Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 78267 | Bouwkundig element

Putwijnhoeve

Kapellestraat 7 (Diksmuide)
Als site voor het eerst aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Achteringelegen wederopbouwhoeve met losse bestanddelen, U-vormig opgesteld. Ten zuiden van het erf, L-vormige opstelling van het boerenhuis met ten westen aansluitende stalvleugel. Ten noorden, schuurvleugel met rechts geïncorporeerd wagenhuis van één travee. Eerder uitzonderlijke opstelling van een tweede stalvleugel ten zuiden en evenwijdig met het boerenhuis. Heropgebouwd in de jaren 1920 naar ontwerp van architect Lucien Coppé (Brugge).


ID: 78531 | Bouwkundig element

Landgoed Vicogne

Kasteelhoevestraat 2 (Diksmuide)
Het landgoed Vicogne met bijzonder verzorgd landhuis en een aansluitende hoeve-uitbating werd in 1924-1925 heropgebouwd naar ontwerp van de Veurnse architect Camille Van Elslande. De Kasteelhoevestraat vormt de dreef naar het landgoed, en is gelegen in de as van de toegangspoort. De site gaat terug op het vroegere kloosterdomein van de Noord-Franse abdij van Vicogne.


ID: 78288 | Bouwkundig element

Hoeve Eikendreef

Keiemdorpstraat 170 (Diksmuide)
Hoeve met losstaande en witgeschilderde bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), min of meer U-vormig rondom onverhard erf opgesteld. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige opstelling en volumes klimmen blijkens een vergelijking tussen de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) terug tot omstreeks het midden van de 19de eeuw.


ID: 78291 | Bouwkundig element

Hoeve Den Ruyen Wal

Keiemdorpstraat 178 (Diksmuide)
Hoeve met losstaande bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig opgesteld rondom onverhard erf. Als hoevesite met een gelijkaardige opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


ID: 78274 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keiemdorpstraat 45 (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve met losse witgekalkte bestanddelen rondom begraasd erf. Mogelijk als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Ten westen, laag boerenhuis heropgebouwd in de jaren 1920.


ID: 78205 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Klerkenstraat 10 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode, toegankelijk via oprit met bakstenen pijlers. Losstaande bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis met links opkamer en anderhalve bouwlaag, getypeerd door de dakruiter, de venstertjes in de halve verdieping en de strekken in rode baksteen.


ID: 78171 | Bouwkundig element

Drie Eiken hoeve

Klierstraat 1 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve van de jaren 1920. Als omwalde hoevesite met twee volumes in L-vormige opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige naam komt voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), doch is verkeerdelijk aangeduid bij een meer noordwestelijk gelegen hoeve. Roodbakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in losse opstelling rondom het onverharde erf ingeplant. Ten westen, laag boerenhuis van vijf traveeën en één opkamertravee onder zadeldak met klokkenruiter. Naar de erftoegang toe, gecementeerd gevelparament met uitzonderlijk rijke decoratie.


ID: 78359 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kruiskalsijdestraat 24 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen, verbouwde 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen L-vormig opgesteld rondom het erf. Als site met identieke configuratie reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


ID: 78360 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Soetendaele

Kruiskalsijdestraat 26 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen, laat 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen L-vormig rondom het erf opgesteld. Als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Boerenwoning van vijf traveeën met rechter opkamertravee onder verhoogde nok en links geïncorporeerde stal.


ID: 78361 | Bouwkundig element

Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.