Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 42616 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Helen-Bosstraat (Linter)
De octogonale kapel vormt een goed bewaard voorbeeld van een neoclassicistische bedevaartkapel, gebouwd in het vierde kwart van de 18de eeuw, naar ontwerp van Jan Lowet.


ID: 70188 | Bouwkundig element

Wegkapel

Burgweg (Lo-Reninge)
Wegkapel circa 1956 door de gemeente heropgericht na sloping van de kapel op het kruispunt van de Burgweg en de Vaartstraat iets verderop. Witgeschilderde kapel op rechthoekig grondplan, onder leien tentdak.


ID: 70193 | Bouwkundig element

Machuutskapel

Burgweg (Lo-Reninge)
De kapel dateert in zijn huidige vorm van 1932, doch gaat terug op een veel oudere kapel die tijdens de Franse periode afgebroken werd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zou de kapel opnieuw vernietigd zijn, waarna ze in 1930 heropgebouwd werd, wat min of meer overeenkomt met de jaaraanduiding 1932 op de kapel.


ID: 70191 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en wegkapel met knotlindes

Burgweg 56 (Lo-Reninge)
Klein hoevetje aan de bocht van de weg. Naar de straat gericht huis van 1931 confer aanduiding in gele baksteen in de linker zijgevel en mutatieschets. Aan de straat, wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost, beschaduwd door twee knotlindes. Volgens het kadaster werd de kapel circa 1910 opgericht.


ID: 70254 | Bouwkundig element

Kapellen in de kerkhofmuur

Dorpplaats (Lo-Reninge)
Kapellen in de kerkhofmuur, in hun huidige vorm uit de jaren 1920, doch teruggaand op vooroorlogse exemplaren.


ID: 301858 | Bouwkundig element

Dorpskom Reninge

Dorpplaats, Ieperstraat, Lostraat, Peperstraat, Sint-Maarten, Zwartestraat (Lo-Reninge)
De dorpskom van Reninge wordt sterk bepaald door de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende wederopbouw. Na de Eerste Wereldoorlog worden zowel de kerk, de pastorie als het gemeentehuis heropgebouwd naar ontwerp van de Oostendse architecten Charles Pil en Henri Carbon.


ID: 70266 | Bouwkundig element

Mariakapel van 1832

Halve Reningestraat (Lo-Reninge)
Bij de erfoprit naar het huis aan nummer 7 staat een kleine Mariakapel van 1832. De kapel is een verankerd geelbakstenen volume op rechthoekige plattegrond, afgedekt door een zadeldak. De puntgevel is aan de straatzijde uitgewerkt met een topstuk bekroond door een smeedijzeren kruis.


ID: 70285 | Bouwkundig element

Hoeve ter Marliereput en wegkapel

Molenstraat 8 (Lo-Reninge)
Aan de straat gelegen hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met lage losse roodbakstenen bestanddelen rondom een met gras begroeid erf. Eenvoudige boerenwoning, bakhuis van het enkelvoudig type en schuur met geïncorporeerde stal. Eenvoudige roodbakstenen dankkapel van 1945 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Bevrijding. Een meidoornhaag sluit het erf aan de straatzijde af.


ID: 70164 | Bouwkundig element

Kapel ommegang Zeven Smarten van Maria

Noordooststraat (Lo-Reninge)
De kapel maakt deel uit van de ommegang van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten die een wijde boog maakt rond het dorp. Tot deze ommegang behoren de zeven kapellen in de Noordooststraat, de Noordweststraat en de Reningesteenweg. Deze ommegangkapellen werden opgericht in 1922


ID: 214038 | Bouwkundig element

Kapel ommegang Zeven Smarten van Maria

Noordooststraat (Lo-Reninge)
De kapel maakt deel uit van de ommegang van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten die een wijde boog maakt rond het dorp. Tot deze ommegang behoren de zeven kapellen in de Noordooststraat, de Noordweststraat en de Reningesteenweg. Deze ommegangkapellen werden opgericht in 1922.