Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 15043 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Kleibeekstraat (Sint-Niklaas)
Ruime kapel, in neoromaanse stijl opgetrokken in 1875 naar ontwerp van architect Justin Bruyenne en ingeplant te midden van een beboomd grasveld met aan de straatzijde een monument ter nagedachtenis aan de boerenkrijg. Dit monument van 1899 is uitgewerkt in de vorm van een arduinen kruis met ingebeitelde tekst


ID: 15076 | Bouwkundig element

Sint-Lodewijkshospitaal

Lodewijk De Meesterstraat 5 (Sint-Niklaas)
Circa 1867 opgericht door het bestuur der burgerlijke godshuizen als modelinrichting van de tijd en bediend door de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker uit de Hospitaalstraat.


ID: 212585 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Parklaan 89 (Sint-Niklaas)
Na het Monument aan de Weerstand in Diest ontwerpen Braem en beeldhouwer Mark Macken in de loop van de jaren 1940 samen nog minstens vijf oorlogsmonumenten, met als hoogtepunt het Bevrijdingsmonument in Antwerpen. Van deze reeks wordt enkel het meest bescheiden ontwerp, voor het Koninklijk Atheneum van Sint-Niklaas, gerealiseerd.


ID: 15337 | Bouwkundig element

Herenhuis

Pastorijstraat 29 (Sint-Niklaas)
Herenhuis uit eind 19de eeuw van twee bouwlagen onder mansarde- schilddaken. Gevels bekroond door gelede architraaf, fries met panelen en omlopende, gekorniste kroonlijst op tanden, klossen en consoles. Gekasseide oprit en lage gemetselde tuinmuur.


ID: 200982 | Bouwkundig element

Centraal plantsoen Regentieplein met Rolliersmonument

Regentieplein (Sint-Niklaas)
Op het ronde Regentieplein, omgeven door een dubbele rij platanen, bevindt zich het Rolliersmonument, een gedenkteken ter nagedachtenis van de 75-jarige onafhankelijkheid van Belgiƫ en de heldendaad in 1830 van de Sint-Niklazenaar Benedikt Rolliers. Het standbeeld naar ontwerp van Jozef Horenbant en August Waterschoot en uitgevoerd door de Gentse beeldhouwer Theo Soudeyns werd in 1906 onthuld.


ID: 15343 | Bouwkundig element

Schoolgebouw in neogotische stijl

Turkyen 1 (Sint-Niklaas)
Schoolgebouw in neogotische stijl, volgens arduinen gedenksteen in de centrale travee, in 1880 gebouwd.


ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciƫrgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.


ID: 90730 | Bouwkundig element

Moordkruis

Bergensesteenweg 775 (Sint-Pieters-Leeuw)
Voormalige schuur met ingewerkt doch sterk verweerd kruis van streekeigen arkose, vermoedelijk uit de achttiende eeuw.


ID: 90895 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorp (Sint-Pieters-Leeuw)
Driebeukige kerk, de oudste delen uit de 14de-15de eeuw, vierkante klokkentoren uit de 17de eeuw, aanpassingen en uitbreidingen van 1771 tot 1808-1809, voorheen omringende kerkhof, nu nog gedeeltelijk ommuurd, vervangen door groenaanleg met monument voor de gesneuvelden.


ID: 90835 | Bouwkundig element

Kasteel Hemelrijk en Vrije Basisschool Jan Ruusbroec

Fabriekstraat 3, 1B (Sint-Pieters-Leeuw)
Kasteel opgetrokken in traditionele stijl, uit de 17de eeuw met aanpassingen uit het begin van de 18de eeuw, er omheen vrij recente schoolgebouwen met aan de straat een bewaarde klassenvleugel uit 1901 met tegen de puntgevel een oorlogsgedenksteen.