadeldak en centrale doorrit


ID: 85181 | Bouwkundig element

Slagerij en landgebouw

Ezelstraat 17 (Wetteren)
Bedrijfsgebouw met Sint-Antoniuskapelletje, opklimmend tot eind 19de - begin 20ste eeuw, rest van een voormalige hoeve met slagerij. Erf met rechts vrijstaand burgerhuis van 1939, naar verluidt voorheen met slagerswinkel in het vooruitspringende vensterrisaliet met puntgevel.


ID: 84917 | Bouwkundig element

Hoeve

Heusdensteenweg 9 (Wetteren)
Hoeve in het kadaster geregistreerd in 1912. Boerenwoning met voortuintje, afgesloten met ijzeren hek in art-decogetinte stijl op gecementeerde gemetste voet en toegankelijk via ijzeren hekje met toegangspad naar voordeur. Bakstenen huis van één bouwlaag met lijstgevel met dubbelhuisopstand onder zadeldak. Ten westen, haaks op de straat ingeplant, lang bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen onder zadeldak.


ID: 84959 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kele 5 (Wetteren)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige aanleg. Bestaande woning volgens het kadasterarchief in 1899 uitgebreid met twee bijgebouwen op het erf. Woonhuis in kern opklimmend tot het midden van de 19de eeuw. Erf toegankelijk via ijzeren hek aan witgeschilderde bakstenen pijlers. Deels verhard en met gras begroeid binnenerf met hoge rechthoekige dwarsschuur en stallen.


ID: 84977 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortewagenstraat 50 (Wetteren)
Hoeve met Heilig Hartkapel aan de erftoegang. Volgens het kadasterarchief werd de boerenwoning achterin op een bestaand erf gebouwd in 1878. Parallel aan de straat gebouwd bakstenen boerenwoning van vijf traveeën onder mank, pannen zadeldak.


ID: 85151 | Bouwkundig element

Hoeve Burgemeestershof

Kriephoekstraat 25 (Wetteren)
Huidige gebouwen rondom een ruime rechthoekige binnenplaats, grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. In aanleg gaat het complex terug op een oudere hoeve waarvan het deels vroeger aangepast aanvankelijke boerenhuis uit de 18de eeuw in de linker zijvleugel behouden bleef. Huidige herenwoning met dominant volume ingeplant aan de straat, voorzien van een voortuintje met ijzeren hekwerk op hardstenen voet.


ID: 206836 | Bouwkundig element

Cortenshof

Loweestraat 82 (Wetteren)
Bakstenen hoevecomplex van het gesloten type met in hoogte verspringende volumes onder zadeldaken, deels teruggaand op een semigesloten hoeve met min of meer U-vormige aanleg minstens sinds het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 85155 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Massemsesteenweg 130 (Wetteren)
Huis op L-vormige plattegrond volgens gegevens van het kadasterarchief gebouwd in 1926 door boomkweker Octaaf De Corte – Van Driessche op het erf van een 19de-eeuws hoevetje. Vrijstaand burgerhuis in beboomde omhaagde tuin, met brede oprit links van het woonhuis. Baksteenbouw met hoofdvolume van twee bouwlagen onder wolfsdak. Ten zuiden, vrijstaand voormalig boerenhuis aangepast tot stal.


ID: 85009 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mellesteenweg 43 (Wetteren)
Hoeve teruggaand op een oudere hoevesite die reeds aangeduid is op het Primitief Plan van circa 1830 en volgens kadastergegevens in 1912 grotendeels herbouwd werd. Langs de straat gelegen boerenwoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder leien zadeldak. Haaks op de straat gesitueerde witgeschilderde bakstenen schuur en achterin gesitueerd gebouwtje onder pannen zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de 18de of begin 19de eeuw.