Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 37163 | Bouwkundig element

Enkelhuis

Dijk 14 (Tongeren)
Alleenstaand huis, gelegen in een omhaagde tuin met boomgaard.


ID: 305892 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij hoeve de Herkwinning

Herkerhofweg (Tongeren)
Tegenover hoeve de Herkwinning staat een hoogstamboomgaard, afgesloten door een meidoornhaag.


ID: 305889 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard op de Oude berg

Oude Kolmontstraat (Tongeren)
Op de zuidhelling van de Oude berg, vlakbij de burchtruïne van Kolmont, ligt een grote hoogstamboomgaard.


ID: 305878 | Landschappelijk element

Kasteelpark Borghof

Tomstraat 101-103 (Tongeren)
Bewaard park in landschappelijke stijl, in eerste fase aangelegd bij het kasteel gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw en nadien meerdere malen aangepast. Het kasteel Borghof wordt vermoedelijk omstreeks 1820 gebouwd.


ID: 87276 | Bouwkundig element

Kleine hoeve of boerenburgerhuis

Bollestraat 10 (Torhout)
Rijkelijk uitgewerkte kleine hoeve of boerenburgerhuis, in 1904 gebouwd door A. Olivier-Dekeyser, hovenier te Torhout, als huis en broeikassen (zie kadasteronderzoek, uitbreidingen in 1906 en 1911). Gelegen in voortuintje met haag. Rode baksteenbouw onder mansardedak (kunstleien, verzorgde dakvensters met houten fronton). Getoogde muuropeningen, bewaard houtwerk van de deur met ijzeren roosterwerk. Achtergelegen nutsgebouwen.


ID: 87282 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bollestraat 92 (Torhout)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) L-vormig opgesteld rondom een begraasd erf, met boomgaard en omringende ligusterhaag. Erftoegang via ijzeren hek tussen betonnen palen met afgeschuinde hoeken. Hoevesite als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830), met twee losstaande parallelle volumes, ten noorden van het erf, het huidige boerenhuis.


ID: 87398 | Bouwkundig element

Café De Groene Wandeling

Korenbloemstraat 111 (Torhout)
Voormalig café "DE GROENE WANDELING", zie gecementeerde belettering, uit de jaren 1920. Anderhalve bouwlaag onder zadeldak met linker dakschild (mechanische pannen). Gecementeerde en beschilderde gevel met siermotieven boven plint met imitatievoegen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Rechts aansluitend, stalletje onder lager zadeldak. Boomgaard.


ID: 87417 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortemarkstraat 229 (Torhout)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm opgesteld rondom begraasd erf met oude boomgaard. Site omzoomd met meidoornhaag. In kern 18de-eeuwse site, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met losse bestanddelen. De huidige constellatie met centraal boerenhuis, links hiervan wagenschuur, rechts hiervan lange schuur gaat vermoedelijk minimaal terug op primitief kadasterplan (circa 1830, zie mutatieschets 1857, 'toestand voor', de hoeve wordt eigendom van J. Deman-Vanoutrive uit Brugge). Het huis en de wagenschuur zijn 18de-eeuws.


ID: 87423 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kwaplasstraat 44 (Torhout)
Boerenarbeidershuis, volume reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830). Oorspronkelijk opstelling met vrijstaande schuur, op die plaats nu woonhuis uit het midden van de 20ste eeuw. In 1860 'reconstruction totale' van het huis en de schuur (eigenaar is Debrouckere-Vervaecke Jan, vrederechter, Torhout). Er is een boomgaard, zie kadastrale gegevens.


ID: 87455 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meibosstraat 2 (Torhout)
Hoeve met losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830) met L-vormige opstelling van huis en schuur. In 1861 vergroting van de schuur en de bouw van een nutsgebouw met geïncorporeerde bakoven tegen het huis door Joannes Dieryckx, notaris te Torhout; rond het huis lag een boomgaard. In 1928 wordt het boerenhuis herbouwd.