20955 resultaten
ID: 81456 | Bouwkundig element
Landergemstraat 34-36 (Anzegem)
Site van de Landergemmolen, een houten windmolen die reeds in 1418 vermeld wordt als een staakmolen voor het malen van graan, maar werd heropgericht in het begin van de 17de eeuw. In 1780 of 1781 werd de molen grotendeels vernieuwd. De molensite omvat het ensemble van de houten staakmolen op een molenberg met een klein bakstenen bedrijfsgebouw, dat vanaf de vroege 20ste eeuw bij windstilte dienstdeed als mechanische maalderij, en twee landelijke woningen ten westen en noordoosten, waarvan de westelijke de oorspronkelijke molenaarshoeve met 19de-eeuwse kern betreft en eveneens een ast omvat.
ID: 81458 | Bouwkundig element
Landergemweg 1, Scheihoekstraat (Anzegem)
Hoeve met losse bestanddelen zogenaamd 't goed ter Landergem of Landergemhoeve en naastgelegen cichorei-ast zogenaamd Delez(s)ie zie naam uitbaters hoeve. De ast geldt als één van de best bewaarde voorbeelden van midden- en zuid-West-Vlaanderen. Bakstenen gebouw met gesloten karakter van circa 1920 met oudere kern (kleine ast), op rechthoekig grondplan, onder zadeldak met platte pannen en verluchtingskap van het type Pottelberg.
ID: 81461 | Bouwkundig element
Lange Winterstraat 23 (Anzegem)
Kleine hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw bestaande uit het woonhuis (ten noorden) en een schuur met geïncorporeerd stalletje (ten zuiden). Gebouwen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken, woonhuis met vernieuwd schrijnwerk.
ID: 81462 | Bouwkundig element
Lange Winterstraat 28 (Anzegem)
Klein hoevetje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Zuidelijke erftoegang met ten westen het woonhuis en ten noorden de stalvleugel.
ID: 81666 | Bouwkundig element
Lindestraat 1 (Anzegem)
Dwars op de straat ingeplant 19de-eeuwse boerenarbeiderswoning. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.
ID: 81468 | Bouwkundig element
Lindestraat 2 (Anzegem)
Dwars op de straat ingeplant 19de-eeuws boerenarbeidershuisje. Verankerde baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk. Links stalvleugel van twee traveeën. Erfgevel gemarkeerd door behouden handpomp.
ID: 81463 | Bouwkundig element
Materzeelstraat 22 (Anzegem)
Hoeve met losstaande bestanddelen, bewaarde omwalling achter het woonhuis. Sterk aangepast geheel.
ID: 81668 | Bouwkundig element
Meersstraat 6 (Anzegem)
Voormalige hoeve, heden verbouwd tot taverne, volumes aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Semigesloten opstelling. Boerenhuis met gecementeerde lijstgevel ten noorden. Ten oosten voormalige stalvleugel en ten westen nieuwe loods.
ID: 81671 | Bouwkundig element
Meuleberg 1 (Anzegem)
Voormalig hoevetje naar verluidt van 1820, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Ten noorden 19de-eeuws boerenhuis met gecementeerde lijstgevel.
ID: 81672 | Bouwkundig element
Meuleberg 3 (Anzegem)
De kunstenaarswoning Huis Ten Berghe met atelier werd gebouwd in 1908 in opdracht van Vital Moreels voor kunstschilder Valerius de Saedeleer, die in de villa verbleef van 1908 tot 1914. Tijdens zijn verblijf kreeg hij onder meer bezoek van Stijn Streuvels en Gustaaf van de Woestijne.